lopta smutnje / U splitskoj školi sate skratili za 10 minuta zbog nogometa: 'To je u duhu zajedništva'

Ministar Fuchs je dopustio da se u školama gledaju utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, sindikati se digli na noge pa pitaju: 'Poruka ministra je da obrazovanje nije važno'

21.11.2022.
19:58
VOYO logo

Umjesto u klupama, učenici doma ispred televizora. U splitskoj školi svaki sat bit će 10 minuta kraći - kada igra Hrvatska.

Zamjenica ravnatelja Osnovne škole "Bol" u Splitu Tatjana Rađa objašnjava odluku: "Mi smo zaključili da ne igra Hrvatska baš uvijek na Svjetskom prvenstvu tako da ćemo mi malo skratiti nastavu. Smatramo da u duhu zajedništva i u duhu domoljublja bi bilo jako lijepo da pogledaju utakmicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz splitsku, skraćenu nastavu zbog utakmice imat će i jedna srednja škola u Zadru. Ostale svoje učenike ne puštaju kući ranije, no ovisno o dogovoru, igru hrvatske reprezentacije moći će gledati u školi.

Kad je majka Franku Zaninović pitala kćer bi li ona gledala utakmicu u školi, a ova je rekla 'da', majka je spremno odgovorila: "Neće, neće..." Pa priznala da nije za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga majka Ivana Bošnjak misli drugačije: "Ja sam osobno za zato što moja kćer baš uživa to gledati, baš je gledala otvaranje, bila je oduševljena i mislim da je to skroz super i da potiče jedan sportski duh."

Vladimir Leskovar iz Zagreba oštriji je: "Kakve to veze ima sa životom, edukacijom, čega? Edukacijom mozga ili ludila ono?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je to za RTL potvrdio ministar obrazovanja. Sada kaže odluka nije na Ministarstvu nego školama, uz uvjet da se ne gubi gradivo.

Image
neka prvenstvo počne! /

Ako mogu u Saboru, što ne bi i u školi - Fuchs odobrio gledanje nogometa i učenicima

Image
neka prvenstvo počne! /

Ako mogu u Saboru, što ne bi i u školi - Fuchs odobrio gledanje nogometa i učenicima

Pojasnili su kako bi to izgledalo: "Naglašavamo još jednom da ako postoji dogovor o gledanju utakmice u školi, tada propuštene sate nastave treba nadoknaditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati su oštri, a predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić o svemu kaže: "Birati između gledanja utakmica s Marokom i između savladavanja obrazovnih sadržaja - to nije uopće stvar izbora. Svaka poruka koju ministar Fuchs pošalje poruka je - da obrazovanje njihove djece nije važno."

Đuro Baloević, predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Udruge ravnatelja osnovnih škola, također se slaže da Fuchsov potez nije u redu: "Apsolutno se slažem da nije primjereno pa i tu Zakon o odgoju i obrazovanju govori da neke stvari u školi jednostavno nisu prihvatljive."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa se pita: "Ako se napravi izuzetak za nogomet - zašto se to ne bi moglo i za neka druga sportska natjecanja?"

To smatraju i neki građani, kao što je Zagrepčanin Matija Ivančan: "To onda baš nije fer prema drugim sportovima. Al dobro, ja volim nogomet tak da - ja bi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordana Dučkić iz Zagreba vidi u nogometu neku smisao: "Nogomet je, kaj ja znam, komercijalan najviše. Pa svi nađu tu neku svoju računicu."

OA u ovom slučaju za većinu je stvar jasna. Gledanje u školama da, ali samo kada dođemo do finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo