NOVA GRADSKA VLAST / Tomašević preuzeo dužnost: 'Financijsko stanje Zagreba nije dobro'. Odgovorio na pitanje hoće li doći do poskupljenja

Prva sjednica Gradske skupštine održat će se 17. lipnja, a razgovori Možemo! i SDP-a, prema Tomaševićevim riječima, teku dobro

4.6.2021.
10:02
VOYO logo

Tomislav Tomašević jutros je u Gradskom poglavarstvu preuzeo dužnost gradonačelnika Zagreba

Nakon sastanaka s bivšom obnašateljicom dužnosti gradonačelnice Jelenom Pavičić Vukičević, koji je trajao više od 2 sata, iako je najavljeno da će trajati sat vremena, obratio se javnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj izjavi kao gradonačelnik je kazao da je sastanak bio otvoren i konsturktivan. "Dobili smo oko 2000 stranica izvješća. Trebat će nam neko vrijeme da prođemo kroz njih", rekao je.

"Financijsko stanje nije dobro, s time ćemo se odmah pozabaviti. Danas ćemo imati sastanke s pročelnicom za financije. U ponedjeljak je prvi sastanak sa strankama oko konstruiranja Skupštine", rekao je Tomašević, a svim zaposlenicima poručio da ih čekaju veliki izazovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo optimistični i vjerujemo da možemo unaprijediti kvalitetu života u gradu. Mi ćemo voditi primjerom, bit ćemo otvoreni, skromni, pristojni i na usluzi građanima, a to očekujemo od zaposlenika", kazao je Tomašević.  

"Financijska situacija nije dobra"

"Financijska situacija nije dobra, ali želio bih da danas sjednemo s pročelnicom i potražimo rješenja. To je jedan od najvećih izazova koji je pred nama i koji moramo rješavati", kazao je i dodao da još neće iznositi konkretne detalje o financijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će tijekom vikenda proučavati izvješća koja su dobili od bivše gradske vlasti. "Vjerujem da ćemo brzo pohvatati konce", kazao je i dodao da će napraviti sve od sebe da ne dođe do poskupljenja usluga. 

"Razgovori sa SDP-om idu dobro, ali još nisu gotovi"

Na pitanje što mu je poručila Jelena Pavičić Vukićević, kazao je da je bilo nekih savjeta. "Neke savjete bih zadržao za sebe. Bio je to otvoren i normalan razgovor i zahvaljujem joj na tome", kazao je. Dodao je i da je već naručena revizija za Žičaru, a i da će oni naručiti još neke revizije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovori sa SDP-om idu dobro, ali još nisu gotovi. Razgovaramo o programskoj suradnji i ciljevima do kraja mandata i političkim funkcijama u Skupštini. Konstituirajuća sjednica skupštine će biti 17. lipnja.

Image

Tomislav Tomašević preuzima dužnost gradonačelnika Zagreba: Prvi dan na posao zakasnio zbog 'više sile'

Image

Tomislav Tomašević preuzima dužnost gradonačelnika Zagreba: Prvi dan na posao zakasnio zbog 'više sile'

"Što se tiče javnog prijevoza, činjenica je da karta nije skupa. Ali neki gradovi u Europi imaju potpuno besplatne karte, a sve metropole subvencioniraju. Bez obzira na stanje koje jest, doista nije dobro, ali to smo znali i ranije, a nešto smo i danas saznali", rekao je. "Nešto gore je nego što smo očekivali, ali ne bih ni pretjerivao", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U interesu grada je da Žičara što prije dobije uporabne dozvole, ali i potvrda da je ona sigurna. Nisam sretan što je ona ovakva izgrađena, ali ona mora početi ostvarivati prihode. U interesu nam je da se to što prije riješi", kazao je. 

"Danas ćemo imati v.d. pročelnika za obrazovanje"

Na pitanje o ostavkama pročelnika, rekao je da će sa svim pročelnicima imati razgovore i onda će vidjeti njihove ambicije i što misle o mandatu. "Što se tiče Lovrića to je situacija koja je stupila na snagu i danas ćemo imati v.d. pročelnika za obrazovanje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da vjeruje da će se danas čuti s premijerom Andrejom Plenkovićem, a i da će se uskoro sjesti oko glavnih projekata za koje treba suradnji s državom. Najavio je i brzi sastanak s ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem

Zamjenica Danijela Dolenec je kazala da su na sastanku dobili puno materijala za proučiti. "Pred nama su veliki izazovi što se tiče upravljanja", kazala je. Korleat je kazao da će se odmah pozbaviti s ubrzavanjem obnove, a prvi razgovori će biti s direktorom Fonda za obnovi i ravnteljem ureda za obnovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obratit ćemo se dopisom svim radnicima u gradskoj upravi i gradskim poduzećima", zaključio je Tomašević.  

Kasnio na primopredaju

Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je nešto iza 8 sati odjeven u odijelo i kravatu sa zamjenicima gradonačelnika, Danijelom Dolenec i Lukom Korleatom, stigao u Gradsko poglavarstvo gdje ga je, kada je ušao u zgradu, dočekao pljesak zaposlenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isprike na kašnjenju ali bila je viša sila. Jednoj gospođi je pozlilo na stanici u Savskoj. Druga gospođa joj je odmah pomogla. A kada sam došao sam nazvao Hitnu i pričekao sam", objasnio je Tomašević o kazao da je dobar osjećaj što preuzima ovlasti. 

"Kašnjenje ne bi trebala biti praksa. Nije baš da svaki dan naletite ovako na nekoga u gradu tko treba pomoć", rekao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugom katu ga je dočekala bivša obnašateljica dužnosti Jelena Pavičić Vukičević s riječima "dobar dan, dobrodošli". Novinari i fotoreporteri su mogli snimiti početak sastanka i potom su izašli iz dvorane. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo