Reforma porezne reforme /

Ugostitelji jedine Marićeve žrtve? Ceh ugostitelja: 'Želimo da nas se uvjeri što to mi dobivamo jer ne želimo biti jedini gubitnici'

'Danas se dogodio jedan jako konstruktivni sastanak, ministar je prvi puta slušao nas struku i mislim da reforma više nije toliko cjelovita', poručio je Nenad Šepak u RTL Direktu, predsjednik Ceha ugostitelja

10.11.2016.
21:57
VOYO logo

Zasad jedini gubitnici porezne reforme su ugostitelji. Njima će se jedinima stopa PDV-a podići sa 13 na 25 posto. Drugim riječima, na hotelski pansion zajedno s hranom i pićem PDV će i dalje biti 13 posto a ako tu istu hranu i piće popijete ili pojedete u hotelskom restoranu ili bilo gdje drugdje platiti ćete ga s porezom od 25 posto. 

Posljednja šansa za ugostitelje bio je i popodnevni sastanak saborskog Odbora za turizam, na kojemu su bili i ministar financija i ministar turizma i predstavnici ceha ugostitelja jedan od njih je i gospodin Nenad Šepak kojeg smo ugostili u RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li nade za vas kako ste prošli na odboru? 

Ja mislim da nade uvijek ima, da ovo nije bio zadnji sastanak, smatram da se trebao desiti prije. Sada ćemo se konkretno pozabaviti informacijom od minsitra i vidjeti koji su nam benefiti, ali je činjenica sljedeća - radi se nešto što mi apsolutno branimo, to je stragegija, ozbiljni dokument koji je napravljen 2013. godine do 2020. gdje su se potaknule izuzetno velike investicije i dokument je bio jedan generator cjelokupnog dijela poduzetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako je skočio broj restorana i kafića u posljednje vrijeme...

Apsolutno, kvaliteta i sve ostalo, upravo u tom dijelu gdje se vidi da se spustio PDV u tom trenutku na tih 10 pa na 13 posto. 16.000 malih obrtnika se bave ugostiteljstvom i minimalno tri djelatnika. Kroz fiskalizaciju ne može ni jedan lokal raditi. U Hrvatskoj imamo i specifičnu situaciju da imamo 10.000 kafića, a oni Zakonom o hrani - kava je isto 13 posto. Mi dovodimo u neugodnu situaciju jedan cijeli domino sustav koji će negativno dijelovati na sve. Nije u redu da mali ljudi pate sad. Oni su odvojili možda 10.000 eura, posudili od susjeda, digli neki kredit, a mi smo kao Ceh ugostitelja stali iza te strategije.

Zašto bi ova promjena slomila cijelu vašu branšu?

Ja to gledam kumulativno. Mi jednostavno nemamo prostora u povećanju cijena. Namirnice su u zadnjih šest godina poskupjele od 30 do 100 posto, to smo u zadnji trenutak spasili. Smatram da još uvijek imamo vremena za razgovor i dijalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Marić stalno ističe kako u ovoj reformi nitko neće izgubiti, vjerojatno ipak ima neku računicu o tome?

Mali obrtnici su i sada imali 12 posto, ali moramo znati da nije stvar dobitka već proizvesti i na dodatnu vrijednost poboljšati kvalitetu i zaposliti ljudi. To je poanta priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto ste onda vi najveće žrtve ove reforme? 

Danas se dogodio jedan jako konstruktivni sastanak, ministar je prvi puta slušao nas struku i mislim da reforma više nije toliko cjelovita.

Što se može dogoditi ako se nastavi ovako?

Tu se isto radi jedan spin. Lokali imaju uvjete, minimalno tehničke, da su ugostiteljski objekti. Idemo pogledat koliko se vlasnika promijenilo u nekom lokalu. Živimo u takvom vremenu da čim netko iznajmi lokal, već netko misli da je pametniji od njega. On fizički postoji, ali realno, desi se da vlasnici propadnu i nagomilaju dugove koji se nikad neće vratiti. Mi znamo kako to riješiti, ali zamolio bih da se napravi prava analiza i neka se nas uvjeri što to mi dobivamo s druge strane, ako to ostane ovako i mi ostanemo jedini gubitnici, ne želimo biti gubitnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo