VAKULA OBJAVIO NAJNOVIJU PROGNOZU: /

Toplinski val je glavna tema - i to s razlogom. Ovog vikenda mogli bi se rušiti rekordi

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U Dalmaciji temperatura ujutro uglavnom od 14 do 18 °C, poslijepodne između 22 i 24 °C

2.11.2018.
20:57
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Od subote do srijede u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj uglavnom bez kiše, ali uz jutarnju maglu, koja se ponegdje može i dulje zadržati i o kojoj će ovisiti najviša dnevna temperatura zraka. U južnijim kopnenim krajevima i osobito na Jadranu promjenljivije, uz sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu, u subotu uglavnom u noći i prijepodne te ponovno od ponedjeljka, predviđaju prognostičari HRT-a Dunja Plačko-Vršnak i Zoran Vakula za iduće dane.

Neobično toplo vrijeme

U subotu će puhati bura, podno Velebita prema večeri i jaka, mjestimice i s olujnim udarima, a od nedjelje ponovno jugo, gdjegod i jako. Temperatura zraka bit će i dalje relativno visoka pa će se nastaviti iznadprosječno toplo razdoblje tijekom kojeg je listopad ponegdje bio čak i rekordno topao, kao, uostalom, i dosadašnji dio 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od subote kiša polako prestaje

U Slavoniji, Baranji i Srijemu uglavnom bez kiše, te djelomice sunčano. Ujutro valja računati na niske oblake i maglu, koji se ponegdje mogu i dulje zadržati. Jutarnja temperatura od 11 do 14 °C, a najviša dnevna oko 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj je kiša moguća većinom u noći, a zatim promjenljivo oblačno i uglavnom bez kiše. Ujutro i dio prijepodneva mjestimice magla, koja se ponegdje može i dulje zadržati. Jutarnja temperatura oko 12 °C, najviša dnevna oko 20 °C, uz dugotrajniju maglu niža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu i u gorju povremene kiše, ponegdje i obilnije, još može biti uglavnom u noći i prijepodne. Zatim promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja. U gorskim krajevima ujutro mjestimice magla. Jugo će na sjevernom Jadranu oslabjeti i okrenuti na buru, navečer podno Velebita i jaku, na udare i olujnu. I dalje će biti iznadprosječno toplo.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije u noći i ujutro može biti povremene kiše, zatim djelomice sunčano. Jugo će okrenuti na sjeverozapadnjak, uz obalu na buru, uz malo do umjereno valovito more. Temperatura ujutro uglavnom od 14 do 18 °C, poslijepodne između 22 i 24 °C.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano, u noći i ujutro uz moguće još malo kiše. Jugo će okrenuti na buru, uglavnom umjerenu, uz najvišu temperaturu i dalje relativno visoku, oko 23 ili 24 °C.

I dalje toplo

Potkraj ovog tjedna i početkom sljedećega na kopnu valja računati na jutarnju maglu i niske oblake koji se ponegdje mogu i dulje zadržati, pa će o tome i ovisiti najviša dnevna temperatura zraka. Malo kiše može pasti uglavnom u gorskim krajevima, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a u srijedu je moguća i drugdje. Temperatura zraka bez znatnije promjene ili samo malo niža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu u nedjelju uglavnom suho i barem djelomice sunčano. Od ponedjeljka promjenljivo, uz povremenu kišu, te umjereno i jako jugo. I dalje će biti toplije od uobičajenog za doba godine, ali uz ipak malo nižu temperaturu nego prošlih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo