VRTOGLAVE CIFRE /

Uskoro se donosi odluka o kupnji novih aviona: Hrvatska bi mogla postati apsolutni gospodar neba u regiji

Glavni stožer Oružanih snaga slavi 26. obljetnicu, a vojska u Hrvatskoj postaje sve popularnija. Ove godine prvi put dobrovoljno u vojsku idu čak 3 naraštaja

17.10.2017.
19:00
VOYO logo

Za tri godine hrvatskim bi nebom trebala preletjeti prva dva nova borbena aviona. Čime će piloti upravljati, stručna ekipa još odlučuje. "Tu ima jako puno elemenata, treba to maksimalno fokusirano izanalizirati i mi smo sebi postavili za cilj do 30.11. da stručna ekipa završi svoj posao i da predloži ono što je najbolje za Hrvatsku", kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Mnoge je iznenadila američka ponuda - potpuno novi F-16 block 70. "Najatraktivniji je ovaj američki block 70/72  koji je daleko najjači avion iz te kategorije sa svom opremom koja je zadnja ugrađena i to je novi avion", kazao je general bojnik Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nekim procjenama, cijena za 12 takvih aviona mogla bi se popeti na milijardu i 800 milijuna dolara. S tim bi avionima Hrvatska mogla biti apsolutni gospodar neba u regiji i to idućih gotovo pola stoljeća. Jer su neusporedivo bolji od 6 MIG-ova 29 koje je Srbija dobila od Rusije. 

"Pitanje je opreme koja se ugradi u taj MIG, sam avion je jako dobar pogotovo ta posljednja varijanta koja ima bolji radar, veći domet sa raketama", kazao je Štimac. Pitanje je naravno i opreme koja će se ugraditi u avione za koje se Hrvatska odluči. Uz karakteristike i cijenu aviona, za odluku će biti ključni međudržavni sporazum i paket gospodarske suradnje.

"Ta naša odluka mora biti odgovorna, priuštiva i ja se nadam na tim elementima da ćemo se rukovoditi", kazao je Krstičević. Nakon prva dva 2020., ostalih 10 aviona trebalo bi nebom iznad Hrvatske letjeti do 2022. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo