NOVE NAPETOSTI: / Predsjednica u svibnju priprema udar na Vladu i premijera Oreškovića

Image
5.4.2016.
9:46
VOYO logo

To bi, prema izvorima Nacionala, trebalo značiti novi pritisak na Vladu Tihomira Oreškovića i izazvati nove napetosti na političkoj sceni.

Pričekat će izbore u HDZ-u

Predsjedničin prijedlog za sazivanje sjednice Vlade bit će gotovo jednak onome koji je svojedobno uputila Zoranu Milanoviću, što se tada tumačilo kao njezin pritisak i pokušaj utjecaja na ishod parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona će sada jasno pokazati da ima jednaka mjerila za sve: novoj vladi obećala je prvih sto dana mira i to će joj pružiti. Ali nakon toga, najvjerojatnije već na 101. dan od formiranja Vlade, može se očekivati njen zahtjev za sazivanje sjednice. Pričekat će da završe unutarstranački izbori u HDZ-u kako se to ne bi tumačilo kao njen pritisak na Karamarka", kazao je Nacionalov izvor blizak Pantovčaku.

Image
Foto: PIXSELL, Jurica Galoić

TAJNI RUČAK: Predsjednica i premijer sastali se u Novom Zagrebu, snimili ih u poznatoj konobi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TAJNI RUČAK: /

Predsjednica i premijer sastali se u Novom Zagrebu, snimili ih u poznatoj konobi

Image
TAJNI RUČAK: /

Predsjednica i premijer sastali se u Novom Zagrebu, snimili ih u poznatoj konobi

Izvrsni odnosi s ministrom obrane

"Predsjednica se othrvala svim pokušajima da je se proglasi produženom rukom Karamarka i HDZ-a, ili nečijom marionetom; javnosti je pomalo pogrešno protumačila i detalj oko imenovanja Josipa Buljevića za novog ministra obrane. S njime je odlično surađivala dok je bio njezin savjetnik, jednako kao i danas kada je ministar, ali činjenica jest da je on bio Karamarkov kandidat za sve njemu bitne funkcije – prije svega MUP ili SOA-u. Kada se to pokazalo nemogućim dobio je Ministarstvo obrane, što u stvari i jest najbolja pozicija za stručnjaka poput njega", kaže neimenovani sugovornik Nacionala.

Buljević je, ističe se, jedan od malobrojnih osoba iz vrha vlasti s kojima predsjednica redovito, gotovo svakodnevno komunicira. Uz njega to su još premijer Orešković i predsjednik Sabora Željko Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slabo komunicira s Karamarkom

Predsjednica intenzivno komunicira i sa zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem, ponajprije oko procesa proglašenja Alojzija Stepinca svetim, no navodno od njega često traži i mišljenje o drugim pitanjima. Tomislav Karamarko nije u spomenutom krugu ljudi.

"Nakon što stabilizira vlast u HDZ-u, vjerojatno će se Karamarko urazumiti i shvatiti da država funkcionira po određenim pravilima. Prije nekoliko mjeseci bio je iznimno ljut jer nije dobio mandat za sastavljanje vlade prije nego što je osigurao 76 potpisa, što bi bilo protuustavno. Proći će ga, ohladit će se", predviđaju Nacionalovi izvori bliski predsjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo