Lijepa naša /

Uhljeb ili žrtva mobinga? Pet mjeseci po osam sati dnevno ništa ne radi. Plaća mu je 4700 kuna

Image
Foto: Pixell

Ukalović od 1. listopada prošle godine ne rješava predmete, nitko to od njega niti ne traži

13.2.2019.
8:05
Pixell
VOYO logo

Novinari Slobodne Dalmacije su proveli osmosatni radni dan s 39-godišnjim Ivicom Ukalovićem, komunalnim redarom Općine Poličnik, čovjekom kojega jedni doživljavaju kao "uhljeba desetljeća" koji je ostvario najluđi san svojih "kolega" jer ne radi baš ništa i za to dobiva plaću, dok su drugi skloniji u njemu vidjeti "žrtvu zlostavljanja na poslu". 

Ukalović je jedini dislocirani zaposlenik Općine, ured mu se ne nalazi u općinskoj zgradi nego u prizemlju obližnje sportske dvorane. U uredu je radni stol, s jedne strane stolica za Ukalovića, s druge strane dvije stolice za stranke. Telefon je mrtav, nema signala, kompjutor nema internetsku vezu niti je na bilo koji način povezan s općinskim serverom, a u one dvije stolice nema stranaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što bi uopće Ukalović trebao raditi? Precizno je to navedeno u općinskim dokumentima: od uređenja i održavanja javnih površina, pa preko uklanjanja uginulih ili napuštenih životinja, do evidentiranja nerazvrstanih putova i naplaćivanja kazni. Ali, ništa od toga on ne radi.

Niti o tome smije davati bilo kakve izjave jer je već dobio opomenu zbog lakše povrede službene dužnosti i to zbog "kontinuiranog istupanja u javnim medijima i iznošenja neistinitih podataka o radu ponašanju tijela općinske vlasti, a posebno načelnika Općine, insinuirajući nezakonitost, bez konkretnih dokaza". Tri takve opomene i slijedi otkaz. 

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Davor Lončar, načelnik općine Poličnik

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Davor Lončar, načelnik općine Poličnik

Ukalović od 1. listopada prošle godine ne rješava predmete, nitko to od njega niti ne traži, ne odlazi na teren jer mu je načelnik Davor Lončar zabranio korištenje nekog od općinskih ili automobila komunalnog poduzeća. Ispada da pet mjeseci sjedi i uredu i dobiva plaću. S poreznim olakšicama za četvero djece, plaćen je 4700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Ukalović je još početkom 2017. godine podnio kaznenu prijavu protiv načelnika Davora Lončara zbog "zlostavljanja na radu".

Zadarski policajci i tužitelji su dobro upoznati s tom prijavom koju je Ukalović nadopunjavao – 13 puta! U prepisci između općinskih i državnih tužitelja stoji i dopis u kojemu se spominje i ispitivanje mogućnosti pokretanja postupka protiv Ukalovića zbog lažnog prijavljivanja načelnika Lončara.

Na kraju, 30. siječnja ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Zadru odbacilo je Ukalovićevu prijavu protiv Lončara. Tužitelji su zaključili da "iz činjeničnog utvrđenja predmeta ne proizlazi osnovana sumnja da bi prijavljenik Davor Lončar počinio prijavljeno kazneno djelo", te da nema osnove za podizanje optužnice, piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo