U SIMPATIČNOM MJESTU NA OTOKU CVJETA ŽIVOT: / Ovdje se, umjesto u Njemačku, doseljavaju brojni Slavonci. Ne čudi zašto

Image
Foto: Miranda Čikotić / PIXSELL

Muči ih samo što je u tekućoj pedagoškoj godini više od dvadesetero djece ostalo "ispod crte", neupisano, i to zbog nedostatka prostora

6.5.2019.
8:13
Miranda Čikotić / PIXSELL
VOYO logo

Dječji vrtić u Supetru ima slatki problem, a taj je da ima više mališana nego mjesta, piše Slobodna Dalmacija.

Priču o vrtiću "Mrvica", ispričala je ravnateljica Irena Caglević koja je prije nego je preuzela dužnost ravnateljice, osam godina u istoj ustanovi bila odgojiteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali su "ispod crte"

"Mnogo toga se ovdje radi i događa na inicijativu djece. Imaju pregršt ideja i vrlo razvijenu maštu i na tom tragu treba ih slijediti i pomoći. Sve što se događa radimo u suradnji s djecom jer ovo je njihov vrtić", objašnjava ravnateljica.

Muči ih samo što je u tekućoj pedagoškoj godini više od dvadesetero djece ostalo "ispod crte", neupisano, i to zbog nedostatka prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo bi ih i više da je gradska vlast privremeno unajmila prostore Dječjeg vrtića "Sv. Ana" iz Vinkovaca i u njemu je svoje mjesto našlo 19 mališana starije dobne skupine u petosatnom programu.

"Znamo koliki je to problem roditeljima i svjesni smo da su djeca neopravdano zakinuta u jasličkom i predškolskom odgoju, pa Grad Supetar, na čelu s gradonačelnicom Ivanom Marković, čini maksimalne napore da se taj problem što prije riješi. I na dobrom smo putu da se uspješno riješi", objasnila je Irena Caglević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Supetru su, naime, u tijeku investicije u predškolski odgoj "teške" 16 milijuna kuna, a odnose se na nove vrtićke grupe, potpuno uređenje i rekonstrukciju postojeće zgrade i cjelodnevni rad vrtića. Veći dio novca osiguran je iz europskih fondova.

Vrtić iz snova

A kako je u samom vrtiću, možda najbolje svjedoče razni projekti koji aktivno uključuju mališane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca u radionicama sama kreiraju i izrađuju brojne igračke, osobito lutke te se s igračkama koje sami izrade najviše vole igrati.

Proteklih dana održana je i proljetna priredba pod nazivom "Pile", u kojoj su sudjelovali i djeca, i odgojiteljice, i sama ravnateljica. Riječ je o priči koja kazuje kako se pile izgubilo pa je poslije, na radost svih, ponovno pronađeno. Tu priredbu prikazali su i polaznicima Dječjeg vrtića s teškoćama u razvoju u Splitskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održana je i "Noć knjige", u prostorijama Narodne knjižnice, gdje su predstavili svoj strip o svemiru, u kojemu su svoje mjesto našli pas Lajka i mačak Felix. Svemirska prostranstva posebno su zaintresirala jednu skupinu djece koja su sama na svoj način mnogo toga istražila i sve to predstavila u stripu "Svemir". "Novosti" iz svemira donio im je njihov vršnjak koji se iz Zagreba sa svojim roditeljima preselio u Supetar.

Nije nepoznanica da je u supetarskom Dječjem vrtiću sve više Slavonaca čiji su roditelji, u potrazi za poslom, tu stigli te odlučili ostati. Na jesen će u osnovnu školu iz vrtića krenuti čak 52 prvašića što je definitivno pozitivan trend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo