PREMIJER SE OBRATIO / Plenković na sjednici Vlade: 'Ispunjavamo obećanje o radu nedjeljom, prelazimo na režim 16 radnih'

'Siguran sam da ćemo s vjerom i optimizmom nastaviti raditi zajedničkim snagama za boljitak Hrvatske i u ovoj novoj godini. Raditi maksimalno da podignemo životni standard svih naših građana i obiteljI', rekao je premijer u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade

4.1.2024.
9:10
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio na sjednici Vlade. Na dnevnom redu je, među ostalim, Prijedlog o pokretanju pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade RH.

"Siguran sam da ćemo s vjerom i optimizmom nastaviti raditi zajedničkim snagama za boljitak Hrvatske i u ovoj novoj godini. Raditi maksimalno da podignemo životni standard svih naših građana i obitelji", uvodno je rekao Plenković nakon što je svima čestitao novu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak 9 zakona o paketu poreznih izmjena. Na temelju njega će rasti plaće svim našim građanima. Naravno da podcrtavam aspekt jačanja fiskalne autonomije u vidu poreza na dohodak da utječu na manje oporezivanje rade, a time i veće plaće. Neki su tu priliku itekako dobro iskoristili, neki nisu. A s vremenom će građani postati svjesniji tih razlika. Od 1. siječnja te godine povećali smo minimalnu plaću na 840 eura bruto"

Image
PITANJA SVIH PITANJA /

Plenković premijer, Milanović predsjednik, Ćaća na špici i Hajduk prvak: Ovo je Direktova prognoza za 2024.

Image
PITANJA SVIH PITANJA /

Plenković premijer, Milanović predsjednik, Ćaća na špici i Hajduk prvak: Ovo je Direktova prognoza za 2024.

"Stupa na snagu i Zakon o inkluzivnom dodatku koji pojednostavljuje proces vještačenja i objedinjuje četiri naknade. Povećava se i nacionalna naknada za starije osobe. Ona će odsad biti 150 eura. Ulazimo u fazu kad Zakon o trgovini dolazi u punu primjenu. Ispunjavamo izborno obećanje o radu nedjelju. Nakon prvih 6 mjeseci, prelazimo na režim na samo 16 radnih nedjelja. Time posebno štitimo radnike u trgovini i dajemo mogućnost njihovog balansa u radnom i privatnom životu", nastavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za održivost mirovinskog sustava promijenili smo četiri zakona. Povećavaju se invalidnine za hrvatske vojne invalide”, rekao je Plenković.

Istaknuo je povećane iznose za dječje doplatke, kao i izmjene zakona koje omogućavaju do 2027. prelazak svih osnovnih škola na jutarnju smjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stupio je na snagu i Zakon o upravljanju nekretninama da bi se bolje upravljalo državnom imovinom. Stvoren je novi zakonski okvir za plaće u državnoj i javnoj službi, riječ je o povijesnoj reformi”, rekao je i dodao da će se nastaviti stvarati preduvjeti za rast plaća i mirovina.

“Što se tiče ostalih tema, osudio bih intenzivne zračne napade na Ukrajinu i kršenje humanitarnog prava od strane Rusije. Napadi na civilnu infrastrukturu osnažuju našu potporu Ukrajini. Na obljetnicu potresa posjetili smo Petrinju, bili smo u Glini i Sisku”, istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o turizmu istaknuo je da je ove godine u Hrvatskoj ostvareno više od 20,6 milijuna dolazaka, 108 milijuna noćenja i odnosu na prošlu godinu radi se o rastu. Prihodi su također porasli u odnosu na prošlu godinu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo