vrijedne investicije / U Rimac uložili još 3,78 milijardi kuna: Tvrtka će zaposliti još 700 ljudi

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako su objavili iz Rimca, dogodila se najveća investicija u tvrtku iz Svete Nedjelje

1.6.2022.
8:53
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Rimac Grupa prikupila je 3,78 milijardi kuna ili 500 milijuna eura u investicijskom krugu D, čime je tržišna vrijednost kompanije sada premašila dvije milijarde eura. Ključni novi ulagači su SoftBank Vision Fund 2 te Goldman Sachs Asset Management, a tu su i već postojeći dioničari Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial. Svi investitori imaju udjel u Rimac Grupi, a Mate Rimac, osnivač tvrtke i izvršni direktor Rimac Grupe i dalje posjeduje najveći udio u kompaniji.

Nakon ovog ulaganja Mate Rimac i dalje ima najveći udio u kompaniji. Rimac Grupa ima 55 posto vlasništva u tvrtki Bugatti Rimac, dok 45 posto drži Porsche, a tvrtka Rimac Tehnology koja se nedavno izdvojila je potpuno neovisna i u 100-postotnom vlasništvu Rimac Grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novih 700 zaposlenika

''Počašćeni smo potporom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji vjeruju u našu viziju. Zahvalni smo i Porscheu i InvestIndustrialu koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju potporu novim ulaganjem. Dok reorganiziramo Rimac Grupu, uspostavljamo nove proizvodne procese da bismo zadovoljili globalnu potražnju, zapošljavamo 700 novih zaposlenika samo u 2022., otvaramo nove urede na više lokacija u Europi i širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama, potpora naših stručnih investitora pomoći će nam da kompaniju dovedemo do sljedeće faze života. Želio bih i osobno zahvaliti svim našim zaposlenicima jer bez njihovog vrijednog rada, odanosti i entuzijazma za viziju Rimac Grupe, ne bismo bili ovdje gdje smo danas'', rekao je Mate Rimac u službenom priopćenju.

Kako je pojasnio Rimac u razgovoru, SoftBank je jedan od vodećih tehnoloških investitora, a Goldman jedan od najvećih financijskih i bilo im je važno da su vodeći investitori u ovom krugu tvrtke koje nisu u automobilskoj industriji. Kad su krenuli u razgovore s investitorima, interes je bio puno veći nego su htjeli kapitala, a SoftBank se pokazao idealnim jer su htjeli pokazati i da su velika tehnološka kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad velike tvrtke investiraju u male, obično se razočaraju, a kod nas su četiri puta u četiri godine investirali'', rekao je o Porscheu koji je među investitorima i u ovom krugu ulaganja.
Prolazeći kroz investicije koje su dobili kroz povijest, naglasio je da su dobili 100 puta više kroz investicije nego od europskih ili hrvatskih sredstava.

Image
Električni hiperautomobil /

Rimac Automobili, ime novog automobila je Nevera, a 412 km/h čak je među manje fascinantnim detaljima ove munje na cesti

Image
Električni hiperautomobil /

Rimac Automobili, ime novog automobila je Nevera, a 412 km/h čak je među manje fascinantnim detaljima ove munje na cesti

'Rimac se brzo etablirao'

''Svjedočimo brzom rastu potražnje za elektrifikacijom u industriji koja se suočava sa značajnim izazovima u prilagodbi tehnološkim promjenama. Rimac se brzo etablirao kao vodeći EV tehnološki partner globalnoj automobilskoj industriji u tranziciji prema električnoj budućnosti. Sretni smo što možemo podržati Matu i njegov tim u daljnjem uspjehu i podizanju Rimca na novu razinu'', rekao je Jimi Macdonald, investitor za SoftBank Investment Advisers.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, u srpnju prošle godine Rimac je najavio da kreće u projekt autonomnog vozila, tzv. robotaksija, a prvi bi se primjerci, ako projekt uspije, mogli naći na testiranjima odnosno vožnjama zagrebačkim ulicama 2024. godine.

''Dok reorganiziramo Rimac Grupu, uspostavljamo nove proizvodne procese da bismo zadovoljili globalnu potražnju, zapošljavamo 700 novih zaposlenika samo u 2022., otvaramo nove urede na više lokacija u Europi i širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama, potpora naših stručnih investitora pomoći će nam da kompaniju dovedemo do sljedeće faze života. Želio bih i osobno zahvaliti svim našim zaposlenicima jer bez njihovog vrijednog rada, odanosti i entuzijazma za viziju Rimac Grupe, ne bismo bili ovdje gdje smo danas'', zaključio je Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Michael Bruun, direktor Private Equity sektora Goldman Sachs Asset Managementa za Europu, Bliski istok i Afriku, kazao je: "Veselimo se partnerstvu s Matom Rimcem i njegovim menadžerima u razvoju inovacija i daljnjem napredovanju u pomicanju granica performansi baterija i električnog pogona."

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Uprave Porschea AG i član Uprave za financije I IT, podsjetio je da su već 2018. bili uvjereni da Rimac ima veliki potencijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sretni smo što smo mogli dati svoj doprinos napredovanju i uspjehu Rimac Grupe. S novim investitorima Rimac će dodatno ojačati svoj položaj u elektromobilnosti i tako postati još snažniji partner Porscheu. Ova bliska suradnja stvara dodanu vrijednost na obje strane u smislu tehnološke i inovacijske snage", komentirao je Bruun.

"Iznimno nam je drago što možemo nastaviti podržavati kompaniju u ostvarenju plana industrijske ekspanzije, što će Rimca pretvoriti u predvodnika tranzicije prema rješenjima u elektromobilnosti. Želimo dobrodošlicu i novim dioničarima koji će dodatno ojačati grupaciju", komentirao je Andrea C. Bonomi, predsjednik Industrijskog savjetodavnog odbora Investindustriala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo