VELIKA POBUNA U ZAGORJU, STOTINE NA NOGAMA: /

'Izgradnjom toplane žele nam podvaliti spalionicu kancerogenih tvari'

Image
7.4.2019.
20:11
VOYO logo

Više od 500 stanovnika Konjščine i okolnih mjesta prosvjedovalo je u nedjelju protiv projekta izgradnje toplane i energane za koju se u Kriznom Eko stožeru Konjščina, organizatoru prosvjeda, pribojavaju da bi mogla postati spalionica otpada.

Ines Frčko iz Kriznog stožer kazala je Hini kako je razlog prosvjeda revolt nezadovoljnih građana zbog nedovoljno informacija vezanih uz postupak koji se provodi u realizaciji projekta toplane i energane u Gospodarskoj zoni Jertovec u Općini Konjščina. Dodala je kako javnost nije informirana o tom projektu jer nije provedena javna rasprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani smatraju da postoje neke privatni interesi

"Javnost nije informirana čak niti transparentnošću javnih dokumenata, a mještani su se digli na noge zato što smatraju da jedna takva spalionica ne pripada u naseljeno mjesto, tim više što se planira realizirati na otprilike 120 metara od prve naseljene kuće", kazala je Frčko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Po njezinim riječima toplana i energana bi trebala služiti za proizvodnju toplinske energije za stanovništvo Općine Konjščina. Građani su, pojašnjava, nakon analize brojaka vezanih uz projekt, došli do zaključka da ta količina otpada koja bi se spaljivala u toplani i energani ne može proizvesti dovoljno toplinske energije za sve stanovnike općine. Osim toga, Frčko je naglasila kako građani smatraju da tu postoje neki privatni interesi, budući da postoji i ulaganje od strane privatnog trgovačkog društva.

"Pretpostavljamo da bi to društvo tada i diktiralo cijene te energije u našoj općini", kazala je.

Projekt je već pokrenut

Po riječima Frčko projekt je već pokrenut i postoji idejno rješenje koje je poslano u institucije koje bi trebale dati zeleno svjetlo za njegovu realizaciju. No, nastavlja Frčko, građani tom dokumentacijom ne raspolažu i nisu dovoljno upućeni. Pozvali su općinsku vlast da im podastre dokumentaciju, kako bi bili obaviješteni o svemu što se događa.

Dodala je kako je javnosti predstavljeno da je riječ o spaljivanju komunalnog otpada i bio mase ali da u Kriznom EKO stožeru smatraju da je prema idejnom rješenju riječ o puno gorim ulaznim gorivima. Naglasila je kako su od biomase spominjani čak i medicinski i komunalni otpad te različite vrste plastike, a možda najgore od svega je, ističe Frčko, dehidrirani mulj koji koncentrira najveću količinu štetnih, odnosno kancerogenih tvari koje bi u naseljenom mjestu negativno utjecale na zdravlje i okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krizni Eko stožer ima podršku i drugih udruga

Krizni Eko stožer Konjščina, koji je u postupku registracije udruge, prema riječima Frčko, ima podršku drugih udruga poput Eko udruge Zagreb iz koje su im objasnili na koji način pokrenuti građansku inicijativu.

Inače, dolaskom na prosvjed stanovnicima Konjščine podršku su dali i članovi UZOR-a - Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekla predsjednica Udruge, Branka Genzić-Horvat, oni se već 14 godina bave identičnim problemom u Gradu Zagrebu.

„Došli smo reći da to nije nikakvo rješenje, da su spalionice protivne zdravlju, ekologiji, financijskim razlozima i nema ni jednog opravdanog razloga za njih, ali je očito da se i dalje guraju, evo sad i u Zagorju i po cijeloj Hrvatskoj”, naglasila je Genzić-Horvat.

Inače, Krizni Eko stožer Konjščina je u desetak dana prikupio više od tisuću potpisa na peticiji na kojoj je postavljeno pitanje „jeste li za ili protiv spalionice u općini Konjščina”, a svi su potpisi, prema riječima Frčko 'protiv'. Na prosvjedu, koji je trajao sat vremena, stigao je i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo