prosvjed učitelja / Učitelji protiv nasilja u školama: 'Roditelj je zbog zaključene ocjene htio doći k meni kući'

Prema policijskim informacijama, okupilo se oko 1500 prosvjednika koji traže da napad na učitelje zakon prepozna kao napad na službenu osobu

15.12.2018.
19:56
VOYO logo

Danas su se ljutiti prosvjetni djelatnici, ali i roditelji i učenici koji misle da obrazovati djecu u današnje vrijeme nije nimalo lako, pa čak više niti u osnovnoj školi, okupili u središtu Zagreba na prosvjednom skupu "Za sigurnu školu".

"Zapravo sam spriječila nasilje jer je roditelj htio zbog pete zaključene ocjene negativne doći k meni kući razgovarat sa mnom u četiri oka. Drugi put sam opet zvala policiju jer mi je učenik ogrebao auto s jedne strane ključem", kazala je Andrea Grkovski Zimet, nastavnica u osnovnoj školi u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako, tvrde, ne odobravaju nasilje, pa čak niti kao odgovor na njega, najviše pažnje okupljenih privukao je profesor Franjo Dragičević, koji se iz tragičara zbog fizičkog obračuna s nasilnim učenicima, prometnuo u heroja.

'Ja tu djecu i dalje volim'

"Mi vam nismo u školi oni koji proganjamo učenike i čekamo samo kad ćemo skočit na njega kad je digao glavu. U školi vam se događa... učionice su u školi često bojišnice, u njima se događa svašta", tvrdi Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, a kreatori su devijantni učenici s kojima se trebaju baviti neke druge institucije. S opomenom je nastavio je predavati u istom razredu, a jednog od učenika koji je pljuvao po stolu, majka je ispisala iz škole.

"Ja tu djecu i dalje volim, i ove s kojima sam imao incident. Volim ih. Jer sam ih upozorio prije toga barem 200 puta. Probajte brojati do 200", kazao je Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici zatražili zakonsku bolju zaštitu učitelja

I dalje ponavlja kako se srami i da je samo čovjek te da nije imao izbora, a iako takav potez ne podržavaju, razumiju ga i neki roditelji i učenici. "Nije u redu, ali mislim da se to događa konstantno i dugotrajno. Čovjek jednostavno više nije imao izbora. Sustav ne štiti nažalost nastavnike i profesore, neko recimo delikvente", kazao je roditelj Tihomir Lovrić.

"Učenici znaju ponekad izazivat profesora, odgovarat bezobrazno i onda kada profesori reagiraju oni ispadnu krivi", tvrdi Šimun, učenik 5. razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su prosvjednici, u organizaciji sindikata Preporod i nastavničkih Facebook grupa, zatražili i zakonski bolju zaštitu učitelja te promjenu, kako tvrde, neefikasnih pedagoških mjera, poput opomena i ukora.

"U obiteljima u kojima se na jedan negativan način govori o školi, o nastavnicima, da se iz takvih obitelji regrutiraju najčešći nasilnici, nasilni učenici", kazao je Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod. A od njih ne žele zaštititi samo učitelje, nego i drugu djecu koja s njima dijele učionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo