'GOTOVI SMO' / 'Ubijaju' kultni kafić u centru Zagreba! Vlasnik je u očaju: 'Vidim da ću morati davati otkaze'

Image
Foto: Danas.hr

Pored kafića obnavlja se zgrada iz potesa te je izvođač radova od Zagreba dobio odobrenje da se maknu terase susjednih kafića u zgradi pored. Vlasnik kafića negoduje jer se i druga zgrada kraj njih obnavljala i nikome terase nisu smetale

5.3.2024.
18:22
Danas.hr
VOYO logo

Kultni zagrebački kafić "Verdi" u Gundulićevoj ulici na korak je do zatvaranja, ovo prepoznatljivo mjesto u središtu Zagreba, u koji mnogobrojni glumci, političari, glazbenici i ini rado skrenu na čašicu razgovora i druženja, već u srijedu ostaje bez terase.

Time, uvjeren je vlasnik "Verdija", idu vjerojatno prema trajnom gašenju omiljenog okupljališta Zagrepčana i to sve zbog obnove zgrade s kojom nemaju nikakve veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šok se dogodio nedavno kada je vlasniku kafića "Verdi" Ivanu Glavašu javljeno da moraju maknuti terasu zato što izvođač radova na susjednoj zgradi planira proširiti prostor gradilišta.

"I to ne privremeno, nego na par godina. Gotovi smo, možemo staviti ključ u bravu nakon toliko godina jer će ispred kafića niknuti ograde, tuneli, skele i više nitko neće svraćati ni u unutrašnji dio kafića", govori nam Glavaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Danas.hr
Image
Foto: Danas.hr

Isti problem zatvaranja prostora ispred zgrade muči i muzej te glazbenu školu u istoj zgradi u Gundulićevoj 4.

Glavaš je u isto vrijeme izrevoltiran, ljut, očajan i tužan jer pred sobom ne vidi ništa nego otkaze radnika i vjerojatno gašenje kultnog mjesta okupljanja Zagrepčana za što krivi Grad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor potpisali u prosincu pa ga naprasno raskinuli

A još u prosincu nitko nije znao što se sprema niti da se iza brda valja nešto ozbiljno.

Glavaš nam je naveo kronologiju: "Kao i svake godine, predali smo zahtjev za postavljanje terase za 2024. godinu i dobili pozitivan odgovor Grada Zagreba. Potpisali smo ugovor za postavljanje terase 15. prosinca 2023., osobno ga je vlastoručno popisato pročelnik Ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Stanko Kordić te pečatirao. Potom sam platio najam terase za cijelu 2024., te tražio rješenje za terasu koje mi je Grad trebao izdati u roku od 30 do 60 dana. Sve isto kao i čitav niz godina do sad", govori nam Glavaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Susjedstvo iz pakla /

Hororac u Vlaškoj: Vrebaju iz napuštene vojne bolnice, nasrću i provaljuju: 'Bojimo se, dogodit će se nož, silovanje!'

Image
Susjedstvo iz pakla /

Hororac u Vlaškoj: Vrebaju iz napuštene vojne bolnice, nasrću i provaljuju: 'Bojimo se, dogodit će se nož, silovanje!'

Uslijedio je šok jer zahtjev za terasu nikad nije stigao, to je onaj papir koji ugostitelji moraju pokazati komunalcima kad patroliraju i provjeravaju imaju li sve terase "papire" da su legalni. "Verdiju" taj papir nikako nije stizao.

Nakon što je prošlo 67 dana Glavaš je osobno išao u gradski ured i dočekao je hladan tuš i pitanje: "Zar vi već niste maknuli terasu?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog gradilišta gube terasu

"Gospođa je navela da su tog istog dana poslali raskid mog ugovora jer je izvoditelj radova obnove na zgradi pored nas zatražio da na mjestu moje terase prošire gradilište. Nije mi istovremeno htjela dati rješenje o mojoj terasi za koju sam potpisao ugovor i platio najam godinu dana unaprijed", govori nam Glavaš.

Image
Foto: Danas.hr
Image
Foto: Danas.hr

Zbog obnove susjedne zgrade naložili su micanje terase kultnog 'Verdija'

Riječ je o zgradi u Gundulićevoj 2, sjeverno do zgrade u kojoj je kafić "Verdi koja se obnavlja. To je zgrada Hrvatsko-slavonske zemaljske centralne štedionice koju obnavlja Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a uzvođač radova je tvrtka ING-GRAD. Zgrada je smještena na križanju Gundulićeve i Ilice dakle u strogom centru grada, na oko 20 metara udaljenoj od zgrade u kojoj je kafić "Verdi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb im je, očito, uslišio zatjev te naprasno i bez ikakve naknade raskinuo ugovor za terasu kafiću "Verdi" kako bi se gradilište susjedne zgrade proširilo.

Glavaš navodi daljnju kronologiju: "ING-GRAD je već 17. studenog podnio Gradu zahtjev da se terase maknu, dakle znali su što se sprema. Svejedno su odobrili moj zahtjev za terasom, potpisali sa mnom ugovor, dali da platim naknadu i potom kasnije ugovor naprasno raskinuli. Naveli su da ugovor raskidaju zbog iznenadnih okolnosti i zato što je ING-GRAD naknadno zatražio da se maknu naše terase zbog potrebe obnove. To je laž, sve se znalo ranije, nije istina da Grad nije znao za situaciju", ogorčen je Glavaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više puta u razgovoru ističe da je paradoksalno da se "ubija" posao ugostiteljskim objektima koji nemaju nikakve veze s obnovom susjedne zgrade, ali ukazuje na još jedan zanimljiv detalj.

Naime, i južno od "Verdija" obnavljala se zgrada i s njima nije bilo nikakvih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije nije bilo problema sa zgradama u obnovi

"Moja terasa ranije je bila puno dulja pa su stolovi bili i ispred zgrade na adresi Gundulićeva 6, južno od 'Verdija'. I za taj dio terase dobili smo dozvolu i platio sam najam. Ali kad se ta zgrada, u kojoj je Glazbeni zavod, obnavljala - svojevoljno smo se izmaknuli, povukli terasu radi obnove zgrade i nismo radili nikakve probleme. Bila je to naša dobra volja. Sad se zbog zgrade sjeverno od nas rade problemi i miču naše terase. Jednom kad postave ograde, skele, tunele možemo zatvoriti jer nas više nitko neće vidjeti s ulice. Vjerojatno ćemo morati 'Verdi' zatvoriti nakon 30 godina", govori nam Glavaš.

Image
Foto: Danas.hr
Image
Foto: Danas.hr

Izvođač radova tražio je da se proširi prostor gradilišta i na mjestu terase kafića oslobodi prostor za potrebe obnove susjedne zgrade koja je na uglu Gundulićeve i Ilice

Dao nam je na uvid i dokumentaciju kojom se može pratiti kronologija događanja pa i ta da je tvrkta ING-GRAD od Grada Zagreba tražila da privremeno zauzmu javnu površinu ispred Gundulićeve 4 na mjestu gdje je terasa "Verdija". U njihovu dopisu stoji da "privremeno" znači do 30. studenog 2025. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Glavaša dovoljno da se njegov ugostiteljski posao "ubije". ING-GRAD u dopisu navodi da se prostor mora osloboditi kako bi se "smjestila zaštitna ograda u svrhu izvođenja radova na konstruktivnoj obnovi zgrade".

Traže da se zato terase hitno uklone jer će se koristiti za "dostavu materijala, postavljanje građevinske skele i opreme i to do 30. studenog 2025. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s njim mijenjaju se osjećaji ljutnje, očaja, nevjerice jer mora zatvoriti posao nakon toliko godina. "Biznis sam kupio prije sedam godina, Verdi postoji 30 godina, ali tradicija kafića je puno dulja, još od vremena Jugoslavije. Uložio sam sve što sam imao, a sada netko preko noći dolazi kao šerif i uzima sve što sam imao. Imao sam plan poslovanja, viziju, ideju, kao i svaki poslodavac, tu je i nas šest zaposleno, kruh je to mojoj obitelji. Sad vidim da ću zatvaranjem terase morati davati otkaze, a pitanje je hoće li se netko provlačiti kraj ogradu gradilišta da bi uopće ušao u kafić", kaže Glavaš.

Na terasi, inače, ima 60 stolica, a u zatvorenom prostoru još 40. Navodi da je pisao "svima", Ministarstvu graditeljstva, državnom tajniku, Grad Zagrebu, pročelniku. Nije dobio ničiji odgovor, čak ni odbijenicu. U svemu je osobno angažirao i sudskog vještaka kako bi procijenio treba li gradilištu susjedne zgrade veći prostor pa njih izmiču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka "Ing eksper" u svom mišljenju navodi da ne postoje razlozi da se terase miču jer ima dovoljno prostora čak i za kran.

Image
Foto: Danas.hr
Image
Foto: Danas.hr

"Prema prethodno utvrđenim površinama, može se utvrditi da... postoji dovolja površina za parkiranje vozila, drugih strojeva i oprema kao i postavljanje dizalica 'krana' ispred zgrade na adresi Gundulićeva ulica 2. S obzirom na dostatne površine, nije potrebno zatvaranje ulice ili zauzimanje površine nogostupa ispred zgrade na adresi Gundulićeva 4 (gdje je terasa 'Verdija' op.a.) jer bi se time nanijela velika materijalna šteta poslovnim prostorima koji koriste taj dio nogostupa i ulice za svoju osnovnu poslovnu djelatnost - ugostiteljstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raskid ugovora bez naknade?

O svemu smo pitali izvođače radova, tvrku ING-GRAD, izeđu ostalog zašto su tražili da se ukoni terasa, što će na tom prostoru raditi i je li vlasnicima ugostiteljskih objekata ponuđena naknada za štetu koja bi nastala. Nisu htjeli odgovoriti nego su nas uputili da sve informacije, pa i detalje o investiciji i obnovi uputimo predstavniku Investitora.

Image
Foto: Danas.hr
Image
Foto: Danas.hr

'Verdi' je postao kultno okupljalište Zagrepčana koje radi još od vremena Jugoslavije

Pitali smo i Grad Zagreb te Ministarstvo prostornog uređenja kao investitora te ćemo njihove odgovore objaviti kad ih dobijemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: danas.hr
Image
Foto: danas.hr

POGLEDAJTE VIDEO: Hororac u Vlaškoj:

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo