INCIDENT U ORAHOVICI / Uhićen pacijent koji je prijetio liječnici zbog vozačke: 'Bio je ljut i agresivan. Nije mi svejedno'

Slučaj je, kaže i njezina kolegica, još jedan dokaz da sustav nije uređen i ne štiti zdravstvene radnike

19.8.2019.
19:13
VOYO logo

Liječnike, kojih u sustavu inače kronično nedostaje, opterećuje i to što zakonski moraju prijavljivati policiji promjene zdravstvenog stanja pacijenata - koje mogu uzrokovati smanjenu sposobnost upravljanja vozilom.

Upravo zbog jedne takve prijave, pacijent iz Orahovice svojoj je liječnici zaprijetio, a ona jedino što može je podnijeti privatnu tužbu. Stoga, Liječnička komora upozorava da se takva praksa mora mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici obiteljske medicine iz Orahovice ni na kraj pameti nije bilo da će zbog njezine prijave policiji o promjeni zdravstvenog stanja jednog pacijenta biti suočena s ozbiljnom prijetnjom.

Nije joj svejedno

"Ja sam se nastojala sabrati koliko god sam mogla, ali da mi je svejedno, nije. Zato sve ovo i činim da upozorim na stanje koje se dešava", kazala je liječnica obiteljske medicine, Marijana Peček-Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52-godišnji pacijent u njezinu je ordinaciju došao u petak i, kako je ona bila na godišnjem odmoru, liječniku koji ju je mijenjao sasuo bujicu prijetnji.

"Bio je jako ljut, verbalno agresivan, i tu je agresiju preko kolege poručio meni da bolje da me nema i da će on mene još vidjeti. To je sve bilo u vrlo agresivnom tonu", rekla je Peček-Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav nije uređen i ne štiti zdravstvene radnike

Jutros je jednako agresivan bio kada ga je nazvala, nadajući se da se preko vikenda smirio. Slučaj je, kaže i njezina kolegica, još jedan dokaz da sustav nije uređen i ne štiti zdravstvene radnike.

"Zapravo ja sam u velikom strahu što će se dogoditi vrlo skoro s tim kako ćemo popunjavati vrlo nedostatan broj liječnika obiteljske medicine", kazala je zamjenica predsjednika županijskog povjerenstva KOHOM-a, Željka Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj je prijavljen policiji, obavljeni su razgovori i s liječnicom i pacijentom, da bi, u koordinaciji s DORH-om, policija liječnici preporučila privatnu tužbu, iako zakon već sada kaže drugo.

Članak 315.a Kaznenog zakona: 

"Članak 315.a Kaznenog zakona koji je stupio u siječnju na snagu je vrlo jasan i govori o tome da se prijetnje prema liječnicima koji obavljaju svoju dužnost procesuiraju po službenoj dužnosti", rekao je predsjednik HLK, Krešimir Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog je mjeseca jedna liječnica pak kažnjena s pet tisuća kuna upravo zbog neprijavljivanja promjene zdravstvenog stanja pacijenta. Bilo je to nakon stravične prometne nesreće na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni kada je vozač pod utjecajem droga naletio na tročlanu obitelj.

Ordinaciju vozačeve liječnice ujedno je pretresla policija, i to bez obavezne prisutnosti predstavnika liječničke komore. I dok vozač još nije kažnjen, liječnica je globu morala platiti zbog Zakona o sigurnosti prometa koji im daje obavezu kakvu nemaju liječnici nigdje drugdje u Europi. I zato u Komori traže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost različitih interpretacija

"Ili mijenjanje propisa u smislu da liječnici više nemaju odgovornost prijavljivanja svake promjene zdravstvenog stanja pacijenta nadležnim institucijama, ili drugačije i preciznije reguliranje odredbi zakona - ovako postavljen on je neprecizan, vrlo širok i ostavlja mogućnost različitih interpretacija", smatra Luetić.

Jer niti je definirano koja su sve stanja pacijenta liječnici dužni prijavljivati, niti oni mogu znati tko od pacijenata ima vozačku dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozač koji je prijetio liječnici iz Orahovice uhićen

Kako su javili iz PU virovitičko-podravske, pacijent je nakon pisanja medija ipak uhićen i doveden u policijsku postaju gdje se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo