sjednica vlade /

Vlada pihvatila nacrt o uvođenju eura, na raspolaganje NATO-u dala još 70 vojnika. Premijer pohvalio reakciju po pitanju Sberbanka

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na otvorenom dijelu sjednice Vlade 15 je točaka, ministar zdravstva iznio činjenicu da padaju brojke novozaraženih

3.3.2022.
12:15
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je sjednica Vlade, a uvodno se obratio premijer Andrej Plenković

Rekao je kako mu je drago da je u Saboru iskazano jednistvo oko Ukrajine. Kaže da su posebno zabrinjavajuća izvješća iz Mariupolja gdje je, tvrdi, stradao veliki broj civila. Hrvatska je politički iskazala svoj stav u UN-u, dodaje premijer pa podsjeća da smo podržali rezoluciju o Ukrajini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako je Ukrajina najveći izvoznik žitarica za područje EU i zato se analiziraju sve posljedice, podzuimaju mjere kako bi se smanjile posljedice. Idući tjedan na ovu temu održat će se sjednica Europskog vijeća. 

Podsjetio je kako je Vlada riješila problem Sberbanke koju je otkupila HPB. "Uspjeli smo ne samo osigurati da ta banka opstane nego i da munjevito umirimo štediše", dodaje. Kaže da smo ovako osigurali nekolik milijardi depozita štediša, likvidnost banke, financijsku stabilnost sustava. "Vjerujemo da će ovakvi potezi i radnje još jednom pokazati da je Vlada spremna djelovati brzo i učinkovito", kaže. Nije ista sudbina dočekala Sberbanku u svim članicama EU, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznesena je potom informacija o aktualnom stanju vezanom za potres te o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj. Ministar Vili Beroš kaže da brojke novozaraženih padaju, a pada i broj hospitaliziranih. Ipak, kaže, raste broj bolesnika s post COVID sindromom, a najveći je broj u dječjoj populaciji, kaže. 

Rekao je kako je izdao zahtjev svim zdravstvenim ustanovama za pružanjem pomoći osobama izbjeglim iz Ukrajine.

Ministar financija Zdravko Marić govorio je o nacrtu prijedloga zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (EU) pa rekao da nakon današnjeg usvajanja ide u dva saborska čitanja. Rekao je da će se zamjena novčanica i kovanica u početku vršiti bez naknade, a bit će moguće po jednoj transakciji zamijeniti sto novčanica te sto kovanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici vlade govorilo se i o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Zakona o provedbi Uredbe o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje i Uredbe o sljedivosti i označavanju genetski modificiranih organizama i sljedivosti hrane i hrane za životinje proizvedenih od genetski modificiranih organizama. 

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o upućivanju žurne pomoći Republici Moldovi, Prijedlog odluke o donošenju Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2022. godinu, Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sklapanje dodatka Ugovora o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju provedbe mjera gospodarenja otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije, davanjem sredstava pomoći, s društvom Komunalac Petrinja d.o.o., ali i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sklapanje dodatka Ugovora o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju provedbe mjera gospodarenja otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije, davanjem sredstava pomoći, s društvom Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o. 

Vlada je raspravila i o prijedlogu odluke o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini te prijedlogu odluke o sudjelovanju Republike Hrvatske u simulacijskoj vježbi upravljanja u krizama Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (CMX 22).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donesena je odluka o stavljanju na raspolaganje NATO-u još 70 vojnika.

Ministri i ministrice prihvatili su i Prijedlogu odluke o promjeni granice pomorskog dobra radi građenja, rekonstrukcije i održavanja državne ceste DC110.

Našao se tu i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kosova o suradnji u zaštiti od prirodnih, tehničkih i tehnoloških katastrofa te Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Hašemitske Kraljevine Jordana o ukidanju viza za nositelje diplomatskih putovnica.

Raspravio se i Prijedlog zaključka u vezi s provođenjem međunarodnog demografskog istraživanja „Generations & Gender Programme“ u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2022. do 2028. godine, a Vlada je Hrvatskom saboru dala mišljenje o Statutu Agencije za elektroničke medije te o Izvješću o stanju u sektoru vodnih usluga i radu Vijeća za vodne usluge za 2020.

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice bio je i Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta deklaracije za žene u poduzetništvu i inovacijama.                                                 

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo