Otvara odnose s MOL-om / Plenković o aferi u Ini: 'Ovo sasvim mijenja komunikaciju s MOL-om. Tražimo odgovornost i Mađara iz uprave'

Image
Foto: RTL

Predsjednik Vlade i u Virovitici je morao odgovarati na pitanja o aferi vrijednoj milijardu kuna izvučenih preko plinskog biznisa iz INA-e

2.9.2022.
13:49
RTL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas se u Virovitici susreo s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i županom Igorom Androvićem povodom Dana Virovitičko-podravske županije koje je obilježeno u virovitičkom kazalištu.

Premijer je prvo hvalio svoju Vladu, navodeći brigu vlasti Republike Hrvatske za taj kraj i navodeći određene projekte u raznim područjima. A onda je odgovarao na pitanja o aferi s plinom u INA-i:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ekspresna odluka /

Škugorova supruga prvo dala otkaz u HAKOM-u, a kad su krenula uhićenja naglo ga je povukla

Image
ekspresna odluka /

Škugorova supruga prvo dala otkaz u HAKOM-u, a kad su krenula uhićenja naglo ga je povukla

"Ministar Filipović obavit će komunikaciju s drugim najvećim suvlasnikom u Ini, a to je MOL. Naša pozicija je ista, identična onome što sam rekao u srijedu i u četvrtak. Ova afera ima tri dimenzije. Jedna je kazneno pravna, o njoj će voditi računa nadležna tijela. O ovoj upravljačkoj sve karte moramo staviti na stol, ovakva situacija dalje ne može ići, nije normalno da netko na toj razini arbitrarno određuje cijenu plina, a da iznad njega nitko ništa ne zna niti o tome obavještava nadležne."

"Ovo su promijenjene okolnosti, ovo više nisu apstraktne teorijske situacije tko ima koji broj dionica, tko je tu prvi, tko drugi. Imamo ogromnu aferu, imamo loš sustav odlučivanja i to tako ne može ostati. Znamo da su ranije vlade to pokušale promijeniti, da nisu uspjele. Međutim, s ovakvim iskustvom... to više tako ne ide", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je opet da će tražiti odgovornost cijele uprave: "Jednako kao hrvatski, tako i mađarski članovi uprave. Ovo je sistemska greška, rekao bih."

Novinari su premijeru predbacili da, kao i prethodnici, ne koriste mehanizme na raspolaganju u kontroli poslovanja s plinom i naftom, konkretno u vezi cijena. On je to negirao, rekao je da se koristi što se ima na raspolaganju i da ova vlada sada, po izbijanju afere, kreće u korištenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kupnju mađarskog dijela INA-e rekao je: "Oni (Mađari) to nisu htjeli prodati."

"Što se tiče odluka o privatizaciji INA-e, to pitajte ljude koji su se time bavili 2003. i 2008.", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da nije njegova Vlada bila ta koja je dogovarala načine upravljanja i sve ostalo što se sada pokazuje kao problem.

"Hrvatska je napravila pravu profesionalnu evaluaciju vrijednosti MOL-ova udjela u Ini, ponudili smo im cijenu, oni to nisu prihvatili. Nije to da mi nismo htjeli i da nismo poduzeli sve što smo mogli, ali oni nisu htjeli", rekao je dalje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče upravljanja, imamo konkretnu, dokazanu, više nego jasnu situaciju zlouporabe položaja koji je doveo do značajne štete. Sada se okolnosti mijenjaju i zato će ti razgovori biti drugačiji."

"Ova okolnost je nešto sasvim novo i mijenja kompletno sadržaj dijaloga s MOL-om", podvukao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimalo i što premijer ima za reći na zabrinutost oko toga da bi građanima, tvrtkama svih razina i raznim institucijama moglo ponestajati energije.

“Nitko neće ostati bez plina, nitko neće ostati bez struje”, poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da će Vlada idući tjedan predstaviti mjere pomoći.

“Bit će dobar, bit će moćan, bit će snažan, bit će nalik na dosadašnje pakete koji su bili dobri i sveobuhvatni”, rekao je Plenković o paketu mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je "HEP srećom u stopostotnom državnom vlasništvu" i da će HEP preuzeti dio tereta osiguranja opskrbe energijom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo