POČETAK KRAJA KORONAVIRUSA; Cjepivo stiže za koji dan: / 'Uspjeh borbe s epidemijom ovisi o tome koliko će se ljudi cijepiti'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dobivamo više od 9000 doza cjepiva Pfizer/BioNTech. I Hrvatska će, kao i druge zemlje EU, početi s europskim danima cijepljenja 27. prosinca

23.12.2020.
11:53
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 u Hrvatskoj.

Andrej Plenković otvorio je sjednicu Vlade i komentirao trenutačnu situaciju s pandemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon značajnijeg broja rasta oboljelih od covida-19, trenutačni trend je ohrabrujući. On je za 27 % manji nego tjedan prije, odnosno već dva tjedna novih slučajeva pada, kao i broj hospitaliziranih, a isto je i s pacijentima na respiratorima. Očekujemo da se i smanji broj dnevno preminulih osoba", rekao je Plenković.

Image
DARIO JURIČAN POSLAO PISMO KARDINALU BOZANIĆU: /

'Često ste s Bandićem, naježim se kad se sjetim njegovih psovki'

Image
DARIO JURIČAN POSLAO PISMO KARDINALU BOZANIĆU: /

'Često ste s Bandićem, naježim se kad se sjetim njegovih psovki'

Cijepljenje kreće 27. prosinca

"Nema nikakvoga razloga za opuštanje, virus je i dalje ovdje, i dalje je opasan. Samo odgovornim ponašanjem građanina uz mjere možemo dodatno smanjiti brojeve koji su zabrinjavajući. Za dva dana je Božić kada će većina nas biti u krugu obitelji, ali predlažem da se sada ne opustimo da ovi blagdani ne bi bili kritični za one najkrhkijeg zdravlja", objasnio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobivamo više od 9000 doza cjepiva Pfizer/BioNTech. I Hrvatska će kao i druge zemlje EU početi s europskim danima cijepljenja 27. prosinca. Prema planu cijepljenja cijepe se oni kojima je to najpotrebnije, a to su zdravstveni djelatnici koji su izloženi covidu-19 te djelatnici u domovima za starije i nemoćne. Cjepivo će biti besplatno te na dobrovoljnoj osnovi. U narednim tjednima očekujemo nove doze cjepiva. Pokrenuta će biti i posebna kampanja kojom želimo da većina naših građana shvati korist od cijepljenja. Uspjeh borbe s epidemijom ovisit će o tome koliko će se građani cijepiti. Još jednom, u ime svih nas - zahvala liječnicima, medicinskim sestrama i svima koji su u sustavu zdravstva, a osobito onima koji se bave covidom-19", zaključio je Plenković.

Smanjen broj slučajeva

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su u posljednja 24 sata zabilježena 2763 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15957. Među njima su 2843 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 291 pacijent. Preminulo je 66 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da bolničke ustanove na području Grada Zagreba koje nisu primale covid-19 pacijente pozvane su da osiguraju dodatne kapacitete za zbrinjavanje pacijenata od covida-19. Sve zdravstvene ustanove u RH pozvane su na imenovanje koordinatora za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od covida-19, rekao je ministar.

Plan cijepljenja

"To je mjera koja je u povijesti spasila više života od ijedne druge medicinske metode", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konačni cilj plana cijepljenja je osigurati najbolji mogući odgovor na izazov pandemije. Ciljevi nisu samo smanjenje smrtnosti i bolesti nego očuvanje društva, bolje zdravlje i veća dobrobit građana RH. Vladi se predlaže prihvaćanje ovog plana", kazao je Beroš.

Kazao je da je HZZO izradio plan distribucije prvih doza cjepiva koje stižu 26. prosinca. "Stiže 9750 doza cjepiva te cijepljenje započinje 27., 28. i 29. prosinca. Plan distribucije cijepljenja razrađen je prema županijama. Bilježimo određenih pad novozaraženih i aktivnih, broja hospitaliziranih. Sve smo bliže prekretnici borbe s covidom-19", kazao je Beroš govoreći o cijepljenju protiv koronavirusa", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je nakon toga prihvatila plan cijepljenja.

Nakon 8. 1. ukidaju se propusnice

Damir Božinović je kazao da je plan da nakon 8.1. na snazi više neće biti odluke o zabrani kretanja. Ponovio je da su mjere donesene krajem studenog produljenje do 10. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izdana je uputa o primjeni ove odluke kojom su detaljno razrađeno uvjeti izdavanje e-propusnica. Svi podaci su dostupni na web stranicama Ravnateljstva civilne zaštite. Do 10 sati je zaprimljeno više do 96 tisuća zahtjeva, odobreno ih je više od 41 tisuće, a preko 19 tisuća čeka obradu. Plan je da nakon 8. siječnja ova zabrana više ne bude na snazi u RH", kazao je Božinović.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo