hrvatski biznis / Unatoč uspjesima, inovativne tvrtke su još u problemima: 'Stranci Hrvatsku vide samo kao zemlju za odmor'

Image
Foto: Shutterstock/Igor Kralj/Pixsell

Veliki uspjesi Infobipa, Rimca i Nanobita, ipak nisu riješili hrvatski 'problem zemlje podrijetla'

28.9.2020.
16:39
Shutterstock/Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Na onoj svjetlijoj strani domaće ekonomije u posljednje vrijeme nižu se vrlo uzbudljivi događaji. Pozitivno komešanje započelo je koncem srpnja kada je američki One Equity Partners, društvo za kapitalna ulaganja, investiralo 200 milijuna dolara u IT tvrtku Infobip iz Vodnjana. Time je nekoć mala tvrtka iz malog istarskog grada za samo desetak godina izrasla u prvog domaćeg jednoroga (unicorna), tvrtku čija je vrijednost milijardu ili više dolara, a kakvih je tek petstotinjak u svijetu, piše net.hr.

Image
Ima i pozitivnih primjera /

IT sektor na udaru koronakrize: 'Po brzini i dubini ovo je veći pad nego što smo osjetili 2008.'

Image
Ima i pozitivnih primjera /

IT sektor na udaru koronakrize: 'Po brzini i dubini ovo je veći pad nego što smo osjetili 2008.'

Veliki uspjesi

Ovim ulaganjem toj se sada već globalnoj IT tvrtki, koja pruža usluge mobilnih komunikacija u oblaku za poslovne korisnike, otvara prilika za širenje na američko tržište. Osnivač i glavni izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić još je prošle godine najavio da planiraju zaposliti oko tri tisuće inženjera na globalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki uspjeh zabilježio je i zagrebački Nanobit, tvrtka koja je već postala važan igrač u svjetskoj gaming industriji. Tu tvrtku koju su prije 12 godina pokrenuli Alan Sumina i Zoran Vučinić, bez kapitala i ureda, samo s dva računala, jedna je od najbrže rastućih u Europi. Sredinom rujna Nanobit je za gotovo milijardu kuna preuzeo švedski div u free-to-play sektoru, Stillfront grupa, koji drži 14 sličnih gaming studija diljem svijeta.

Na koncu, spominje se i mogućnost da bi Rimac Automobili iz Svete Nedelje, tvrtka Mate Rimca koja proizvodi električne automobile, mogla od koncerna Volkswagen preuzeti marku luksuznih sportskih vozila Bugatti. Iako se o tome još nagađa, već i sama činjenica da je “u igri” govori o vrijednosti Rimac Automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svim tim ljudima i njihovim timovima treba iskreno čestitati jer se radi o velikim uspjesima u koje su uložena desetljeća napornog rada i odricanja, te uspjeha na međunarodnoj sceni uz malo, a često i nikakvo oslanjanje na hrvatsko tržište. To su prije svega sjajne vijesti za vlasnike tih tvrtki, te u određenoj mjeri za njihove zaposlenike, ali ne dijelim pretjerani optimizam oko hrvatskog IT-ja i njegova utjecaja na širi gospodarski ekosistem. Mislim da hrvatski IT može umnogome utjecati na profesionalni i imovinski status i budućnost vlasnika tvrtki, pogotovo uspješnih, te u određenoj mjeri njihovih zaposlenika i to je to”, kazao je poduzetnik, IT stručnjak i vlasnik tvrtke za računalnu sigurnost Lucijan Carić za net.hr.

“Mnoge mlade, a inovativne hrvatske tvrtke imale su ozbiljan ‘problem zemlje podrijetla’. Stranci jednostavno ne percipiraju Hrvatsku kao zemlju iz koje će doći vrhunska tehnička rješenja. Hrvatsku mnogi percipiraju kao zemlju za doći na lijep odmor i ne puno više od toga. Dodatno, naš pravni sustav je iznimno kompliciran te strancima nepoznat, pa svakoj akviziciji ili ulaganju u Hrvatsku predstoje skupe i komplicirane pripreme. To sam osjetio kod jedne od mojih investicija – Repsly, kada su svi uključeni imali prvo iskustvo s tvrtkom iz ovog dijela Europe, a nikada nisu upoznali naš pravni sustav. Siguran sam da ni Nanobitu nije bilo jednostavno i da je transakcija bila i duža i skuplja baš zato jer smo komplicirani kao sustav”, ističe poduzetnik i investitor Saša Cvetojević za net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo