hrvati i stanovi / Veliko istraživanje o tržištu nekretnina: Gdje su najskuplji stanovi, a gdje se najviše prodaju?

Stanova i apartmana tako je u posljednjih šest godina kupljeno više od 103 tisuće

17.9.2018.
20:00
VOYO logo

Hrvatska ima prvi službeni dokument prema kojem znamo koliko se nekretnina kupuje, po kojoj cijeni i gdje najviše. Stanova i apartmana tako je u posljednjih 6 godina kupljeno više od 103 tisuće. Dvostruko više prodalo se poljoprivrednog zemljišta. Istraživanje, temeljeno na podacima Porezne uprave pokazuje i da do stambenih kvadrata najteže stižu Dalmatinci.

U čak 33 grada i općine uz more četvorni metar stana košta između 10 i 15 tisuća kuna. Tako Splićani, da bi kupili samo pet kvadrata, u prosjeku moraju dati cijelu godišnju plaću. "Teško ćete ga ovdje kupiti. Većina prijatelja i rodbine ide u podstanare. A zašto ne kredit? Pa nemaju ga kako otplaćivati, plaće su nam male", komentirala je Splićanka Sandra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa si nekretninu teško priušte. "Zašto je priuštivost uz more najlošija za ljude uz more. Znači da su plaće niske, a turizam donosi velike prihode i time visoke cijene nekretnina", kazao je Dubravko Ranilović, direktor Udruženje poslovnja nekretninama pri HKG.

Na moru je sve skupo, čak i poljoprivredno zemljište. "Primjerice za našu najplodniju županiju Vukovarsko-srijemsku cijena poljoprivrednog zemljišta je svega 3 kune, dok ćete u Primorsko-goranskoj metara zemljišta platiti deset puta više", pojasnila je Marina Tkalec, znanstvena suradnica na Ekonomskom institutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče veličine stanova, najveći su u Dubrovniku sa 60 četvornih metara, pa u Požeško-slavonskoj i Međimurskoj županiji 59. Najmanji su u Ličkoj-senjskoj 47 kvadrata. Najstarije su Sisačko-moslavačkoj županijii 43 godine, u Karlovačkoj 42. U Krapinsko-zagorskoj i Zadarskoj županiji stari su samo 8 godina, a najnoviji su u Ličko-senjskoj 7 godina.  Pokazalo je to veliko istraživanje tržišta.

"Cilj je da se dobije transparentan pregled tržišta nekretnina kako bi se izbjegli 'tržišni baloni' i krize koje oni mogu izazvati", kazao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih šest godina obavljeno je više od 500 tisuća transakcija nekretninama.

"I to nije puno, to realno nije puno. Situacija nije bajna toliko koliko izgleda", kazao je Dubravko Ranilović, direktor Udruženje poslovnja nekretninama pri HKG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše se kupuje u Zagrebu, gdje je prodano 32 tisuće stanova, a u Požeško-slavonskoj županiji samo 440 stanova. Kuće su "out", u cijeloj zemlji podano ih je u šest godina manje od 17 tisuća.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo