MINISTAR FINANCIJA / Marić nakon sjednice Vlade: 'Mjere za pomoć gospodarstvu su zasad na snazi do 1. ožujka'

Nakon sjednice Vlade javnosti su se obratili ministri financija Zdravko Marić i rada Josip Aladrović

25.2.2021.
11:55
VOYO logo

Nakon sjednice Vlade javnosti su se obratili ministri financija Zdravko Marić i rada Josip Aladrović

Marić je na početku govorio o mjerama za gospodarstvenike nakon što se popuste epidemiološke mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li ide produljenje mjera i narednih mjeseci, rekao je da će se razgovarati. "Mjere su zasad na snazi do 1. ožujka", rekao je Marić. Kazao je da će se ovih dana znati što će se produljiti nakon toga. 

Zajmovi gospodarstvenicima

Gospodarstvenici se žale da im banke ne daju zajmove, ako imaju pad veći od 60 posto, a Marić je odgovorio da su osigurali uvjete da se olakša kreditiranje. "Činit ćemo što god možemo da dolazi do kreditiranja jer ulazimo u fazu kad ne bi bilo dobro napraviti grešku u koracima", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Traženje državnog jamstva je legitimno, ali i država ima ograničenja i makroekonomsku politiku koju vodi. Nije u redu prebacivati uvijek na drugu stranu", kazao je Marić. 

Upitan je i o stanju u proračunu. "Pad poreznih prihoda je očekivan, 4-5 posto manji nego prošle godine. Manji pad je kod doprinosa što znači da su radna mjesta zadržana", kazao je Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug veledrogerija

Na pitanje o dugu veledrogerijama koje ponovno najavljuju djelomičnu obustavu isporuke lijekova, Marić je rekao da smo imali jednom do dvaput godišnje tu temu, a ona je sada gotovo mjesečna. 

"Problem koji nije nov. Puno smo činili da se povećaju prihodi u zdravstvenom sustavu. No, evidentno će trebati učiniti puno više. Ne samo prihoda, nego i na troškovnoj strani proračuna", kazao je Marić te rekao da su prošle godine ukupne obveze u zdravstvu prešle 12 milijardi kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošarine na cigarete

Govorio je i o dizanju trošarina na cigarete.

"Cigarete su i dalje 90 posto tržišta. Najveći dio tržišta je tako pokriven. Svako malo se pojavljuju novi proizvodi pa tako ide i potreba za dodatnim promišljanjima o oporezivanju njih. O grijanim duhanima još u EU nema zajedničke uredbe. I dok je nema, zemlje mogu određivati zakonodavstvo", kazao je Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče cigareta, koliko će poskupjeti je odluka distriburtera. Ali prema našim iskustvima iz prošlosti, ne bi trebalo doći do povećanja cijena cigareta više od 2 kune", kazao je Marić. 

Govorio je o raspodjeli novca za obnovu. "Svi novci će završiti za obnovu", kazao je Marić i dodao da će Ured za stambeno zbrinjavanje usmjeravati taj novac za obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aladrović o nastavku mjera za pomoć gospodarstvu

Ministar rada Aladrović je na pitanje mogu li poslodavci računati na mjere. "Većina ekonomskih mjera vrijede do kraja veljače. Jedan dio mjera, skraćeno radno vrijeme, vrijedi do kraja godine", kazao je Aladrović. 

"Sigurno, ono što možemo očekivati u ožujku, možemo očekivati pomoć prema poslodavcima kojima je poslovanje najugroženije", rekao je Aladrović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više nikome nije onemogućen rad, ali on se neće moći odvijati u punom obujmu. Možemo očekivati od 1. ožjka dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta", kazao je Aladrović. 

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo