smeće ili svinje / U Zagrebu nešto ozbiljno smrdi, Direkt istražio što: 'Odgovor je jednostavan'

Danas je izmjeren broj najsitnijih P.M 2.5 plućima napornih čestica 54, a po zakonu granica je 25. To znači da je zrak duplo zagađeniji nego što smije biti.

9.11.2022.
22:51
VOYO logo

U Zagrebu nešto ozbiljno smrdi. Žale se na to stanovnici Novog Zagreba, službena mjerenja su u crvenom, pokazuju da je zrak vrlo loše kvalitete. Koji je uzrok, teorije su razne. Jedni misle da smrad širi smeće na Jakuševcu, posebno to što odjednom odvajamo 36 posto biootpada više. A svi znamo kako smrdi i jedna smeđa vrećica. Drugi kažu da su problem svinje. Možda vam to nije poznato, ali u glavnom gradu, osam kilometara od glavnog trga i dalje stanuju pajceki. Doduše više ih nema par tisuća kao u doba Milana Bandića - sada ih je u ilegali ostalo samo stotinjak.

Split prate redovni naslovi o smradu sa Karepovca, Puležanima smrdi Kaštijun, Riječani strahuju da ih smrad s Mariščine truje, a i Piškornicu kraj Koprivnice pratio je nepodnošljiv smrad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I što sad, reći ćete, blizu smetlišta smrdi, nije to vijest, to je kao pas ugrizao čovjeka. Ali ono što se događa posljednjih tjedana u Zagrebu je potpuna promjena paradigme smrada. Smrdi puno čudnije nego ikad dosad, smrdi puno jače i na puno širem području.

Misterij je to. Svi ga istražuju. I mi smo dubinski analizirali problematiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnika Zagreba pitali su zbog čega toliko smrdi, no i u odgovoru na ovo pitanje došlo je do svinjske zbrke jučer, jer Tomašević je između ostalog rekao: "Isto tako dio neugodnih mirisa se širio i od svinja".

Image
prebacivanje loptice /

Tomašević o smradu na Jakuševcu: 'Dobar dio širio se od svinja...'

Image
prebacivanje loptice /

Tomašević o smradu na Jakuševcu: 'Dobar dio širio se od svinja...'

Pa su svi prenijeli da Tomašević tvrdi kako ono što se danas osjeti, osjeti se zbog svinja, ali on je ustvari mislio da je smrad nekad davno bio zbog svinja, pojašnjavaju nam danas u gradskoj upravi. Ipak istražili smo i svinjsku teoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivredniku Josipu Bedekoviću u štale upadaju novinari već dva desetljeća.

"Moram priznati nije tako strašno, mislim osjeti se malo. Da se nemre živjeti nije istina", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad ga redovno kažnjava, on plaća kazne i namjerava i dalje uzgajati svinje. Inače, prije je kraj Jakuševca bilo 1500 svinja, pa se smrad nije toliko širio kao danas kad se osjeti od Sigeta i Kajzerice do Savice i Žitnjaka, a ostalo je 100-tinjak svinja. Dakle, to nema logike.

Ustvari odgovor je jednostavan, pronašli smo ga u sekundi. Na odlagalištu smo danas snimili pretovarivanje biootpada. Vrlo istančanom nosnom detekcijom smo donijeli zaključak da je ovo izvor smrada, isti neopisivi miomiris osjeti se širom Zagreba, a ovdje najjače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar zaštite okoliša, Slaven Dobrović kaže: "Kontaminirani biorazgradivi otpad vrlo brzo generira smrad". Upitan je li se to prije radilo, govori da nije. Dodaje kako on gradonačelniku Tomaševiću nije nikakav protivnik, a navodi da je to komunalni otpad koji ne pripada u ovu kategoriju.

Kaže da je u pitanju neuredni sustav prikupljanja, a upitan znači li to da ljudi da uštede da ne moraju kupovati ove skupe vrećice onda bacaju u biootpad kante koje su besplatne i onda to smrdi. Kaže: "Tako je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači lagali smo vam, ipak je ovo priča i o vrećicama, možda. Ono što je najgore indeks kvalitete zraka pokazuje da je zrak oko Jakuševca vrlo loše kvalitete, danas je izmjeren broj najsitnijih P.M 2.5 plućima napornih čestica 54, a po zakonu granica je 25. To znači da je zrak duplo zagađeniji nego što smije biti. Na sve ovo iz grada nam večeras kažu da je i u drugim dijelovima grada povećana koncentracija tih čestica, što ih je dovelo do zaključka da su primarni uzrok grijanje i promet. Ok, možda i jest promet uzrok za čestice, ali znaju i građani da baš benzin iz auta ne smrdi kao govna.

Za platformu kojoj je smeće bilo temelj kampanje, dosta smrdljiva situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo