IMAMO 81 NOVI SLUČAJ: / 11 putnika koji su sletjeli iz SAD-a u Pulu u samoizolaciji, dvoje zaraženih; SAD u 24 sata ima 54.000 novooboljelih

Image
Foto: Srdjan Vrancic/POOL/CROPIX

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 2912 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 110 preminulo, a 2155 se oporavilo.

2.7.2020.
7:15
Srdjan Vrancic/POOL/CROPIX
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je u četvrtak 81 novi slučaj koronavirusa, a dvoje ljudi je preminulo
  • Aktivnih slučajeva je 647, a od 84 pacijenata na bolničkom liječenju, troje je na respiratoru
  • Ukupno je u Hrvatskoj zabilježeno 2912 slučajeva, 2155 je oporavljenih te 110 preminulih
  • U svijetu je 10,6 milijuna oboljelih i 5,8 milijuna oporavljenih, dok je umrlo 514.628 ljudi
  • Vijeće sigurnosti UN-a zbog korone zahtijeva prekid svih sukoba u svijetu
  • Znanstvenici s Oxforda ohrabreni su razvojem cjepiva, ali i oprezni u vezi rokova

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA

Raste broj zaraženih u Crnoj Gori, danas novih 40

23:52 Nakon što je crnogorski Institut za javno zdravstvo u četvrtak registrirao novih 40 zaraženih koronavirusom, u toj zemlji su se za manje od tri tjedna zarazile 292 osobe, od kojih su tri preminule.

Za usporedbu je podatak da su se u Crnoj Gori od sredine ožujka do početka lipnja korovirusom zarazile ukupno 324 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti u četvrtak je, nakon što je prije dva dana u cijeloj državi zabranilo rad noćnih i disko klubova, ponovno uvelo stroge mjere za nekoliko gradova na tromeđi sa Srbijom i Kosovom koji imaju rast broja oboljelih.

U petak pojedinosti odluke o putovanjima u Sloveniju za hrvatske državljane

23:07 Pojedinosti odluke kojom je Hrvatska sa "zelene" liste sigurnih zemalja premještena na "žutu" bit će objavljene u petak nakon sjednice slovenske vlade, rekao je u četvrtak navečer za slovensku televiziju ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska vlada ranije tijekom dana objavila je da je stavila Hrvatsku zbog porasta dnevnog broja zaraza koronavirusom zadnjih dana na "žutu" listu epidemiološki manje sigurnih država. Hrvatska je do sada bila na slovenskoj "zelenoj" listi epidemiološki sigurnih država.

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin rekao je da će odluka stupiti na snagu u subotu u ponoć te da ona za hrvatske državljane znači da će u Sloveniju slobodno moći dolaziti ako u njoj imaju nekretninu ili rezerviran turistički smještaj. Drugih objašnjenja nije dao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana Kacin je objašnjavao što znači biti na "žutoj listi". "Ako je država stavljena na žutu listu, onda slovenski državljanin ili stranac sa stalnim ili privremenom boravištem u Sloveniji, ukoliko dolazi iz EU odnosno schengenskog prostora, u Sloveniju ulazi bez karantene. Za druge osobe je pri ulasku obvezna 14-dnevna karantena", rekao je, ali i naveo da postoji 15 izuzetaka od te odluke.

Sa "zelene" liste osim Hrvatske su u nižu kategoriju spuštene i Češka i Francuska, dok su se Belgija i Nizozemska uvrstile na višu "zelenu" listu epidemiološki sigurnijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka za Slovence koji borave u Hrvatskoj znači da će pri povratku kući moći od granične policije očekivati pitanje gdje su točno boravili, što će moći dokazivati na primjer hotelskim računom, ali im se neće određivati karantena.

Oni koji se vraćaju iz Hrvatske morat će na granici potkrijepiti i svoju rutu dokazima ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju plovilo ili nekretninu "jer je pokušaja obmanjivanja u tom smislu bilo i previše", kazao je ranije Kacin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Gantarovim su riječima nova odluka vlade i zaoštravanje epidemioloških mjera potrebni u sklopu pogoršanja situacije u regiji, ali i u Sloveniji, gdje je sve više novih lokalnih prijenosa infekcije nakon uvoza virusa, osobito iz država s "crvene liste", kao što su Srbija, Sjeverna Makedonija, BiH i Kosovo.

Iz tih država svi koji ulaze u Sloveniju moraju u 14-odnevnu karantenu. Odluke o karanteni izdavat će se na granici s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one Slovence koji i dalje budu turistički odlazili u Hrvatsku "za sada nije predviđeno" da bi za njih bila potrebna obvezujuća 14-dnevna karantena i to se za sada odnosi samo na one koji su bili u zemljama s "crvene" liste u kojima je epidemiološka situacija kritična, odnosno vrlo loša, pojasnio je Gantar.

Srbija zbog korone zatvara noćne klubove

23:00 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak paket mjera kojima se, nakon naglog skoka broja novozaraženih, nastoji spriječiti dalje širenje koronavirusa, pa se iza 23 sata zatvaraju noćni klubovi, kafići i restorani na splavovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je rekao kako bi, da se njega pita, on zatvorio i Beograd i uveo sedmodnevni policijski sat s obzirom na veliki broj novozaraženih u tom gradu.

U SAD-u rekordnih 54.000 novozaraženih covidom-19 u jednom danu

20:50 U Sjedinjenim Državama je zabilježeno rekordnih 54.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom u jednom danu, po službenim podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) objavljenim u četvrtak za srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječan dnevni broj novih slučajeva zaraze ovoga tjedna je u SAD-u bio veći od 40.000, više nego u danima s najviše novozaraženih u travnju i svibnju.

Širenje covida-19 ne pokazuje znakove posustajanja. Florida, jedno od glavnih novih žarišta epidemije, izvijestila je o 9500 novozaraženih u jednom danu, po podacima lokalnih zdravstvenih vlasti od četvrtka, čime je gotovo izjednačila do sada zabilježeni najveći broj slučajeva u danu za tu saveznu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj novozaraženih raste u južnim i jugozapadnim državama gdje Kalifornija, Teksas, Arizona, Georgia i Sjeverna Karolina bilježe značajan nagli rast broja oboljelih. Kako raste broj oboljelih tako raste i zabrinutost da su se neki dijelovi SAD-a previše i prerano otvorili.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence ovoga je tjedna posjetio Arizonu a kasnije u četvrtak bi se trebao sastati s guvernerom Floride Ronom De Santisom koji je najavio da neće u značajnijoj mjeri zaustavljati gospodarske aktivnosti, iako je uveo ograničenja za rad barova i restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Donald Trump nastavlja govoriti da savezna vlada pomaže lokalnim dužnosnicima u obuzdavanju širenja zaraze i odbacuje zabrinutosti da bi novo širenje zaraze moglo zaustaviti gospodarski oporavak od recesije.

Podaci o širenju epidemije dolaze uoči vikenda u kojem se 4. srpnja obilježava američki Dan nezavisnosti i obično dolazi do većih okupljanja. Neke lokalne vlasti na Floridi uvode strože mjere od guvernerovih , uključujući zabranu organiziranja tradicionalnih vatrometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno je New York, nekada epicentar zaraze u SAD-u, zaustavio ukidanje nekih epidemioloških mjera. Grad New York ipak i dalje planira ponovno otvoriti škole u rujnu, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.

Mnogi od novozaraženih su mlađi od 40 godina, a na Floridi je prosjek 37 godina starosti. S obzirom da najranjivije skupine za sada nisu teško pogođene a neke do epidemioloških mjera su još uvijek na snazi, dužnosnici se nadaju da se može izbjeći najgori scenarij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CDC je objavio da je tijekom proteklog dana uslijed zaraze novim koronavirusom umrlo 725 osoba, povećavši ukupan broj smrtnih slučajeva u SAD-u na 128.024. Iako visok, broj umrlih je još uvijek znatno ispod rekordnih brojeva zabilježenih ranije tijekom pandemije.

Covid-19: Švicarska ograničava ulazak iz 29 zemlja

19:28 Putnici u Švicarsku iz 29 zemlja će se od 6. srpnja morati registrirati vlastima i ići u samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, objavila je vlada u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu zemlja su Sjedinjene Države, Švedska, Brazil i Rusija koje su ocijenjene zemljama s visokim rizikom zaraze.

Popis uključuje i Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnici koji su u prethodnih 14 dana bili u tim zemljama moraju to odmah obznaniti švicarskim vlastima po dolasku i otići u 10-dnevnu karantenu, navela je vlada.

Popis zemalja kontinuirano će se revidirati s obzirom na razvoj situacije, dodala je švicarska vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Švicarskoj je posljednjih dana broj oboljelih počeo ponovno rasti, ali njezine granice s Italijom, Austrijom, Njemačkom i Francuskom su otvorene.

Zemlja koja je ukinula velik broj mjera ima ukupno 31.967 pozitivnih na koronavirus, a u epidemiji je umrlo 1686 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među novooboljelima i HDZ-ov načelnik Općine Andrijaševci

18:48 Među sedam novozaraženih osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji nalazi se i HDZ-ov načelnik Općine Andrijaševci, Damir Dekanić. On je i voditelj Uprave Hrvatskih šuma te Županijskog odbora HDZ-a, javlja Večernji. Aktivno je sudjelovao u predizbornoj kampanji te se u proteklom razdoblju susretao s velikim brojem ljudi; članovima HDZ-a, građanima, novinarima…

Sudjelovao je i na sastancima na kojima su bili i neki od ministara te osoba s kandidacijske liste HDZ-a u petoj izbornoj jedinici. Da stvar bude gora Dekaniću je prvo određena mjera samoizolacije, a onda se i testirao, zbog sastanka koji je 24. lipnja održan u Požegi. No, obavijest da treba u samoizolaciju dobio je tek 30. lipnja oko 19 sati poslije čega se odmah dan kasnije ponovno testirao. Tada je i saznao da je pozitivan.

Pula: 11 putnika iz SAD-a u samoizolaciji, među njima dvoje zaraženih

18:15 Dvije zaražene osobe kojima je u srijedu navečer testiranjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđen covid-19 poslovno su jučer, kao dio skupine s još devet nezaraženih osoba, iz SAD-a doputovale u Pulu i svi su samoizolaciji, priopćio je načelnik Županijskog stožera Dino Kozlevac.

Devet osoba je testirano i nalaz im je negativan, a dvije zaražene osobe asimptomatske, tj. bez kliničkih simptoma.

"Nakon utvrđivanja pozitivnog nalaza na covid-19, sve osobe, uključujući i njihove kontakte, izolirane su u smještajnoj jedinici gdje su i boravile, a epidemiološkom anketom utvrđeni su svi mogući rizični kontakti te su mjerama samoizolacije obuhvaćene još četiri osobe", rekao je načelnik Kozlevac.

Svih 11 osoba poslijepodne je prevezeno iz smještajnog objekta u kojem su boravili u objekte koji su osigurani za mjere samoizolacije tijekom turističke sezone. Istodobno je pokrenut postupak povratka u matičnu državu (SAD) preko IHR sustava (međunarodna zdravstvena pravila).

"Trenutačno se provode i tijekom večeri bit će provedene sve protuepidemijske mjere koje se odnose na dekontaminaciju prostora. Kako su navedene osobe u kraćem vremenskom razdoblju poslovno boravile na drugim destinacijama u Republici Hrvatskoj, o tome je obaviješten i Hrvatski zavod za javno zdravstvo", rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje kako su te osobe povezane s budućim dolaskom u Pulu Sheldona Adelsona, 86-godišnjeg milijardera koji je po posljednjem popisu "Forbesa" 28. najbogatiji čovjek na svijetu. On bi, po najavama, u Pulu trebao stići za nekoliko dana te bi, po raspoloživim informacijama, u Puli i okolici trebao boraviti nekoliko dana i posjetiti više mjesta, uključujući Brijune i Rovinj.

Slovenija najavila pooštravanje mjera na granici s RH

17:30 Slovenski ministar zdravlja najavio je kako će se danas ili sutra donijeti novi pravilnik o postupanjima na granici, a razmišljaju i o ponovnom uvođenju karantene za strance koji ulaze u Sloveniju. Još se odlučuje o tome na čije će se državljane to odnositi.

Navodi kako se vrlo vjerojatno može očekivati pooštravanje mjera na granici s Hrvatskom, a možda i s Mađarskom. Slovenska vlada u popodnevnim satima ima konferenciju za medije nakon čega će se više znati.

Novi dnevni skok zaraze u Srbiji

17:08 Srbija i u posljednja 24 sata, uz šest žrtava covida-19, bilježi dodatni skok broja novozaraženih - sa 272 od srijede na 359 slučajeva u četvrtak, od kojih je oko 80 posto u Beogradu, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Prema službenim podacima Ministarstva, testiran je dosad najveći broj uzoraka - 9.013, a 359 ih je bilo pozitivno, što čini ukupno 15.195 potvrđenih slučajeva zaraze od početka epidemije.

Nakon što je u srijedu priopćeno da su na bolničkom liječenju 1.783 osobe, danas je ih je 213 više - 1.996, a povećan je i broj pacijenata na respiratorima - sa 73 u srijedu na 81 danas.

Uz ukupno 418.879 testiranih i 15.195 registriranih zaraza, te 287 umrlih od početka epidemije 6. ožujka, stopa smrtnosti u Srbiji od covida-19 je službeno je 1,89 posto, premda su pojedini mediji ranije istaknuli sumnje u metodologiju evidencije umrlih i aktivnih slučajeva covida-19, što dužnosnici niječu.

Srbija je prošlog tjedna vratila neke od mjera ublaženih poslije ukidanja izvanrednog stanja 8. svibnja, a neslužbeno je najavljeno da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak navečer, nakon konzultacija s Kriznim stožerom, priopćiti mogući novi paket mjera.

Zaraženi turisti u Zadru i Puli

15.26 - Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade o nekoliko slučajeva zaraženih turista u Puli i Zadru istaknuvši da su svi epidemiološki zbrinuti i da nema daljnjeg širenja virusa.

"Što se tiče turista, imamo nekoliko slučajeva u Puli i Zadru, svi su epidemiološki obrađeni, a s obzirom na ukupan broj turista radi se o zanemarivom broju", rekao je Dulibić.


Zaražena dva člana posade koji su jučer sletjeli u Pulu?

14.51 - Dva od jedanaest članova posade koji su jučer sletjeli u Pulu zrakoplovima Airbus A340-500 i Boeing 737-74U, pozitivno je navodno na koronavirus, doznaje Avioradar.hr.

Zrakoplovi i posada su prije nego što su došli u Pulu bili u Dubrovniku gdje su na krstarenje Jadranom doveli goste jahtom 'Queen Miri' koja je u vlasništvu milijardera Sheldona Adelsona. Epidemiolozi upravo obrađuju kontakte. Opširnije

Image
ZARAŽENA DVA ČLANA POSADE KOJA SU U PULU STIGLA IZ DUBROVNIKA? /

Doveli su goste na jahtu milijardera

Image
ZARAŽENA DVA ČLANA POSADE KOJA SU U PULU STIGLA IZ DUBROVNIKA? /

Doveli su goste na jahtu milijardera


U Hrvatskoj 81 novozaraženih

13.58 - U protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 647. Među njima su 84 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta, izvijestio je Stožer civilne zaštite.

Dvije su osobe preminule.

Image
Foto: Josip Regovic/POOL/PIXSELL

06.05.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Vili Beros.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 2912 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 110 preminulo, a 2155 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4065 osoba. Do danas je ukupno testirano 81 437 osoba, od toga 981 u posljednja 24 sata.


U BiH čak 180 novih slučajeva

13.32 - U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrđeno je 180 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavili su u četvrtak zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske. Od srijede je testirano 1758 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 122 osobe iz Federacije BiH i kod 58 iz RS.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu, gdje je potvrđeno 27 takvih slučajeva, u Banjoj Luci 9, a na Palama 7.

Broj novozaraženih objavljen u četvrtak nešto je veći u odnosu na srijedu kada je zaraza potvrđena kod 152 osobe. Ukupni broj zaraženih od početka epidemije u BiH sada je veći od 4700, a grad s najvećim brojem potvrđenih slučajeva je Banja Luka, gdje je od bolesti COVID-10 oboljelo 750 osoba.

Drugo najveće žarište je Sarajevo, s 382 potvrđena slučaja zaraze koronavirisom, a na trećem je mjestu Tuzla, s više od 250 slučajeva.


U Sloveniji 21 novi slučaj, najveći porast od 16. travnja

13.22 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1198 osoba te je potvrđen 21 novi slučaj zaraze, osam više nego dan ranije, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

To je najveći broj dnevnih novih zaraza sve od 16. travnja kad je bilo 36 pozitivnih testova.


Đoković više nema koronavirus

13.15 - Prvi tenisač svijeta Novak Đoković i njegova supruga Jelena negativni su na covid-19, objavio je u četvrtak New media tim, nakon što je Đoković 23. lipnja potvrdio da je zaražen je korona virusom.

Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

19.06.2020., Zadar - Egzibicijski mec Novaka Djokovica protiv zvijezda Adria Toura.Novak Djokovic. Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Novak i Jelena Đoković su, kako se navodi, na posljednjem PCR testu koji su radili u Beogradu po savjetu liječnika, negativni i ne osjećaju nikakve simptome virusa.


U Zagrebu 19 novih slučajeva

12.33 - U Zagrebu je 19 novozaraženih, objavljeno je na presici.


Novih 5 slučajeva u Splitsko-dalmatinskoj

12.32 - Prema izvješću NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 148 obrađenih testova, danas je pet novooboljelih osoba pozitivnih na covid infekciju. Tri osobe su iz Splita, jedna osoba iz Segeta i jedna iz Prološca. Jedna osoba iz Splita i osoba iz Segeta testirane su u Zagrebu gdje i nalaze te će u Zagrebu bit epidemiološki i obrađeni. Dvije novooboljele osobe iz Splita i osoba iz Prološca kontakti su prethodno potvrđenih oboljelih osoba. 246 osoba se nalazi u samoizolaciji. Dvije osobe su hospitalizirane u KBC- u Split od kojih se jedna nalazi na respiratoru, javili su iz Stožera Civilne zaštite Splitsko dalmatinske županije.


Uvodi se zabrana ulaska i izlaska iz Beograda?

Image

22, May, 2020, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, received in the Palace of Serbia medical workers, doctors and nurses, who were engaged in Kovid hospitals. Aleksandar Vucic. Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

22, maj, 2020, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic primio je u Palati Srbija medicinske radnike, lekare i medicinske sestre, koji su bili angazovani u Kovid bolnicama. Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

12.05 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras će objaviti nove mjere za Beograd zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Kako je Blicu neslužbeno potvrđeno, razmišlja se o ponovnom uvođenju policijskog sata u večernjim satima, ili, što je daleko vjerojatnije, o potpunom zatvaranju Beograda, što će značiti zabranu ulaska u grad i izlaska iz grada.


Jedna nova pozitivna osoba u Šibensko-kninskoj

11.58 - Novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području Šibenika, a riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja je bila u samoizolaciji kao kontakt pozitivne osobe iz druge županije, a vezano za teniski turnir u Zadru, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Ukupno je u županiji pet aktivnih slučajeva zaraze.


Tri nova slučaja u Brodsko-posavskoj

11.57 - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije tri su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Jedna osoba je kontakt ranije potvrđene zaražene osobe, jedna je povratnik iz inozemstva, a jedna je bila sudionik privatnog okupljanja izvan područja Brodsko-posavske županije na kojemu je potvrđeno više zaraženih osoba. Tijekom dana očekuju se još niz nalaza testiranih osoba koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije tako sada iznosi 50, a sveukupan 56 (6 osoba ima službeno prebivalište u Brodsko-posavskoj županiji, ali žive u drugim dijelovima RH). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 178 osoba.

Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Ličko-senjska županija i dalje je korona-free

11.35 - Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 75. dan za redom nema novooboljelih osoba. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 3 osobe uzimanjem uzoraka, te su rezultati testiranja negativni. Testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 545 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 9 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.


Nova 24 slučaja u Osječko-baranjskoj

11.13 - Od ukupno 156 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na koronavirus u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo 24 je bilo pozitivno.

Osam novopozitivnih osoba su iz Đakova, sedam iz Osijeka, po dvije iz Bilja i Valpova te po jedna iz Jagodnjaka, Kopačeva, Vardarca, Duboševice i Laslova.

Image
Foto: Profimedia

08.04.2020.,Sibenik - Medicinsko osoblje Opce bolnice Sibenik u vrijeme koronavirusa. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tri nova slučaja u Karlovačkoj županiji

10.58 - Karlovac i Karlovačka županija broje tri novozaražene osobe, izvijestio je danas Stožer civilne zaštite Karlovačke županije. Dvije su u Ogulinu, a za jednu iz Karlovca se još utvrđuje gdje se zarazila.

U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 60 osoba, od toga 41 osoba u Karlovcu te 19 osoba u Ogulinu.


U Zagrebu 18 novih pozitivnih, ali ima i jedna dobra vijest

10.34 - U Zagrebu je dosad zabilježeno 18 novih slučajeva. Ravnatelj zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar na HRT-u je izjavio da je u gradu trenutačno 260 aktivnih slučajeva. "Imamo sve manje pozitivnih iz noćnih klubova, ali ti mladi nisu dali sve svoje kontakte pa ima dosta novih koji su kontakti zaraženih u klubovima. Ovih dana testiramo 400 ljudi dnevno, pozitivnih je 20-ak, a kada je sve buknulo, bilo je ih 40-ak", rekao je.


U Vukovarsko-srijemskoj sedam novozaraženih

10.02 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 7 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (1 osoba iz Borova, 1 osoba iz Vinkovaca, 3 osobe iz Starih Mikanovaca, 1 osoba iz Rokovaca i 1 osoba iz Ivankova). U protekla 24 sata testirano je 58 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2609.


U Požeško-slavonskoj županiji 10 novih slučajeva

10.00 - Još deset osoba pozitivno je na koronavirus u Požeško-slavonskoj županiji, izvijestio je epidemiolog Ante Vitalija u četvrtak ujutro. Najvio je i više od 40 novih testiranja kontakata novozaraženih osoba.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije zbog toga preporuča odgodu svih javnih okupljanja i podsjeća na važeće preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Najavio je da će kontaktirati organizatore okupljanja i nadzirati poštuju li se mjere.


Beroš: 'Ne bi trebalo biti više oboljelih nego jučer'

9.57 - Ministar zdravstva Vili Beroš u Splitu je, prilikom obilaska doma zdravlja, izjavio da današnji podaci o novooboljelima ne bi trebali biti veći od jučerašnjih. Opširnije


Jedan novi slučaj u Zadarskoj županiji

9.51 - Jedna je novooboljela osoba na području Zadarske županije. Riječ je o starijem muškarcu koji je sinoć s temperaturom zaprimljen na hitni prijem Opće bolnice u Zadru te je testiranjem ustanovljeno da je pozitivan na koronavirus. Starija osoba je s područja ličkog dijela županije i najvjerojatnije se zarazila s kontaktima iz inozemstva. Zadržan je na Covid odjelu OB Zadar, tako da su u ovome trenutku na tom odjelu smještene dvije osobe.


Dvoje novozaraženih u Istri

9.39 - Tijekom protekla 24 sata, ispitivanjem uzoraka briseva na COVID-19, potvrđene su dvije pozitivne osobe. Riječ je o uvezenim slučajevima, stranim državljanima koji su doputovali iz SAD-a. Epidemiološka obrada kontakata i prostora je u tijeku.


Bjelovarsko-bilogorska bez novih slučajeva

9.05 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na COVID-19 u toj je županiji i dalje pozitivna samo jedna osoba.

U Virovitičko-podravskoj županiji nema novozaraženih

8.45 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od koronavirusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 15 osoba, svi nalazi su negativni.

Dosad je obrađeno ukupno 1.413 uzoraka. Od početka pandemije COVID-a 19, na području Virovitičko-podravske županije, 11 je osoba zaraženo korona virusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo.


Formirali cijenu potencijalnog lijeka

7:50 - Kalifornijska biofarmaceutska kompanija Gilead definirala je cijene remdesivira, potencijalnog lijeka za Covid-19, što uključuje petodnevni tretman u Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim razvijenim zemljama. Prema odluci čelnika Gileada, cijena petodnevnog tretmana remdesivirom iznosit će 2340 dolara (oko 15.700 kuna). Cijenu manju od 5080 dolara preporučio je Institut za ekonomsku analizu, navodi Glas Amerike, a prenosi N1.

Image

Testing remdesivir plus baricitinib for COVID-19 This photo, provided by Seoul National University Hospital, shows remdesivir, an experimental antiviral drug, and baricitinib, an anti-inflammatory drug. On June 25, 2020, the hospital said it is carrying out a clinical test for their simultaneous use for the treatment of COVID-19. (,Image: 535506362, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Ta američka skupina za istraživanje cijena je predložila da cijena lijeka iznosi između 2520 do 2800 dolara, ako jeftiniji steroid deksametazon, koji nije zaštićen patentom, bude odobren za liječenje od koronavirusa. Remdesivir ima najviše izgleda u borbi portiv koronavirusa jer je upotreba lijeka skratila vrijeme potrebno za oporavak u kliničkim istraživanjima, a lijek je već odobren za hitnu upotrebu kod nekih pacijenata u SAD-u. Deksametazon se u međuvremenu također pokazao kao potencijalno dobar lijek.

Cijena remdesivira za američke pacijente s privatnim osiguranjem iznosit će 520 dolara za jednu dozu, a kako se liječenje sastoji od šest doza, ukupna cijena će biti 3120 dolara (oko 20.900 kuna). To je 33 posto više nego što će Gilead naplatiti vladama razvijenih zemalj – 390 dolara za dozu, odnosno 2340 dolara za ciklus, što je i cijena za američke pacijente s osiguranjem u okviru vladinih programa zdravstvene zaštite Medicare Medicaid.

Glas Amerike ističe da je Gilead s američkim minsitarstvom zdravstva, agencijama i saveznim državama dogovorio prvu isporuku lijeka do kraja rujna. Ministarstvo je zasad osiguralo više od pola milijuna tretmana za američke bolnice do kraja tog mjeseca.


U SAD više od 50.000 novooboljelih u 24 sata

7:15 U Sjedinjenim Državama je najmanje 52.898 novozaraženih prijavljeno u protekla 24 sata, što je najveći broj od početka pandemije, pokazuju podatci koje je u srijedu u 20.30 sati po mjesnom vremenu objavilo sveučilište Johns Hopkins. Nakon ovih novih slučajeva zaraze ukupan broj oboljelih na američkom tlu penje se na 2,7 milijuna. U protekla 24 sata od pandemije je u SAD-u umrlo 706 ljudi, ili ukupno 128.028. Broj novozaraženih u SAD-u najviši je od pojavljivanja Sars-Cov-2 a broj hospitaliziranih pacijenata raste u nekoliko žarišta kao što su Houston (Teksas) i Phoenix (Arizona). Tako je Teksas u srijedu srušio svoj dnevni rekord i izvijestio o 8.076 novih slučajeva COVID-a 19, što je gotovo za 1000 više nego dan ranije. Neke američke savezne države su zbog širenja zaraze morale stati s popuštanjem epidemioloških mjera.

Image
Foto: Profimedia

A health worker cares a COVID-19-infected patient at the intensive care unit of Anhembi emergency makeshift hospital in Sao Paulo, Brazil on July 1, 2020. The Red Cross decried Wednesday the politicisation of the pandemic in many countries, warning that the "divisive" response by leaders in places like Brazil and the United States was taking a heavy toll. The South-American country counts nearly 60,000 deaths from more than 1.4 million cases.,Image: 538300460, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Tijekom ljeta kada ljudi putuju na odmor, "izostanak jasne nacionalne reakcije, napose obveze nošenja maske u čitavoj zemlji, i dalje će prijetiti našem gospodarstvu i povratku djece u školske klupe najesen", upozorio je David Rubin, liječnik i ravnatelj PolicyLaba, istraživačkog instituta u Children's Hospitalu u Philadelphiji, u Pennsylvaniji.


UN usvojio rezoluciju o prekidu sukoba zbog pandemije

7:13 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u srijedu usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva prekid sukoba u svijetu kako bi se olakšala borba protiv pandemije covida-19, nakon više od tri mjeseca sporenja između Kine i SAD-a oko teksta rezolucije. Rezoluciju su zajedno sastavile Francuska i Tunis koji su pozdravili njezino usvajanje, a tuniski veleposlanik u UN-u Kasi Kabtani je govorio o "povijesnom postignuću". Prvi puta je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju o zdravlju, zadovoljno je istaknulo tunisko predsjedništvo.

"Ta rezolucija se sada mora provesti u djelo", rekao je francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Rivière u zajedničkoj izjavi s tuniskim kolegom.


Djevojčica iz Slavonskog Broda nije zaražena koronavirusom

7:10 Učenica iz Slavonskog Broda, koja se od utorka popodne nalazi u samoizolaciji u Dječjem odmaralištu u Starom Gradu na Hvaru, nije zaražena koronavirusom, potvrđeno je u srijedu iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu.


U Požeško-slavonskoj županiji osam novozaraženih

7:00 U srijedu poslijepodne Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije potvrdio je da je još osam osoba zaraženo koronavirusom, od kojih je jedna na bolničkom liječenju. Svi zaraženi su kontakti dviju osoba koje su nedavno bile u Njemačkoj.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo