HRVATSKA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI / Prije 32 godine konstituiran višestranački Sabor: 'Bio je to prvi korak na povratku europskoj civilizacijskoj tradiciji'

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Hrvatska treću godinu zaredom ponovno slavi Dan državnosti 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine

30.5.2022.
9:18
Sanjin Strukić / PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska danas slavi Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, čime su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Plenković i Jandroković polažu vijence

U prigodi obilježavanja Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položit će vijence kod Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića 3 u 9,30 sati. Potom će u 10 sati nazočiti misi za Domovinu koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit u Bogoslužnom prostoru blaženoga Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak europskim tradicijama

Sabornica je tog 30. svibnja bila ispunjena brojnim zastupnicima i gostima koji su nazočili konstituiranju novog Sabora, tada još Socijalističke Republike Hrvatske. Novoizabrani zastupnici za predsjednika Sabora izabrali su Žarka Domljana, a za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa

Stjepan Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. Tuđman je u svom govoru tada rekao kako je konstituiranje Sabora bio "presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i kako je kroz dugu povijest "Hrvatski državni sabor bio čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ratnim okolnostima donesene povijesne odluke

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: Općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Većinu, 207 od 351 mandata, imao je HDZ, Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena imao ih je 107, Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet, dok je 13 mandata pripalo nezavisnim i zastupnicima nacionalnih manjina.

Prvi saziv dio mandata odradio je u posebnim, ratnim okolnostima, a donio je povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, o raskidu državno-pravnih sveza sa SFRJ te "božićni Ustav". Sabor iz '90. radio je nešto duže od dvije godine. U kolovozu 1992. održani su izbori za Zastupnički dom Hrvatskog sabora, a novi Sabor imao je samo jedan dom i manje zastupnika - 138.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijepori oko datuma hrvatske državnosti

Hrvatska treću godinu zaredom Dan državnosti slavi 30. svibnja. Prije tri godine na taj datum obilježavao se Dan Hrvatskog sabora te je bio spomendan i radni dan, dok se Dan državnosti slavio 25. lipnja te je bio državni blagdan i neradni dan. HDZ-ova većina u Saboru promjenu je uvela u studenome 2019. prilikom uređivanja novog kalendara blagdana i tako Dan državnosti vratila na 30. svibnja, kako se obilježavao prije 2001. godine.

Prijepori oko "pravog" datuma državnosti će, sasvim sigurno, trajati, no nije sporno da velik dio građana s posebnom emocijom pamti 30. svibnja 1990. I povjesničar Ivo Perić u knjizi o Hrvatskom državnom saboru napisao je kako je konstituiranje novog Sabora obavljeno "u izuzetno svečanom ozračju" te kako je to bio "doista velik događaj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo