ZAPRIMILI PRIJAVE GRAĐANA / Građani se žale na smrad s Jakuševca: 'Postalo je neizdrživo.' Evo što iz Grada kažu na to

Za sveukupnu provjeru situacije kažu da provodi inspekcija zaštite okoliša DIRH-a. 'Grad Zagreb ne raspolaže rezultatima uvida inspekcijskih nadzora provedenim po prijavama stanovnika naselja Borovje i Savica o neugodnim (intenzivnim) mirisima u tom dijelu Grada', poručuju

6.11.2022.
15:59
VOYO logo

Već se dugo građani žale na smrad s odlagališta Jakuševec, ali sada kažu mještani okolnih naselja da je to postalo neizdrživo.

Poručuju da otkada je uveden novi model prikupljanja otpada, čime se povećala količina biootpada, od smrada jedva žive. Reporterka Danasa, Željka Miša poslala je upit Gradu Zagrebu iz kojeg tvrde da su svi parametri u granicama normale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pregledom izvornih podataka s MP Jakuševac o izmjerenim satnim i dnevnim koncentracijama onečišćujućih tvari u razdoblju od 4. listopada do 3. studenog 2022. razvidno je da nisu evidentirana prekoračenja propisanih, graničnih vrijednosti (GV) za tvari neugodna mirisa (H2S i NH3)", kažu iz Zagreba.

Image
'kompost je' /

Na Jakuševcu inspekcija, biootpada previše. Kamionima odvezen kod bolnice Blato, zatrpavaju ga u zemlju

Image
'kompost je' /

Na Jakuševcu inspekcija, biootpada previše. Kamionima odvezen kod bolnice Blato, zatrpavaju ga u zemlju

Dodaju da bi se u obzir trebali uzeti i neki drugi potencijalni izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U razmatranje mogućeg razloga pojave i širenja intenzivnog mirisa u naseljima Borovje i Savica unatrag 20-tak dana treba uzeti i druge potencijalne izvore (onečišćivače) na okolnom području u kojima se praćenje koncentracija specifičnih onečišćujućih tvari ne utvrđuje na mjernim postajama posebne namjene, već direktno mjerenjem emisija na njihovim ispustima u zrak", stoji u odgovoru.

Za sveukupnu provjeru situacije kažu da provodi inspekcija zaštite okoliša DIRH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad Zagreb ne raspolaže rezultatima uvida inspekcijskih nadzora provedenim po prijavama stanovnika naselja Borovje i Savica o neugodnim (intenzivnim) mirisima u tom dijelu Grada", poručuju.

Tvrde da su zaprimili ukupno pet prijava građana, a koji su se odnosili na osjet neugodnih mirisa u Borovju i Savici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podružnica Čistoća na odlagalištu Jakuševec uredno vodi svu propisanu dokumentaciju o gospodarenju otpadom, obavlja djelatnost sukladno ishođenoj dozvoli i pozitivnim zakonskim propisima. Sav otpad koji dnevno dolazi na odlagalište je ugrađen i prekriven dnevnom prekrivkom. Također, kontinuirano se prikuplja, zbrinjava i obrađuje odlagališni plin na plinskom postrojenju", dodaju.

Na pitanje kakva je kvaliteta zraka u Novom Zagrebu, kažu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema tumačenju smjernica za kvalitetu zraka Svjetske zdravstvene organizacije, granične vrijednosti koncentracija onečišćujućih tvari (plinova) u zraku s obzirom na dodijavanje mirisom – H2S, NH3 i R-SH propisane Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku (NN 77/20) niže su od vrijednosti koje su štetne po zdravlje ljudi odnosno ne predstavljaju ozbiljnu ugrozu te vrste", tvrde iz Grada.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo