14 ZASTUPNIKA GLASALO PROTIV /

Većinom glasova zagrebačkoj Skupštini privremeno obustavljena mjera roditelj-odgajatelj

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za mjeru roditelj-odgojitelj može se prijaviti samo do 5. rujna

26.8.2021.
16:17
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba donesena je odluka o privremenoj obustavi mjere roditelj-odgojitelj od 6. rujna, javlja Večernji list. Mjera je izglasana većinom glasova - 25 zastupnika glasalo je za, 14 protiv, a suzdržanih nije bilo. 

Odbijena su i dva amandmana kluba HDZ-a i HSLS-a te Mosta. To znači da se za mjeru roditelj-odgojitelj može prijaviti samo do 5. rujna. Nakon toga to neće biti moguće sve do daljnjeg, odnosno dok se ne donese analiza o njenoj efikasnosti i isplativosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će ova mjera biti obustavljena, platforma Možemo! najavljivala je u predizbornoj kampanji, a da će je podržati, najavili su jučer i zastupnici SDP-a.  

Image
sjednica Gradske skupštine /

U vrtiće upisano 500 djece više nego lani. Tomašević: 'Zaposlit ćemo dodatne odgojitelje u dječjim vrtićima'

Image
sjednica Gradske skupštine /

U vrtiće upisano 500 djece više nego lani. Tomašević: 'Zaposlit ćemo dodatne odgojitelje u dječjim vrtićima'

"U programu piše kako prvo zaustavljamo nove prijave dok se ne napravi evaluacija i to se upravo radi. Što se tiče pedagoškog standarda o kojem govorite, 6200 ljudi radi u vrtićima, upravo smo sada rekli da upisujemo 500 djece više nego prošle godine. Zaposlit ćemo još odgajatelja. Za njihove plaće se izdvaja mjesečno oko 60 milijuna kuna,  a za oko 5600 korisnika ove mjere roditelj-odgojitelj oko 43 milijuna kuna", kazao je danas gradonačelnik Tomislav Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov Mislav Herman tijekom rasprave o ovoj odluci kazao je da se radi o najvažnijoj točki na sjednici. 

"Važna je i za budućnost grada Zagreba i za cijelu Hrvatsku. Demografski razvoj zemlje stoji zbog demografskog pustošenja, stoga je željeni demografski smjer u smisli koristi i rođene djece i radno sposobnog stanovništva", obrazložio je stav HDZ-a i HSLS-a Herman, koji je gradonačelniku uputio i nekoliko pitanja.  

"Kada mislite napraviti analizu? Kada mislite napraviti rebalans?", upitao je Herman. Lovro Marković, koji je koautor Mostove varijacije na mjeru, naglasio je tijekom rasprave da je mjera roditelja-odgojitelja do sada donijela pozitivne pomake jer je došlo do porasta trećerođene djece u obitelji.  

"Do kraja 7. mjeseca 644 osobe podnijele su zahtjev za ulaskom u mjeru roditelj odgojitelj. Većina, ako ne i svi, ove godine dobili su dijete po kojem su stekli pravo za ulazak u mjeru. Današnje je pitanje hoćemo li ukinuti daljnje stopiranje ove mjere. Odluka nosi sa sobom logične posljedice", kazao je Marković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo