POZNAT PROGRAM DOČEKA / Tomašević: 'Poskupljenja su nužna, cijene komunalnih usluga nisu rasle više od godinu dana'

Otkrio je i kakav će biti novogodišnji program u Zagrebu. 'U 21 sat izvođači koji su nastupali na A strani i u Voiceu. Nakon toga počet će koncert zagrebačkog benda koji je primjeren za ovo nogometno vrijeme, a to su Pips, Chips & Videoclips, a nakon toga Nipplepeople', rekao je

29.11.2022.
10:04
VOYO logo

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, te zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su redovnu konferenciju za medije u zgradi Gradske uprave.

Pred mikrofone je prva istupila zamjenica Danijela Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjeli smo danas početi s informiranjem javnosti da je u javno savjetovanje upućena zagrebačka strategija zaštite od nasilja u obitelji. Za naredno razdoblje od 2023.- 2025. godine", rekla je na početku konferencije zamjenica Dolenec.

Image
i o ugostiteljima /

Tomašević o mjerama uštede: 'Poskupljenje karata? Vidjet ćemo. Advent koristi led rasvjetu'

Image
i o ugostiteljima /

Tomašević o mjerama uštede: 'Poskupljenje karata? Vidjet ćemo. Advent koristi led rasvjetu'

"To je strategija koja je donesena i ranijih godina, ima povjerenstvo koje je sastavljeno od naših predstavnika iz Grada i državnih institucija i udruga koje se bave tom temom", dodala je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nje, novinarima se obratio gradonačelnik Tomašević. Prvo se osvrnuo na otvorenje Adventa.

O gledanju utakmica na javnim površinama

"Po nama je prošlo dosta dobro, iznad očekivanja, puno je ljudi, raznolika ponuda i dobri su komentari domaćih i stranih gostiju, a to se vidi i po kapacitetima", započeo je Tomašević pa dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se gleda noćenje turista s petka na subotu, bilo ih je dvostruko više od prosjeka i zbog toga vidimo dobre rezultate. Zadovoljno nam je da se Advent miče iz centra Grada, da se prošire sadržaji po drugim dijelovima grada. Na natječaj su se javili privatni organizatori iz Španskog koji dosta građana posjećuje."

"Našli smo neko rješenje za gledanje utakmica na javnim površinama. S organizatorima smo našli rješenje za Europski trg gdje je i gledana utakmica između Hrvatske i Kanade. Vjerujemo da će tih lokacija biti više kako će i interes građana biti veći, kako će i vjerujem Hrvatska proć skupinu", objasnio je Tomašević pa poručio da će "vjerojatno biti i na Strossmayerovom šetalištu nova lokacija za gledanje utakmica. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novogodišnji program u Zagrebu

Otkrio je i kakav će biti novogodišnji program u Zagrebu.

"Program će početi u 19 sati s DJ-evima, a u 21 sat izvođači koji su nastupali na A strani i u Voiceu. Nakon toga počet će koncert zagrebačkog benda koji je primjeren za ovo nogometno vrijeme, a to su Pips, Chips & Videoclips, a nakon toga Nipplepeople.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz različite procese su napravljene dodatne uštede. Više od godinu dana niti jedna komunalna usluga nije poskupila, i unatoč situaciji i unatoč inflaciji nije bilo poskupljenja. No, dalje se više to ne može rješavati kroz uštede i nužna su poskupljenja. Kada govorimo o parkingu, to je korekcija od 5 posto, isključivo u garažama u centru grada. Samo će se izjednačiti cijene na 12 kuna po satu, koliko su i nad zemljom, a i dalje će biti jeftinije od privatnih garaža u centru grada gdje je parking 15 kuna", rekao je.

O poskupljenjima vode

Što se tiče cijena vode, Tomašević je rekao kako u poslovanju postoje operativni gubici, koji su primarno uzrokovani inflacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi znate koliko su cijene građevinskih radova otišle u nebo, međutim u ovom poskupljenju vode u prosjeku 20 posto, trećina će ići u investicije. Mislim da je svima jasno, da je vodoopskrbna mreža neadekvatna, u nju se nije investiralo. Imamo 3500 kilometara vodoopskrbne mreže, 2200 kilometara za odvodnju. U isto vrijeme, 50 posto curi vode iz vodovodnih cijevi. Ono što se isto mijenja od 1. siječnja je stupanje na snagu novog regulatornog okvira prema kojem će vodovodi plaćati po količini isporučene vode samim korisnicima. Zašto se to radi? Zato da se stimulira da se ulaže u mrežu", objašnjava Tomašević.

Istaknuo je da će u sljedećih pet godina uložiti 2 milijarde kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjerice to su četiri nova maksimirska stadiona ili četiri nove žičare. To će biti uložene kako ne bi dalje pucale i kako bi imali što manje gubitke. Da bi se ta sredstva povukla iz EU fondova, mora se sufinancirati s 30 posto. Zato idu poskupljenja”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Na pitanje Je li Grad mogao negdje drugdje pronaći ta sredstva, a ne ići s udarom na građane, on odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad Zagreb je isto tako pod udarom inflacije i mi smo izgubili oko milijardu kuna u proračunu ove godine. Mi smo zbog svega izgubili to, a nije nam se vratilo kroz pojačane prihode jer za razliku od države mi nemamo prihode od PDV-a. Nije bilo drugog načina."

Na pitanje kada će se vidjeti efekt investicija, Tomašević je rekao kako se radi o ogromnom projektu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječni vijek starosti cijevi između 50 i 60 godina

"To se ne vidi, ali se osjeti kada pukne cijev ili kada vam 50 posto vode curi iz cijevi. Nema europskih metropola kojima se to događa. S ovime bismo se približili prosjeku, to su konkretni ciljevi. S druge strane imamo i proširenje mreže, imamo građane koji nemaju javnu vodoopskrbu" pojasnio je. 

Rekao je da je prosječni vijek starosti cijevi između 50 i 60 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su zahvati koji će trajati vjerojatno i desetljeća, više mandata. Međutim ja kao gradonačelnik se želim odgovorno ponašati u ovoj situaciji i bez obzira na to što se radi o investiciji koja ide pod zemlju pa se u tom smislu ne vide. Vi primjerice vidite novi Maksimir, ali ne vidite da su četiri maksimirska stadiona investirana pod zemljom, no netko to mora početi raditi. Jer sam i ja naslijedio nešto što se nije radilo desetljećima, da se nije investiralo pod zemlju.

Dodao je da je 30% vodoopskrbne mreže starije od 70 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kako će se građani nositi s ovim poskupljenjem uz već postojeću inflaciju, Tomašević je odgovorio:

“Što je alternativa, da VIO ide u stečaj? Ako rastu ulazni troškovi, moraju i cijene ići gore. Tako su i drugi digli cijene. Ponovit ću još jednom, cijene komunalnih usluga nisu išle gore do nedavno", zaključio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo