Pokroviteljstvo Sabora /

Komemoracija na Bleiburgu za žrtve Bleiburške tragedije i Križnih putova

U ime Hrvatskog sabora, pokrovitelja, na komemoraciji je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, u ime Vlade Tomo Medved, a izaslanik predsjednik je Goran Marić

13.5.2017.
11:14
VOYO logo

Na Bleiburškom polju u Austriji održava se središnja komemoracija u povodu 72. obljetnice Bleiburške tragedije, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i u organizaciji Počasnoga bleiburškoga voda i suorganizaciji za liturgijski dio Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Komemoracija je započela molitvom na groblju Unterloibach, odakle je procesija krenula prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju. Središnje misno slavlje posvećeno žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog Križnog predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 13,35 sati je molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti.

U ime Hrvatskog sabora, pokrovitelja, na komemoraciji je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, u ime Vlade je ministar hvatskih branitelja Tomo Medved, a izaslanik predsjednice je ministar državne imovine Goran Marić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija će se nastaviti obraćanjem visokih uzvanika, predstavnika pokrovitelja i organizatora te polaganjem vijenaca kod Spomenika žrtvama Bleiburga i križnih putova. U ime Hrvatskog sabora na komemoraciji će se nazočnima obratiti predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Govorit će i predstavnici Počasnog Bleiburškog voda i suprokrovitelji komemoracije Hrvatski narodni sabor BiH. U 14,10 sati bit će polaganje vijenaca.

Središnjoj komemoraciji nazočni su i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić te saborski zastupnici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović, kao i predstavnici udruga, vjerskog života i obitelji žrtava.

Na komemoraciju je došlo oko 15 tisuća ljudi, 100 autobusa iz Hrvatske te 50 iz Europe.

Uoči komemoracije hrvatsko izaslanstvo koje predvodi Jandroković položilo vijence

Hrvatsko državno izaslanstvo položilo je u subotu vijence kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora, u sklopu obilježavanja 72. obljetnice Bleiburške tragedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanstvo koje je vodio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nazočilo je molitvi i potom položilo vijenac kod spomenika na kojem piše "Mrtvima spomen - živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990."

Image

Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta

Image

Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sjećaju i da se utvrdi istina. Jer, dodao je, bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema napisu na ploči, u svibnju 1945. jugoslavenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 tisuća pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bjega u Austriju. 

Pokopani su bili u 3,5 km dugom protutenkovskom rovu, koji je bio iskopan kroz šumu između Drave i i ceste Celje - Maribor. Pri gradnji autoceste u travnju 1999. na dijelu nakadašnjeg protutenkovskog rova u dužini od 70 metara, iskopani su ostaci 1179 žrtava, koji su u srpnju 1999. položeni u kosturnicu na novom mariborskom groblju u Dobrovi. 

U neposrednoj blizini kosturnice su pokopani prošlog listopada ekshumirani ostaci oko 800 žrtava Hude jame kod Laškog.

Izaslanstvo je nastavilo put prema Bleiburškom polju u Austriji, gdje će se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora održati Središnja komemoracija Bleiburške tragedije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik organizatora, Počasnog bleiburškog voda, rekao je ranije da se komemoracija održava svake godine od 1953., a u posljednjih 25 godina, od samostalnosti Hrvatske, za vrijeme SDP-ove većine, vlast je polagala cvijeće, ali je bila povukla pokroviteljstvo Hrvatskog sabora.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo