MINISTAR O IMOVINSKOJ KARTICI / VIDEO Grlić-Radman: 'Napravio sam tehnički propust, žao mi je. Griješiti je ljudski, spreman sam platiti kaznu'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Griješiti je ljudski, a ovdje je važno istaknuti da sam sve stekao na zakonit način, da se zna podrijetlo i tokovi tog novca i da su svi primici podlegli poreznim obvezama. Nitko tu nije oštećen, a možda sam ja oštećen da sam se sad našao u ovoj situaciji', poručio je ministar

14.9.2023.
17:34
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar vanjskih poslova Gordan-Grlić Radman stao je pred medije nakon što se našao pod povećalom Povjerenstva za sukob interesa zbog svoje imovinske kartice.

Naime, Povjerenstvo je otvorilo predmet protiv njega te istražuju je li svake godine od obiteljske tvrtke primao dividendu od dva milijuna eura što nije prijavio u imovinskoj kartici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tvrtki AGRO-PROTEINKA u kojoj ministar ima 20 posto dionica, a koja posluje s Ministarstvom poljoprivrede i to Povjerenstvo dodatno istražuje.

"Ovdje smo zbog teme popunjavanja imovinske kartice dužnosnika koja je obveza po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa", započeo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam postao ministar, upravljačka prava Agroproteinke sam prenio na odvjetničko društvo. Mislim da je to bilo 18.8., i tada sam objavio i svoju imovinsku karticu i naravno da je sve vidljivo u njoj", kaže.

Image
ne možeš sve znati /

Grlić Radman tražio Povjerenstvo da mu objasne kako ispuniti imovinsku karticu

Image
ne možeš sve znati /

Grlić Radman tražio Povjerenstvo da mu objasne kako ispuniti imovinsku karticu

Dodao je da s upravljačkim dijelom poslovanja te tvrtke, odlučivanjem ili utjecajem nema nikakve veze, osim što je suvlasnik. A da je vlasnički udio dobio kao obiteljsko nasljedstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Propust upisa godišnjih dividendi u imovinskoj kartici je tehnički propust i moja pogreška zbog koje mi je vrlo žao", poručio je.

"Danas sam otišao do Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, obavio sam s njima razgovor, a moj odvjetnik je pripremio dopis koji sam potpisao kako bih pokazao spremnost da sve ono što se dogodilo, što u imovinskoj kartici nije navedeno, što nije deklarirano i što je propust, da sam spreman i platiti kaznu zbog te moje tehničke pogreške ažuriranja imovinske kartice", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema trenutno dostupnim informacijama, ministar je godišnje dobivao nekoliko stotina tisuća eura u isplatama kroz dividende, što je preko 2 milijuna eura.

Ministra su novinari pitali kako je moguće da je tehnički zaboravio upisati dva milijuna eura u svoju imovinsku karticu kroz četiri godine, na što je on rekao da se radi o razdoblju od tri godine te da su svi prihodi prolazili kroz porezne škare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu ne postoji zakonska prepreka za isplatu dividendi. Taj prihod je stečen na zakonit način i bit će naknadno upisan u imovinsku karticu", tvrdi.

Novinari su zatim pitali što bi se dogodilo da mediji nisu otkrili priču, bi li upisao iznos ove godine u imovinsku karticu. Grlić-Radman na to je rekao da su mediji otkrili priču o onome što je transparentno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je javna dobit, moj udio je transparentan. Jednostavnom računicom ste došli do određenih podataka. Tu govorite o bruto iznosima i sigurno da je iznos puno manji", dodao je.

Upitan je i što točno znači propust tehničke prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam prepustio da se o tom dijelu brinu neki drugi i priznajem da je to propust, to je pogreška, ali mislim da je najveća pogreška ne uvidjeti pogrešku i ne željeti je ispraviti. Griješiti je ljudski, a ovdje je važno istaknuti da sam sve stekao na zakonit način, da se zna podrijetlo i tokovi tog novca i da su svi primici podlegli poreznim obvezama. Nitko tu nije oštećen, a možda sam ja oštećen da sam se sad našao u ovoj situaciji", rekao je.

Više je puta ponovio da je iznos od preko 2 milijuna prenapuhan, ali da taj novac nije zatajen, te da imovinska kartica nije ažurirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ministar stao pred novinare: 'Napravio sam tehnički propust, žao mi je. Griješiti je ljudski, spreman sam platiti kaznu'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo