SVE VIŠE OZLJEDA /

Vapaj splitskog liječnika: 'Molim vas, ne dopuštajte ovo djeci...'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ono što je donedavno bilo rijetkost, sada je postalo gotovo svakodnevica. Kada roditelji dođu u bolnicu nakon nesreće, često su izgubljeni

7.10.2024.
13:42
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Izvanredni profesor dr. sc. Zenon Pogorelić, voditelj Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split, uputio je javni poziv roditeljima, kako u Splitu, tako i širom Hrvatske, da budu oprezniji i svjesniji aktivnosti svoje djece kada nisu kod kuće, s ciljem zaštite djece od ozbiljnih ozljeda ili, u najgorem slučaju, smrtnih ishoda, piše Slobodna Dalmacija.

"Molim roditelje da svojoj djeci ne dopuštaju vožnju romobila i motocikala. U našoj klinici suočavamo se s pravom "epidemijom" teških ozljeda koje dovode do trajne invalidnosti. Te ozljede su često šokantne i za nas, iskusne dječje kirurge, koji smo navikli vidjeti različite slučajeve. Trenutno u našoj Intenzivnoj jedinici imamo dječaka koji je u motociklističkoj nesreći toliko teško ozlijedio stopalo da je neizvjesno hoće li ga ikada ponovno moći koristiti. Uz njega, u Intenzivnoj leži i drugi dječak koji čeka operaciju zdjelice", izjavio je dr. Pogorelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je donedavno bilo rijetkost, sada je postalo gotovo svakodnevica.

"Svakodnevno primamo barem jedno dijete u dobi od 14 do 17 godina koje je zadobilo ozljede zbog pada s romobila ili motocikla. Govorimo o ozljedama poput rupture slezene i jetre, prijeloma bedrene kosti, lubanje, zdjelice i sličnih ozbiljnih ozljeda koje često ugrožavaju život. Nažalost, takvi su slučajevi postali naša realnost. Dodatno, mnoga od te djece imaju u tijelu tragove droga poput kokaina ili marihuane te alkohola, s često visokim razinama promila", objašnjava dr. Pogorelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEĆE IH BITI /

Domaći farmaceutski div objavio nestašicu čak četiri lijeka: Javite se doktoru ako ih koristite!

Image
NEĆE IH BITI /

Domaći farmaceutski div objavio nestašicu čak četiri lijeka: Javite se doktoru ako ih koristite!

Kada roditelji dođu u bolnicu nakon nesreće, kaže, često su izgubljeni. To su obiteljske tragedije, jer nije lako živjeti s činjenicom da će dijete, zbog jednog trenutka nepažnje, postati invalid do kraja života, dodaje. Upozorava i na brojne ozljede uzrokovane petardama uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, kada eksplozije pirotehničkih sredstava djeci nerijetko nanose teške ozljede pa čak i gubitak šake.

Na Klinici za dječju kirurgiju u Splitu godišnje se obavi oko 1.700 operacija pod općom anestezijom te dodatnih 400 do 500 zahvata pod lokalnom anestezijom, a dr. Pogorelić upozorava i na povećanje broja malignih tumora, najčešće embrionalnih tumora, sarkoma, blastoma te limfoma, leukemija i tumora mozga.

POGLEDAJTE VIDEO: I mumije idu na CT i magnet. Doktor Čavka: 'Jednoj smo našli tumor'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo