Tržnica dolazi k vama /

U Zagrebu se otvara prvi 'pametni plac': kupci će putem mobitela i računala birati voće i povrće

Nakon uspostave videopoziva javit će vam se prodavačica opremljena naočalama na kojima je minijaturna kamera

14.3.2017.
19:05
VOYO logo

Za tjedan dana u Zagrebu se otvara prva pametna tržnica u Hrvatskoj. Kupci će tako putem kamera na kompjutorima ili mobitelima moći birati voće i povrće. 

Krupnije jabuke ili možda sitnije? Po voće i povrće po želji uskoro nećete morati ići na tržnicu - već će tržnica doći k vama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dovoljno je da imate aplikaciju poput Vibera, Messengera, WhatsAppa ili Skypea. Uspostavite videopoziv i cijela pametna tržnica i sve što ona nudi vam je na dlanu. 

Javit će vam se prodavačica opremljena naočalama na kojima je minijaturna kamera. Sve što ona gleda istovremeno vidi i kupac na svom mobitelu ili kompjutoru.

"Možete mi dati kilogram jabuka. Može malo krupnije. Nemojte tu, dajte ovu drugu. Možete to izvagati da vidim cijenu", isprobava naša reporterka ovu uslugu.

Odabrano voće ili povrće, kao i ostala roba dostavlja se na kućnu adresu. U pametnoj tržnici planira se postaviti i 120 statičnih kamera iznad svakog štanda. Do tada će kupci moći birati kroz naočale prodavačice.  

"Sam maloprodajni kupac ako izabere ovakvu jabuku neće si zamjeriti. Ali ako ju mi stavimo, on će nam zamjeriti. Na ovaj način izbjegavamo to, i kupac može izabrati veličinu krumpira, nekakvu boju, hoće li tamnije, svježije, zrelije", objašnjava nam voditelj projekta Alan Slapar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupci se slažu da će to svima uštedjeti vrijeme i energiju, ali i klasičnatržnica ima svoje čari.

"Ja više volim gledati po tržnici. Mi penzioneri moramo hodati, a ne da dobijemo na tanjuru", priča nam Štefanija iz Zagreba.

"Zanima me što bi kumice rekle na to", zapitala se Mirjana.

Na pametnojtržnici izlaže oko 700 obiteljskih proizvođača. Važno je da je sve domaće. Ako kupci sumnjaju u kvalitetu, na kontrolnoj točki, koja će se uskoro otvoriti mogu zatražiti analizu u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo.

"Kazna za proizvođače je 70 tisuća kuna, a oštećenom kupcu ide 20 tisuća. S tim da taj proizvođač izlazi s ove platforme i ne puštamo ga da više radi s nama", otkriva nam Alan Slapar, voditelj projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pametna tržnica na zagrebačkomSigetu s radom počinje idući tjedan, a uskoro se očekuje i ona u Čakovcu. U planu su i drugi gradovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo