nemaju rješenja / Uvoz svinjetine, mlijeka i kruha naglo porastao, farmeri očajni: 'Ne znam ima li ovo više smisla'

Nakon što su objavljeni podaci prema kojima i ove godine Hrvatska bilježi porast uvoza kruha, mlijeka i svinjetine - stižu reakcije poljoprivrednika. Farmeri traže dodatnu zaštitu države

14.8.2017.
18:50
VOYO logo

Održavati moderan pogon sve je teže. Na farmi u Punitovcima kraj Đakova – uzgajanje je manje isplativo. 

Farmeri su se okupili u udruge i saveze, no ništa ne pomaže – pored jeftinijeg mesa iz uvoza – njihovo se slabije prodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednjih godinu i pol dana se preispitujem. Ne znam ima li ovo sve smisla. Još uvijek sam u nekim godinama gdje svoju budućnost mogu potražiti negdje dalje", Goran Jančo, predsjednik Udruga uzgajivača svinja.

A u prva četiri mjeseca ove godine – većinom trgovački lanci, uvezli su mesa u vrijednosti 102 milijuna eura, što je 13 posto više nego u istom razdoblju lani. Uvezlo se i 64 milijuna mlijeka, rast od 25% - te 33 milijuna pekarskih proizvoda. S druge strane, najviše izvozimo, svježu ribu, tunu vrijednosti 67 milijuna eura – rast od 7% - a izvezli smo i kruha za 19 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov proizvod je skuplji, trgovački lanci ga neće – ali oni nisu propali – nedavno su otvorili i 34. pekaru u Zagrebu. 

"Naša proizvodnja ne može konkurirati količini koja se uvozi. Mi ne tražimo nikakvu posebnu zaštitu jer znamo da s kvalitetom svojih proizvoda, tu možemo konkurirati", Martina Radonić, koordinatorica maloprodaje pekarske tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da se treba boriti za hrvatski proizvod – podizanjem trgovinskih zidova – mislio je ministar poljoprivrede – no, s njim se nije složio njegov šef. Pa ga je prvi put nakon izbijanja krize s visokim uvoznim taksama prozvao kao glavnog krivca.

"Što se tiče ministra Tolušića, dakle on ima naravno podršku u svojim aktivnostima, ali ovaj pravilnik je donesen bez konzultacija Vlade, bez boli kakve procedure na razini užeg kabineta, mislim da njegova namjera, ali i metodologija i tajming nisu bili dobri, zato je pravilnik izmjenjen i to je sve", prokomentirao je premijer.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li u budućnosti Vlada opet pokušati sa sličnom namjerom – još je nepoznato.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo