'SVE JE POD KONTROLOM' /

Ravnateljica vrtića o vodi zagađenoj fekalijama: 'Ovo je problem cijelog naselja'

Image
Foto: Dansa.hr

U dvorištu objekta je cisterna s pitkom vodom, iz vodovoda se ispiru samo toaleti

5.9.2024.
15:17
Dansa.hr
VOYO logo

Nakon što je u javnosti eksplodirala vijest da je u zagrebačkom vrtiću u naselju Gajevo na jednoj slavini otkrili da je voda kontaminirana fekalnim bakterijama, ravnateljica Dječjeg vrtića Jarun Snježana Vusić-Kodvanj za Danas.hr otkrila je detalje što se događa.

"Vrtići Grada Zagreba imaju redovite kontrole uzorkovanja vode i hrane. U sklopu redovitog probira utvrđena je nesukladnost na koju smo reagirali odmah po saznanju i započeli s korektivnim mjerama u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. A. Štampar i Državnim inspektoratom kako bismo osigurali optimalne uvjete boravka djece. Naručili smo vodu u cisterni, zamijenili slavinu na kojoj je utvrđena nesukladnost, predstoji ispiranje i uzorkovanje tijekom sljedećih dan-dva, te vjerujemo da će to biti kraj ružne priče koja ukazuje na javnozdravstveni problem cijelog naselja, ne samo vrtića Jarun", rekla je ravnateljica Snježana Vusić-Kodvanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, iz NZJZ-a su potvrdili da su tijekom uzorkovanja vode u objektu vrtića u Puštekovoj ulici utvrdili kako je voda kontaminirana koliformnim bakterijama. U dvorište vrtića zato je postavljena cisterna s vodom, zatvorene su slavine te djeca ne mogu iz njih piti. Jedino se toaleti ispiru vodom iz vodovoda.

Image
HITNA REAKCIJA /

Šok u zagrebačkom vrtiću! Djeci zabranili piti iz slavine, pomiješala se s fekalnom vodom?

Image
HITNA REAKCIJA /

Šok u zagrebačkom vrtiću! Djeci zabranili piti iz slavine, pomiješala se s fekalnom vodom?

Ravnateljica je nastavila: "Nitko od roditelja nije izrazio bilo kakvu sumnju u našu instituciju, niti je bilo upita roditelja koje smo putem web stranica informirali da je voda za piće osigurana u dvorištu vrtića. Zadovoljeni su i svi drugi higijenski uvjeti. Iz mjera predostrožnosti, danas i možda cijeli tjedan kuhat će se u centralnoj kuhinji u Bartolićima. Ta kuhinja ima dovoljan kapacitet za sve naše polaznike, a tamo će se provoditi provjere, kao i u svim vrtićima Grada Zagreba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Danas.hr rekla je da prema njihovim saznanjima nitko nije imao zdravstvene probleme niti je itko prijavio bolesti koje bi mogle biti uzrokovane kontaminiranom vodom ili hranom. Djeca nemaju gastrointestinalnih smetnji. "Sve je u redu, ovo je redoviti postupak, a mjere provodimo iz predostrožnosti. To je dio naše rutine", rekla je ravnateljica vrtića.

Na pitanje zašto roditelje nitko o svemu nije obavijestio sve do danas i to usmenim putom, ponovila je da je obavijest stajala na web stranici vrtića. "Budući da je ovo rutinski postupak vezan za pipu na kojoj je bio nesukladan uzorak, ne obavještavamo roditelje o svakom postupku jer nije postojala ugroza. Da je ugroza postojala, mjere bi bile sasvim drugačije, a djeca ne bi mogla boraviti u vrtiću", navela je Vusić-Kodvanj.

POGLEDAJTE VIDEO Stiže velika promjena vremena! Hoće li biti još kupanja? Meteorologinja: 'Bit će toplih dana, ali...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo