NITKO NE MOŽE DO KRAJA /

Velika analiza RTL Direkta o ukletom zanimanju ministra gospodarstva: 'Bavili smo se održavanjem, a ne...'

Tomislav Čorić se umorio i ne želi više raditi taj posao. Zapravo, nijednom se u hrvatskoj povijesti nije dogodilo da neki ministar gospodarstva odradi puni mandat

15.4.2022.
8:00
VOYO logo

Jedanaest premijera, a 22 Ministra gospodarstva - do sada. Ovih bi dana novi mogao postati Davor Filipović.

Možda ga je upravo obećanje iz kampanje na izborima za Zagrebačkog gradonačelnika o izgradnji tvornice cjepiva protiv raka lansiralo u ovaj resor. Jer čini se ministar gospodarstva kod nas mora moći izvesti nemoguće. Kao prvo – ostati cijeli mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije najteži posao ali u Hrvatskoj situaciji je najteži posao. Nitko tko se razumije u to ne želi biti ministar gospodarstva jer zna da nema alate koji mu trebaju da bude uspješan ministar", kaže Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva u Račanovoj Vladi.

O čemu se zapravo radi? Taj bi jedan čovjek morao znati kako reformirati gospodarstvo koje je uvijek pri dnu Europe, i to sa sve manjim ovlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar gospodarstva treba biti kompletno gospodarstvo Hrvatske, a to zadire i u druga područja. Ministar gospodarstva trebao bi imati veće ovlasti i treba biti podpredsjednik Vlade i član užeg kabineta", rekao je Davor Štern, ministar gospodarstva u doba Franje Tuđmana.

Svaki novi ministar sa sobom donese novu ekonomsku strategiju. Dođe jedan, bavi se brodogradnjom, dođe drugi, energetikom, dođe treći – želi investicije. A ono čime se svi zapravo bave je - improvizacija, kaže Ljubo Jurčić.

"Te improvizacije su sve bile lošije. Te improvizacije na prve izjave trebaju biti obećavajuće da smire situaciju neku nezgodnu, onda prođe neko vrijeme, svi to zaborave I onda mic po mic gospodarstvo nam propada, ljudi odlaze vani a mi tražimo ministra", smatra Jurčić.

Image
ČEKA SE ODLUKA PREMIJERA /

Niz ministara je na izlaznim vratima Vlade: 'Potreban je onaj koji je u stanju uhvatiti se u koštac s ogromnom birokracijom'

Image
ČEKA SE ODLUKA PREMIJERA /

Niz ministara je na izlaznim vratima Vlade: 'Potreban je onaj koji je u stanju uhvatiti se u koštac s ogromnom birokracijom'

Bivši se ministri slažu oko jednoga - u tom je resoru najteže postizati ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sadašnjoj je situaciji to ministarstvo naročito ranjivo jer je kompiliralo u sebi dva ministarstva koja po meni ne idu. Ministarstvo gospodarstva, odnosno energetike i ministarstvo očuvanja okoliša, tako da tu teško dolazi do kolizije interesa i vrlo je teško u takvim uvjetima nešto postizati", kazao je Štern.

"Na ministru ono što ostane je da rješava probleme državnih tvrtki, probleme sa disfunkcionalnom upravom, sa energijom za koju se traži uvijek socijalno određena kategorija I s razlogom poduzetnici uvijek prozivaju sve vlade radi toga što ne uspijevaju odgovoriti na njihove potrebe", rekao je Tomislav Panenić, još jedan bivši ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idealan scenarij bio bi onaj u kojem stranke treniraju ljude za ministre gospodarstva. Čovjeka koji mora znati sve ali ne smije biti sve.

"S jedne strane, svi očekuju od ministra gospodarstva da bude nadležan za razvoj, stvaranje novih investicija, da je netko tko ima stvarne ovlasti. Međutim kad se vratimo u stvarne ovlasti ministra gospodarstva onda vidimo da se suočavamo sa krucijalnim problemom. Ministar gospodarstva bavi se održavanjem stanja u državnim tvrtkama, a s druge strane imamo sve koji pokušavaju na račun državnih tvrtki ostvariti jednu dodatnu zaradu, to je trajna borba", kazao je Panenić.

A kad ministar gospodarstva prođe loše, prođe zaista loše. Evo, recimo, Damir Polančec. Prvi političar iz ekipe bivšega premijera Ive Sanadera koji je odslužio zatvorsku kaznu. Makar je oslobođen optužbi, stigme nije.

"Postanete u jednom trenutku osoba s kojom nije lijepo biti viđen u društvu, nitko vam ne nudi posao, teško da ga možete naći, prepušteni ste sami sebi I najužem krugu prijatelja I obitelji. To ti može uništiti život", rekao je Polančec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako da bi premijer Plenković ovih dana morao dobro razmisliti što može ponuditi kandidatu na razgovoru za posao.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo