'NIJE KRIMINALAC' /

Fuchs: 'Problematičan dječak nije agresivan. Ima 10 godina. Moramo smiriti loptu'

Image
Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Problem u školi je eskalirao nakon što u petak roditelji jednog razreda nisu pustili djecu na nastavu prosvjedujući tako što je u razred, bez najave, upisan dječak zbog kojeg se u prošloj školi ispisao cijeli razred

7.10.2024.
16:27
Davorin Visnjic/Pixsell
VOYO logo

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs pozvao je u ponedjeljak na smirivanje situacije i odvijanje procesa stručnih službi u novozagrebačkoj školi gdje je premješten dječak zbog čijeg se ponašanja ranije iz prethodne škole ispisao cijeli razred.

Osim četvrtog razreda u kojemu je problematični učenik, na nastavu, prema tvrdnjama roditelja, nije došla većina ostalih učenika, no to nije bilo moguće provjeriti u ravnateljstvu škole jer nitko nije odgovarao na telefonske pozive. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Fuchs je nedolazak učenika na nastavu okarakterizirao "vršenjem pritiska na sustav" kako bi se dijete maknulo iz škole, a podsjetio je i na propisane zakonske mjere ako učenici neopravdano izostaju s nastave duže od tri dana. 

Nakon što je održan hitni sastanak Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i Grada Zagreba sa stručnom službom, ministar Fuchs poručio je da se problematičnom djetetu mora omogućiti pohađanje nastave i da sve nadležne službe rade na normalizaciji situacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NASTAVAK AGONIJE /

Sva djeca u školi u koju je premješten problematični dječak u ponedjeljak neće biti na nastavi

Image
NASTAVAK AGONIJE /

Sva djeca u školi u koju je premješten problematični dječak u ponedjeljak neće biti na nastavi

Dijete je verbalno neprimjereno, ali ne fizički agresivno, s njime treba raditi

"Dijete je verbalno neprimjereno, nemamo spoznaje da je fizički agresivno. S tim djetetom treba raditi, ali ono ima 10 godina i nije kriminalac. Mora proći proces procjene stručnjaka, ali moramo smiriti loptu", istaknuo je Fuchs nakon sastanka.

Takve stvari mora rješavati škola, a ako ne urodi plodom to što su poduzeli, obraćaju se Gradu, a onda i Ministarstvu, rekao je i napomenuo da se s dječakom u prethodnoj školi vjerojatno nisu poduzele sve potrebne mjere. No, ističe, nije pobornik rasprave u javnosti do koje je došlo.

Predstavnici roditelja su pak istaknuli da su izostankom djece s nastave željeli skrenuti pozornost na problem s agresivnim učenikom te da se bore za prava svoje djece, ali i problematičnog dječaka kojem je nužna stručna pomoć.

"Dijete je dobilo asistenta u nastavi koji je diplomirani socijalni pedagog, ono shvaća nastavni proces, ali ima nedolično ponašanje. Nastavni proces nije u pitanju", rekao je Fuchs. "Sada dolaze kolege iz socijalne službe pa ćemo vidjeti što kažu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Službe za informiranje i medije Grada Zagreba ranije je najavljen i roditeljski sastanak s roditeljima razrednog odjela koji je izostao s nastave, kao i vijećem roditelja škole, na kojem će biti prezentirani konkretni daljnji koraci radi što uspješnijeg rješavanja situacije.

Problem u školi je eskalirao nakon što u petak roditelji jednog razreda nisu pustili djecu na nastavu prosvjedujući tako što je u razred, bez najave, upisan dječak zbog kojeg se u prošloj školi ispisao cijeli razred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, kako smo i očekivali, sustav i sve institucije koje su odgovorne za zaštitu svakog djeteta, kao i za rješavanje ove vrlo neugodne i mučne situacije nisu odradili apsolutno ništa te smo primorani boriti se dalje za prava naše djece", stoji u jučerašnjem priopćenju roditelja, koji su angažirali i odvjetnike.

POGLEDAJTE VIDEO: Zbog problematičnog dječaka sutra neće doći većina učenika u školu: 'Želimo zaštititi svoju djecu'

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo