OGLAS

MINISTAR SE NIJE OČITOVAO / Šefica Povjerenstva o Grliću-Radmanu: 'Otvorili smo 2 predmeta, istražujemo je li istinito popunio imovinsku karticu'

'Krećemo u traženje podataka od nadležnih tijela i uvida u javne registre. Otvorili smo dva predmeta, jedan po prijavi koji se odnosi na poslovni odnos između tvrke u suvlasništvu ministra i Ministarstva poljoprivrede. Drugi predmet nije otvoren po prijavi, nego po vlastitim saznanjima, iz napisa u medijima, a odnosi se na imovisnku karticu i podatke koje je ministar deklarirao tamo', objasnila je šefica Povjerenstva

14.9.2023.
18:03
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv ministra vanjskih poslova Gordana Grlića-Radmana. Istražuju je li svake godine od obiteljske tvrtke primao dividendu od dva milijuna eura što nije prijavio u imovinskoj kartici.

Riječ je o tvrtki AGRO-PROTEINKA u kojoj ministar ima 20 posto dionica, a koja posluje s Ministarstvom poljoprivrede i to Povjerenstvo dodatno istražuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po stupanju na dužnost, prenio je upravljačka prava na odvjetnički ured pa iz Ministarstva kojem je na čelu poručuju da je Grlić-Radman svu imovinu transparentno naveo, te da nije bilo namjere skrivanja isplata dividende.

Image
ne možeš sve znati /

Grlić Radman tražio Povjerenstvo da mu objasne kako ispuniti imovinsku karticu

Image
ne možeš sve znati /

Grlić Radman tražio Povjerenstvo da mu objasne kako ispuniti imovinsku karticu

Premijer Andrej Plenković maloprije je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao kako je ministar napravio veliki propust, a o slučaju je RTL-ova reporterka Petra Mlačić Vučemilović-Jurić razgovarala sa šeficom Povjerenstva, Aleksandrom Jozić-Ileković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da je Povjerenstvo otvorilo dva predmeta vezano uz ministra Grlića-Radmana koji se još nije očitovao jer predmet, kaže, nije došao u fazu da se traži očitovanje.

"Sad krećemo u traženje podataka od nadležnih tijela i uvida u javne registre. Otvorili smo dva predmeta, jedan po prijavi koji se odnosi na poslovni odnos između tvrke u suvlasništvu ministra i Ministarstva poljoprivrede. Drugi predmet nije otvoren po prijavi, nego po vlastitim saznanjima, iz napisa u medijima, a odnosi se na imovisnku karticu i podatke koje je ministar deklarirao tamo", objasnila je šefica Povjerenstva i dodala da se sada utvrđuje je li imovinska kartica istinito i potpuno ispunjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz predmet oko poslovanja tvrtke, kazala je da to što je ministar suvlasnik tvrtke koja je potpisala ugovor s drugim ministarstvom, samo po sebi nije sukob interesa.

"Jer je ministar postupio po Zakonu koji kaže da oni obveznici, koji imaju više od 5 posto udjela u kapitalu društva, su dužni prenijeti upravljačka prava na drugu osobu", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kaže da po Zakonu ta obiteljska tvrtka dužna obavijestiti Povjerenstvo o poslovnom odnosu, ali samo ako se radi o poslovnom odnosu s državom i lokalnim jedinicicama.

Jozić-Ileković je dodala da se evedntualne nepravilnosti utvrđuju te se ne znaju još je li ministar prekršio zakon. Istaknula je da ministar ima pravo na ispravak imovinske kartice ako bi to tražio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ne bih o tome detaljnije jer je ministar podnio zahtjev za daljnje mišljenje Povjerenstvu, što će biti na sjednici idući tjedan i mi ćemo donijeti odluku o tome. Ministar na tome može sudjelovati, ali i ne mora", zaključila je.

POGLEDAJTE VIDEO: Kafilerija čiji je suvlasnik ministar Grlić Radman jedina u Hrvatskoj zbrinjava svinje zaražene afričkom svinjskom kugom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Šetnja s lavom
Moj pas Marmaduke
default_cta
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Lijek za život
VOYO logo