U ZAGREBU 558 NOVOZARAŽENIH; Pročelnik: / 'I korona redari su neodgovorni, sudjeluju na zabavama, i to bez maski'

Image
Foto: Shutterstock

'Meni je čudno da ne možemo učiti iz tuđih iskustava. Da vidimo kako su se drugi prilagodili uvjetima u kojima su se našli'

26.10.2020.
10:17
Shutterstock
VOYO logo

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš rekla je danas u emisiji "U mreži Prvog" HRT-a da su nove epidemiološke mjere protiv pandemije zaraze koronavirusom napravljene u skladu s trenutačnom situacijom u Hrvatskoj te da bi trebale pokazati rezultate, ali da sve ovisi o ljudima i njihovoj dobroj volji.

Dodala je da Nacionalni stožer civilne zaštite prati mjere i u drugim državama te se pokazuje da svi razmišljaju na istom tragu. "Meni je čudno da ne možemo učiti iz tuđih iskustava. Da vidimo kako su se drugi prilagodili uvjetima u kojima su se našli. Voljela bih kada bismo se mogli svi zajedno pridržavati tih mjera i raditi na tome da brojevi budu manji", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je da treba paziti kako virus ne bi prenijeli na starije članove obitelji, rekavši da je specifičnost Hrvatske to što tri generacije žive pod istim krovom.

"Svatko od nas treba promisliti što može učiniti da bi zaštitio svoje bližnje. Štiteći tako svoje članove obitelji, radimo dobro za sve nas. Tako će biti manje hospitaliziranih, te manje ljudi na respiratoru. Očekivati je onda da će biti i manje umrlih", poručila je Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EVO ŠTO JE SVE STUPILO NA SNAGU U PONOĆ: /

Vratile se neke stare mjere, a sve će se strože nadzirati

Image
EVO ŠTO JE SVE STUPILO NA SNAGU U PONOĆ: /

Vratile se neke stare mjere, a sve će se strože nadzirati

Neodgovorni korona redari

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč kazao je kako je Zagreb urbana sredina te svi putevi vode prema njemu, a takva situacija s migracijama ne vodi dobroj epidemiološkoj situaciji. Rekao je kako koronavirus ima dugu inkubaciju i u tih pet dana se zarazi velik broj osoba. Jeleč je dodao da su čak i korona redari ponekad neodgovorni te sudjeluju na zabavama i ne nose maske. Dodao je da je u Zagrebu novozaraženo 558 osoba.

"Moramo biti svjesni da ova priča iscrpljuje zajednicu, te da je ona slabi potencijal cjelovite zajednice, a ne samo zdravstvenog sustava. Ne postoji ni jedna zdravstvena ustanova koja nije imala već iskustvo. Brojevi nisu u desecima, već stotinama, epidemiolozi dnevno rade veliki broj sati na radnome mjestu. Ova priča traje predugo i brojevi oboljelih ili onih koji su u samoizolaciji u zdravstvenom sustavu čini svoje da slabi sustav, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeleč je istaknuo da Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" od danas ima novi način naručivanja za testiranje. "To je pokušaj da kroz disperziju na terenu i kroz produljenje radnog vremena u sinergiji rješavamo problem, ali bojim se da uz kapacitete zbrinjavanja bolesnih, ljudski potencijal će slabjeti", dodao je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo