DVOSTRUKI PROGRAM / U Saboru od jutros traje rasprava o rebalansu proračuna: Marić pravda deficit, Plenković ga brani od treće smjene

S replikama su aktivniji nego inače bili HDZ-ovi zastupnici. Očekivano, nisu kritizirali rad ministra, već ga tapšali po ramenima

3.11.2021.
18:45
VOYO logo

Dvostruki program Zdravka Marića u Saboru. Počelo je rano ujutro predstavljanjem rebalansa proračuna. 

"Drago mi vas je vidjeti sa žutim pločicama, sve vedre i nasmijane", kazao je ministar okupljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država će zaraditi 3 cijela 3 milijarde kuna više, ali će za 7 cijelih 1 milijardu premašiti planirane troškove.

"Planirani deficit proračuna konsolidirane opće države za ovu godinu od 4,5 posto BDP-a ili 18,9 milijadri kuna", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rebalans proračuna u saboru /

Ministar Marić otkrio ogromnu cifru: 'Covid nas je do sad koštao više od 40 milijardi kuna'

Image
rebalans proračuna u saboru /

Ministar Marić otkrio ogromnu cifru: 'Covid nas je do sad koštao više od 40 milijardi kuna'

Pozitivne vijesti koje je Marić izložio s govornice o rastu BDP-a iznad očekivanja -  od 9 posto i, usprkos povećanim troškovima, smanjenje javnog duga od 4 cijela 2 posto - zastupnici nisu dočekali s oduševljenjem. 

"Vrlo je jasno da ste poticaje za gospodarstvo smanjili za dvije milijarde u odnosu na prvotno planirane, da poticaje građanima ste smanjili, da poticaje, odnosno doprinose vezano uz sanaciju štete od potresa ste smanjili 90 posto, gdje su otišli novci?", kazao je Zvane Brumnić, član Kluba zastupnika SDP-a,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nas ima četiri milijuna onda će svako tek rođeno dijete biti dužno 95 tisuća kuna. S druge strane, rashode ste navodno zamrznuli, pa ja moram postaviti pitanje u stilu Vojka V kako to?", kazala je Vesna Vučemilović, saborska zastupnica Hrvatskih suverenista.

"Povećanja rashoda u odnosu na tekući plan između ostaloga idu i u područje zdravstva. Sad sam ja tu malo zbrajala i uz sav trud to ispadne milijardu 564 milijuna kuna. Da li to postoje još neke stavke ili ste vi to onako široke ruke zaokružili frajerski na milijardu i šesto?", kazala je Andreja Marić, saborska zastupnica SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošak COVID-a je prešao 40 milijardi kuna, a najviše tog iznosa otišlo je na čuvanje radnih mjesta, odgovara Marić. Najviše je novca uzeto Ministarstvu graditeljstva zbog loše dinamike u obnovi, ali vratit će im se u idućoj godini, a za rupu bez dna, zdravstvo, Marić kaže: "Nema tog proračuna kojeg zdravstvo ne može potrošit."

S replikama su aktivniji nego inače bili HDZ-ovi zastupnici. Očekivano, nisu kritizirali rad ministra, već ga tapšali po ramenima, ali su sudjelovanjem prilično produljili raspravu nakon koje je na dnevnom redu bila točka o opozivu Zdravka Marića koji je pokrenula nezavisna Karolina Vidović Krišto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova vlast djeluje, štoviše, operira u mraku i bilo kakvo paljenje svjetla ne odgovara ni Plenkoviću, ni Jandrokoviću ni Zdravku Mariću. Tako će se i ovdje simbolično u mraku odvijati ta rasprava", kazala je Vidović Krišto. 

Tako će premijer Plenković svog ministra drugi put braniti u trećoj smjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike