nesvakidašnja situacija / Umjesto glumaca, na kazališnim daskama Komedije fratri drže mise: 'Zašto ne, susjedi smo'

Franjevci su zauzeli pozornicu kazališta Komedija u Zagrebu

27.11.2020.
10:10
VOYO logo

Dozvoljeno je dakle i kazalište i misa, a u Zagrebu ljudi imaju nevjerojatnu prigodu oboje doživjeti na jednom mjestu. Na misu mogu - u kazalište. Kako je u potresu stradala Crkva Svetog Franje na Kaptolu, franjevci su zauzeli pozornicu kazališta Komedija u Zagrebu pa tamo besplatno nastupaju svake nedjelje. Glumci ne idu na mise, niti franjevci na predstave, ali zato kad već zbog epidemioloških razloga ne igra Jesus Christ Superstar - nastupa Isus Krist.

Božanstvena komedija. Tako bismo mogli nazvati nesvakidašnju situaciju u Komediji. Umjesto glumaca na kazališnim daskama - fratri. Umjesto predstave - sveta misa. Igora Mešina nedjeljom mijenja fra Smiljan Berišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dramatična situacija /

Zagrebački HNK trese skandal: Umjetnici podigli kaznenu prijavu protiv intendantice Vrgoč

Image
Dramatična situacija /

Zagrebački HNK trese skandal: Umjetnici podigli kaznenu prijavu protiv intendantice Vrgoč


''Točno tu gdje ja stojim je oltar, sa strane je ambon. Tu imamo sve ostalo što nam je potrebno, stol, stolica i mislim da na svetoj misi bude lijepo. Mi obično dođemo oko 6 i 15, za jedno pola sata sve postavimo. I onda idu mise i propovijedi ovisno koliko je fratara i obično smo u jedan i 15 gotovi'', rekao je fra Berišić.

Mijenja se scenografija, ali i publika. Od počeka listopada nedjeljom je ulaz u komediju besplatan. U publici su samo vjernici koji su prije potresa išli u crkvu svetog Franje. Održava se ukupno pet misa.

U potresu su stradali samostan i crkva na Kaptolu i još nisu obnovljeni. Oštećeni su toranj i strop crkve, a samostan je statički nesiguran.

Nisu slučajno završili u Komediji

''Mi nastojimo započeti s obnovom tornja i stropa kako bi onda naše mise mogle redovito biti u Crkvi'', kazao je fra Berišić.

Do tada će biti u susjedstvu. Nisu slučajno završili ovdje. Zgrada kazališta je u vlasništvu franjevaca, ali glumci čiji je ovo dom već 70 godina su svejedno ostali iznenađeni kada su doznali da će imati nove kolege. Kažu, problema nema, mjesta ima za sve jer su ionako brojne predstave zbog korone otkazane. Stoga, dok je Jesus Christ Super Star na čekanju, na pozornici su nedjeljom fratri.

''Ja moram priznati da sam se malo začudio kad su mi to predložili, a onda kad sam malorazmislio, rekao sam, zašto ne. Prvo susjedi smo, jedni do drugih. Njihov prostor je poprilično oštećen, dakle, neupotrebljiv, naš je isto bio oštećen, ali upotrebljiv i onda smo se dogovorili da možemo napraviti takav suživot jer mi nedjeljom u principu ne radimo osim u izvanrednim situacijama'', rekao je Damir Lončar, ravnatelj Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Dakle, kada nije tulum u samostanu, sveta misa je. U kazalištu se održavaju čak i ispovijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pitate se gdje točno? E pa ovdje, u predvorju odnosno garderobi kazališta. Na mjestu gdje inače gledatelji ostavljaju svoje kapute, sad vjernici ostavljaju svoje grijehe. Naime, fratri su im ovdje dostupni prije svake mise. Fra Smiljan Baršić kaže da im ovdje ništa ne fali i da su glumci dobri domaćini. Vladaju dobrosusjedski odnosi.

"Dakle, jedan put ili dva puta sam naišao na predstave, ali nisam imao previše vremena, niti mogućnosti za takve stvari jer sam se bavio mladima i držao sam vjeronauk tako da u večernjim satima nisam imao priliku'', rekao je fra Berišić.

Čudne neprilike potres i korona stavili su franjevci i glumce pod isti krov. U narednim danima franjevci će ipak više nastupati jer od ponedjeljka počinju zornice, a komedijašima su neki nastupi i predstave zbog novih mjera otkazani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo