Nepravomoćna presuda / Učenik iščupao nadzorne kamere: Škola od roditelja traži oko 7000 kuna za štetu

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Roditelji se ni jednom nisu pojavili na sudu, iako su zaprimili poziv

3.3.2019.
14:30
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Općinski sud u Varaždinu objavio je sadržaj nepravomoćne presude donijete 1. ožujka, kojom Š.B. i D.B. moraju Osnovnoj školi Lepoglava isplatiti 5.000 kuna te zatezne kamate koje se obračunavaju od 20. veljače 2017. Također, moraju podmiriti troškove parničnog postupka u iznosu od 1806,25 kuna.

Osnovna škola Lepoglava podnijela je tužbu protiv roditelja malodobnog učenika koji je 19. veljače 2017. godine iza ponoći sa sjevernog zida zgrade škole iščupao iz ležišta dvije nadzorne kamere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenik je za ovo djelo nepravomoćno kazneno osuđen 4. travnja 2018., presudom istog suda. Tada mu je izrečena odgojna mjera pojačane brige i nadzora u trajanju ne kraćem od šest mjeseci ni duljem od dvije godine. Sada je škola ovom tužbom tražila i naknadu štete.

Prema zakonu, roditelji solidarno odgovaraju za štetu koju drugome nanese njihovo malodobno dijete starije od sedam godina, piše u presudi. Također se navodi da je škola spor pokušala riješiti mirnim putem, ali nije bilo odgovora s druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U presudi se spominje i izvješće Centra za socijalnu skrb, iz kojeg proizlazi, piše sutkinja, da na strani tuženih postoje propusti i nedosljednosti u odgoju malodobnog sina.

Roditelji se ni jednom nisu pojavili na sudu, iako su zaprimili poziv. Također prethodno nisu reagirali ni na odvjetničke opomene pred tužbu koje su im bile dostavljene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda je prvostupanjska, stranke mogu izjaviti žalbu na nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo