'SRAMOTA ZA GRČKO PRAVOSUĐE' / Ugledni zagrebački kirurg podsjetio na slučaj dubrovačkog kapetana: 'Bez ikakvog dokaza, zatvoren i osuđen!'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

A kakvo je stanje u grčkim zatvorima, smatra kirurg, najbolje može opisati rečenica koju je kapetan rekao kada je stigao u Dubrovnik - 'o tom iskustvu ne mogu govoriti oni koji to nisu prošli". A njegovi grčki odvjetnici, kazali su da je taj slučaj i presuda bila "sramota za grčko pravosuđe'

14.8.2023.
10:25
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Ugledni zagrebački kirurg Pavo Kostopeč oglasio se na svom Facebooku pa odgovorio na pitanje - može li 98 uhićenih Zagrepčana, njihove obitelji, ali i hrvatska javnost vjerovati grčkom pravosuđu? Treba sjetiti dubrovačkog kapetana Kriste Laptala, smatra Kostopeč, kojega su u srpnju 2007. godine Grci pritvorili jer su sumnjali da krijumčari kokain.

Svi koji su ikada radili s kapetanom, govorili su da je on izrazito pošten čovjek, a da u svojoj karijeri nema niti jednu mrlju. Mnogi su ga smatrali vrsnim pomorcem, ali i dubrovačkim gospodinom nekadašnje generacije kakvih danas više gotovo i nema. Nakon provedene istrage, kapetan je "zaradio" optužnicu za krijumčarenje 51 kilograma kokaina koji je bio skriven na brodu među paketima banana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kazneno je gonjen i osuđen po principu zapovjedne odgovornosti, iako niti jedan dokaz, niti izravno, ni neizravno nije upućivao na njegovu upletenost ili odgovornost. Čak je i svjedok optužbe svjedočio njemu u korist i nedvojbeno potvrdio njegovu nevinost", napisao je Kostopeč.

Image
ZABORAVLJENI SLUČAJ /

Dok BBB-ovci u Ateni čekaju odluku suda, sjetimo se Hrvata koji je nevin čamio u grčkom zatvoru: 'Osudili su ga bez dokaza'

Image
ZABORAVLJENI SLUČAJ /

Dok BBB-ovci u Ateni čekaju odluku suda, sjetimo se Hrvata koji je nevin čamio u grčkom zatvoru: 'Osudili su ga bez dokaza'

Ipak su ga pustili na slobodu

Godinu dana nakon što su ga priveli, grčki sud donio je rješenje kojim je Laptalo dobio kaznu od 14 godina zatvora i novčanu kaznu od 200 tisuća eura. Svi brodski postupnici stali su na kapetanovu stranu i potvrdili da on nema ništa s ukrcajem robe te da o drogi ništa nije mogao niti znati. Iskazi ostalih svjedoka išli su kapetanu u prilog, a i Interpolovi nalazi govorili su da je nevin. Naime, kaže Kostopeč, "i potpuno neuk čovjek bi nakon 10 minuta razgovora sa njim shvatio da jednostavno ne postoji mogućnost da bi takav profesionalac i gospar imao bilo kakve veze sa svijetom droge".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon žalbe, još jednom se sagledao cijeli slučaj nakon čega je sud odlučio da kapetan, ipak, bude pušten na slobodu.

"Važno je istaknuti, radilo se o toliko apsurdnoj prvostupanjskoj presudi da ne samo da je sudac i sudsko vijeće donijelo oslobađajuću presudu, već je sam grčki tužitelj u drugom stupnju to isto predložio, što je raritet u pravosudnoj praksi", napisao je Kostopeč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom slučaju, smatra kirurg, Grci su htjeli pokazati kako ne žele krijumčarenje droge na svom teritoriju i u svojim lukama. Laptalo ih, na kraju, nije tužio, niti tražio odštetu.

Kakva je bila ta pravda?

"Kakva je to bila 'grčka' pravda za kapetana Laptala? Takva da je sa 58 godina na vrhuncu svoje profesionalne karijere bez ikakvog dokaza, zatvoren i osuđen te proveo ukupno više od 16mjeseci u grčkim zatvorima", smatra Kostopeč. Kasnije je kapetan, umjesto novog angažmana, dobio otkaz jer je za tvrtku koju je radio bio "prerizičan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kakvo je stanje u grčkim zatvorima, smatra kirurg, najbolje može opisati rečenica koju je kapetan rekao kada je stigao u Dubrovnik. Naime, kazao je da "o tom iskustvu ne mogu govoriti oni koji to nisu prošli". Njegovi grčki odvjetnici, kazali su da je taj slučaj i presuda bila "sramota za grčko pravosuđe".

"Ako je mirnog i staloženog gospara, besprijekornog profesionalca, kapetana Laptala grčko pravosuđe osudilo kao krijumčara kokaina, mogu li mladi pritvoreni Zagrepčani, njihove obitelji i odvjetnički timovi te sveukupna hrvatska javnost imati povjerenje u pravično postupanje grčkog pravosuđa i pravdu na 'grčki način'?", završio je Pavo Kostopeč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo