UČENICI SE USKORO VRAĆAJU U ŠKOLE: / No, neki će školsku godinu ipak završiti kod kuće. Evo detalja

Image

Istaknula je i kako će daleko najveći broj europskih država imati maturu u lipnju, a posebno zemlje u bližem hrvatskom okruženju

22.4.2020.
17:27
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu kako će na sjednici Vlade u četvrtak donijeti zaključak vezan uz planirane školske aktivnosti, a kad se to objavi slijedit će upute Stožera i epidemiologa, nakon čega će krenuti škola.

Napomenula je kako će u četvrtak dati okvirni plan pa će nakon toga biti objavljene upute koje će jasno reći što su obveze škola, koje se se skupine učenika mogu vratiti u škole, a za koje je do kraja godine predviđena nastava na daljinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o završnim radovima strukovnih škola odgovorila je kako će i to u četvrtak dati u zaključku. "Onda će biti upute, međutim i u uputama za vrednovanje i ocjenjivanje su strukovne škole dobile naputak na koji se način pripremati, što se može odrađivati onilne, kako planirati aktivnosti, koje se aktivnosti mogu provoditi u školi, a koje ne mogu", rekla je Divjak novinarima uoči sastanka užeg kabineta Vlade.

Plan stiže u četvrtak

Naglasila je kako će prvo u četvrtak dati plan, a nakon toga bit će upućene detaljne upute ravnateljima, odnosno školama. "Popodne imam virtualni sastanak s ravnateljima pa ćemo onda neke stvari pojasniti, a sljedeći tjedan poslati pisane upute, način praćenja i sve ono što je potrebno kako bi učenici i roditelji, ravnatelji i učitelji te svi oni koji su u školi imali podlogu za svoje rad", pojasnila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donijet ćemo zaključak koje se skupine učenika vraćaju u škole, koji je najraniji termin kad se vraćaju, a o svemu će biti dane i upute", rekla je dodavši kako škole trebaju biti opremljene tako da budu sigurne.

Ako neki roditelj i nakon toga misli da treba zadržati dijete kod kuće o tome ćemo, poručila je, razgovarati jer je važno da svi roditelji osjećaju kako su njihova djeca u školi sigurna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skupine učenika koje će biti u planu da rade iz škole, od njih se očekuje da budu u školi", rekla je Divjak i dodala kako dopušta da iz nekih razloga roditelji imaju ograde pa će i oko toga dati upute.

Završetak godine bez mature nije izgledna opcija

Istaknula je kako je dosta sličan pristup školama i u drugih europskih država. "U prvo vrijeme, dok se ne osiguraju svi uvjeti i ne daju sve upute dopuštamo da ima i pitanja i da je jako važno da svi budu uvjereni da su uvjeti osigurani", poručila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Završetak školske godine bez mature u ovom trenutku nije izgledna opcija", rekla je i dodala kako je opcija mature u lipnju. Objavili smo i razdoblje unutar kojih će se to odvijati, gradivo koje će ulaziti na maturu, napomenula je.

Istaknula je i kako će daleko najveći broj europskih država imati maturu u lipnju, a posebno zemlje u bližem hrvatskom okruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se Sindikat Preporod

Sindikat Preporod u srijedu je u ironičnom priopćenju ustvrdio da bi ove školske godine mogao biti patentiran i četvrti vid nastave - paralelna nastava, komentirajući izjavu ministrice Blaženke Divjak da se djecu neće tjerati na povratak u školu te da će o tome odlučiti roditelji.

"Ako se obistini najnovija najava sa Svetica, nakon redovite i cirkularne nastave, te nastave na daljinu, ove bi školske godina mogao biti patentiran i četvrti vid – paralelna nastava. Radit će se o 'nastavi' koja će objediniti dva od tri vida nastave, koji su zaživjeli ove školske godine", navodi u priopćenju Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da bi u toj paralelnoj nastavi učenici bili podijeljeni na one koji nastavu prate od doma i na one koji dolaze na nastavu, a s jednima i s drugima radili bi isti učitelji i nastavnici.

Možda će učiteljima i nastavnicima "koji prežive najnovije čudo sa Svetica" prosvjetne vlasti vratiti pravo na uvećanje plaće za smjenski rad koje su im brzopotezno ukinule, uvećati osnovnu plaću za 10 posto ili vratiti putne troškove, kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju oko koronavirus iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo