VELIKA POBJEDA NAD NEPOŠTENIM SUSTAVOM: / Varaždinac ovršio banku i naplatio 150.000 kn odštete, ali na tome ne kani stati

Image
Foto: Pixsell

Varaždinac ne kani stati. Pravnu bitku protiv Addiko banke nastavit će novom tužbom

22.8.2018.
9:07
Pixsell
VOYO logo

Vlado Podbrežnički iz Varaždina dobio je pravomoćnu presudu i ovršio Addiko banku (bivša Hypo banka) za otprilike 150 tisuća kuna zbog preplaćenih kamata na kredit s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Planira ih tužiti i za tečajnu razliku.

Kaže da je dobiti ovakvu presudu protiv banke jako dobar osjećaj.' Jako dobar. Pokazalo se, naime, da mi banka nije htjela dobrovoljno isplatiti ni ono što je u travnju ove godine pravomoćno presuđeno da mora, pa sam u lipnju od svoje odvjetnice zatražio da preko Fine pokrene postupak ovrhe', rekao je diplomirani inženjer građevinastva koji radi u grardskoj upravi Varaždina za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isplata je stigla tek prije nekoliko dana jer je Fina, nakon pokretanja ovrhe, novac na svojem računu držala 60 dana, kao što nalažu propisi. Kad je rok prošao, Podbrežničkom je novac sjeo na račun.

Prvi ovakav slučaj

Radi se o prvom korisniku kredita u švicarcima koji je Udruzi Franak javio da mu je na račun sjelo obeštećenje od banke, i to uz pomoć ovrhe. Udruga navodi kako je sličnih presuda vezanih za preplaćene kamate oko 30-ak, no nemaju podatke o tome koliko se korisnika doista i naplatilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podbrežnički je kredit na 28 godina digao 2006. Banka mu je isplatila 360.000 kuna kao protuvrijednost za 78.700 švicarskih franaka po tadašnjem tečaju (4,60 kuna) i s kamatnom stopom od 3,88 posto. Kamatna stopa je s vremenom narasla na 6,20 posto.

S obzirom na to da je Visoki trgovački sud takvu praksu banaka proglasio nepoštenom i ništetnom, digao je tužbu protiv Addiko banke. U trenutku isplate obeštećenja banka mu je vratila 70 tisuća kuna za preplaćene kamate, oko 70 tisuća na ime zateznih kamata te 8900 za sudske troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira novu tužbu

Podbrežnički s ovime ne kani stati. Pravnu bitku protiv Addiko banke nastavit će novom tužbom.

'Upravo sam odvjetnici poslao podatke i zahtjev za novu tužbu protiv banke zbog nepoštene primjene valutne klauzule u švicarskim francima. Tražit ću obeštećenje za tečajnu razliku', rekao je te dodao da još razmatra i mogućnost da zatraži i ništetnost cijelog ugovora o kreditu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kredit sam uspio prijevremeno vratiti u siječnju 2015. godine kad još nije zakonski bila predviđena konverzija kredita u valutnu klauzulu u euru. Plašio sam se dokle će tečaj švicarskog franka rasti i odlučio sam tada razvrgnuti oročenu štednju koju sam imao te još posudio novac od prijatelja. Cijena kredita, ono što sam ukupno platio banci, bila je oko 680 tisuća kuna. U slučaju obeštećenja zbog razlika u tečaju očekujem od banke da mi isplati 150 tisuća kuna plus zatezne kamate', izračunao je.

Ako doista odluči tražiti ništetnost ugovora, mogao bi dobiti još i više. 'Ako bih ishodio ništetnost cijelog ugovora, mogao bih dobiti neto povrat od 320 tisuća kuna plus zatezne kamate, što je razlika između onoga što sam dobio i onoga što sam banci platio', rekao je Podbrežnički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo