U Sinju dokazali da politika može biti jako težak posao

28.12.2011.
16:28
VOYO logo

Da je riječ o Saboru ne bi to bilo ništa novo, no kad se sjednica jednog Gradskog vijeća odvija čak 10 sati, onda je to zaista neobično. Upravo takvu maratonsku sjednicu održali su Sinjani. Započeli su je u utorak u 16 sati i 30 minuta, a završili je tek dva sata iza ponoći idućega dana. Spoticali su se najviše – o što drugo nego o novac!

Pauza od pola sata koja traje gotovo dva sata!

Prvo su se zagrijali rebalansom ovogodišnjeg proračuna, a potom satima raspravljali o onom za iduću godinu. Oporba je prijedlog proračuna ocijenila nerealnim, potrošačkim i nerazvojnim, te prigovarala da se popis nerealiziranih ulaganja u komunalne objekte prepisuje iz godine u godinu. Nezavisni vijećnici potom su od gradonačelnika zatražili da povuče prijedlog proračuna, a na kraju se oglasio i SDP, koji je zatražio pauzu od pola sata. No, pola sata se itekako produžilo, pa je tako pauza trajala od 21.50 h do 23.38 h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je sazvana hitna izvanredna sjednica Gradskog odbora SDP-a s koje je pred vijećnike predsjednik kluba Stipe Jadrijević Cvrlje izišao s četiri amandmana. Predloženo je da se stavke tekućih donacija kulturi i sportu linearno smanje za 20 posto, da se ukine stavka kapitalne donacije Javnom komunalnom poduzeću Vodovod i čistoća od 500.000 tisuća kuna, te da se sva ta sredstva usmjere u novoosnovani Fond za poticanje zapošljavanja.

Još jedna pauza, sendviči, pa u 'drugu rundu'

A potom je nastao novi problem! Vijećnik Hrvoje Markulin (HDZ) upozorio je da se amandmani moraju predati u pisanom obliku, što SDP nije napravio, pa je SDP u 23,40 sati zatražio novu pauzu kako bi ispisao amandmane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom trenutku u vijećnicu je s paketom toplih sendviča u naručju ušao gradski vozač Miroslav Talaja. Okrijepljeni vijećnici i izvršna vlast mogli su nastaviti međusobno iscrpljivanje.

Prepospani za mišljenja Odbora?

Kako je za gradonačelnika SDP-ovo smanjenje bilo preveliko, pronađen je kompromis prema kojem je smanjenje iznosilo 12 posto. Tako su sredstva za kulturu smanjena za 186 tisuća kuna, a za sport 498 tisuća, a prihvaćen je i amandman nezavisne liste dr. Jadrijevića da se ulaganja u hipodrom povećaju s 360 tisuća na milijun kuna. Nedostajućih 640 tisuća kuna uzeto je Gospodarskoj zoni Kukuzovac. Za takav proračun glasalo je 10 vijećnika, dok ih je devet bilo protiv, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku vijećnici su jednoglasno prihvatili odluku o načinu ostvarivanja poticaja iz Fonda za zapošljavanje na području grada Sinja sa startnim kapitalom od 1.884.000 kuna. Ali na nešto su, čini se pospani, u svemu zaboravili! Tako za amandmane Odbora za proračun nisu ni glasali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo