oštro o izjavi predsjednika / Plenković: 'Jako je znakovita Milanovićeva rečenica: Ja sam bio premijer pa sve znam. To su nervozne reakcije'

'Možda da predsjednik objasni, ako je tako nervozan, zašto je išao u Klub. Ja nisam bio u Klubu', poručio je premijer

22.9.2020.
12:53
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je bio u Koprivnici na Večernjakovoj konferenciji 'Hrvatska kakvu trebamo - Porezna politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva'. Nakon konferencije je odgovorao na pitanja novinara koje je najviše zanimala reakcija na žestok istup predsjednika RH Zorana Milanovića

"Ja nažalost nisam imao prigodu slušati izjavu Milanovića. Jako je znakovita rečenica ja sam bio premijer pa sve znam. To je za javnost kapitalna informacija, tko je na čelu vlade. Politika mene i HDZ-a je da ne želim znati čime se bavi USKOK i policija. To je borba protiv koruopcije. Niti znati niti utjecati. Ako je to zaista izgovorio, onda je krucijalno da javnost zna kako se tko ponaša kao predsjednik Vlade. Nije svjedno tko je na čelu Vlade. Mene uopće ne zanima čime se bavi policija i Uskok i to je borba protiv korupcije", komentirao je Milanovićevu izjavu, rekavši da su njegove izjave jako nervozne i da ne zna čime je revoltiran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje činjenice i informacije koje vam nisu poznate u nekom trenutku i tu završava sva priča.  Ja sam uvjeren da Božinović nije znao za istragu oko Kovačevića. Svatko tko je osumnjičen za neko kazneno djelo treba ići kako je po zakonu", naglasio je Plenković, dodavši da on nije znao da je Kovačević pod istragom, jer  onda sigurno ne bi bio imenovan predsjednikom uprave Janafa, kao što ne bi Dražen Barišić bio na HDZ-ovoj listi na izborima.

Također je naglasio da ovaj trenutak je velika razdjelnica te da mu se čini da je Milanović egzaltiran: "To su nervozne reakcije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren da Božinović nije znao

"Ja ne pratim svoje članove Vlade i gdje idu ručati i s kime se druže. Možda da predsjednik objasni, ako je tako nervozan, zašto je išao u Klub. Ja nisam bio u Klubu", istaknuo je, dodavši da ako postoje istrage i ako su one u toj fazi tajne, on za njih ne želi znati.

"Da sam ja kao predsjednik HDZ-a i Vlade izgovorio to što je Milanović, mislim da bi imao rafalne udare komentare kako se odnosim prema sudstvu, DORHU i policiji. Imali bi vatru prema meni", kazao je premijer.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da s ministrom unutarnjih poslova, Davorom Božinovićem, o istragama nije razgovarao. "Uvjeren sam da Božinović to nije znao, o tome s njim nisam nikad razgovarao. Policija radi svoj posao", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na tvrdnju predsjednika da je istraga moguće išla prema krupnijim ličnostima, nazvavši to trilerom za koji ne zna tko bi mu se mogao domisliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uozbiljimo se. Ključna je razlika pogleda na funkcioniranje sudova, DORH-a i policije. Borba protiv korupcije nije stalno lamentiranje o korupciji, borba protiv korupcije jest da tijela koja se time bave treba pustiti da samostalno, neovisno i nepristrano rade svoj posao", poručio je premijer.

Na upit je li onda Milanović kršio zakon kada tvrdi da je sve znao ili je uobičajeno da DORH obavijesti ministra o nekim važnim stvarima odgovorio je: "Meni niti jedan ravnatelj nije dolazio ispovijedati se o procesima“, dodavši da je Vlada svoja provjeravanja radila kad je trebala imenovati nekoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitao je novinare misle li da je realno da su on i ministar Božinović utjecali na istragu kako bi utjecali na predsjedničke izbore pa onda još malo kako bi prošli i parlamentarni izbori: "Policija radi svoj posao. Ti procesi idu u jako uskom krugu ljudi. Bi li ministar unutarnjih poslova trebao biti u tom krugu? Svaka istraga treba ići onako kako je to zakonom određeno", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo