Žalosno za 21. stoljeće /

Umirovljenici protiv zidova na granici: 'Ne želimo žicu koja nas podsjeća na ratne grozote'

Mnogi su pokušali, nije išlo. Danas su na granice ograđene žilet žicom izišli ujedinjeni umirovljenici iz nekoliko zemalja. Oni takav život ne pamte i pozivaju na bolju budućnost

7.6.2017.
18:45
VOYO logo

Dvije godine nakon izbjegličke krize na granici je ostala žilet žica i veliko nezadovoljstvo. Udruge umirovljenika iz deset zemalja danas su u slovenskom Obrežju rekli ne ogradi na granicama.

"Žalosno je to da u 21. stoljeću imamo žicu na granicama koja nas podsjeća na teške ratne grozote. Ne mogu vjerovati da se to još uvijek događa", kazala nam je Slovenka Franciska Čitković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljene je razbjesnilo i to što su predstavnici kosovskih udruga ostali na granici jer ih slovenske vlasti nisu pustile u državu. Austrijanci pak tvrde da se u njihovoj zemlji odnos prema izbjeglicama promijenio.

"U početku su kod nas izražavali dobrodošlicu izbjeglicama, a onda se situacija promijenila. Odnosu su postali zategnutiji, brine me što će se dogoditi u budućnosti", tvrdi Austrijanac Franz Weber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istarski umirovljenici također su došli poslati poruku. "Došli smo ovdje da uputimo poruku. Mi, starije osobe došli smo reći: nemojte stavljati te žice na granicu, otvorite granice. Uostalom i naši narodi su pred 500 godina, 700, 1000 su došli od nekuda", ističe Bruna Jovanović iz Pule.

Za vrijeme izbjegličke krize slovenska vojska duž granice s Hrvatskom prvo je postavila žilet žicu. Nakon toga odlučili su je pojačati panelima.

Zato je danas potpisana i deklaracija među u mirovljenicima. Poručuju ograde i žica nisu rješenje problema migrantske krize.

"Ove deklaracije upućujemo predstavnicima svojih država. Za početak u deset država regije, od Austrje do Kosova. Nakon toga uputit ćemo to i kompletnoj europskoj vrhuški, i Komisiji i Vijeću i Parlamentu", izjavila je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim političara, umirovljenici ovom deklaracijom šalju poruku i onima koji svoju mirovinu tek trebaju zaraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo