JEDAN OD UKUPNO 5 / U Rijeci se čuva prsluk za spašavanje s Titanica: Donio ga je Crikveničanin koji je plovio na brodu Carpathia

Prsluk za spašavanje s Titanica nalazi se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

15.4.2019.
21:00
VOYO logo

Prsluk za spašavanje s Titanica, jedan od pet koliko ih ukupno postoji u svijetu i jedini sačuvan na području Europe, nalazi se u Rijeci. 

A priča o tom prsluku povezana je s brodom Carpathia, na kojem je na liniji Rijeka - New York još od 1903. plovio velik broj primoraca, kasnije će se ispostaviti - istinskih heroja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona nije dobila jedina signal s Titanica, ali se jedina odazvala upomoć. Nije baš bila tako ni blizu, bila je skoro 60 milja udaljena od Titanica", kaže Nikša Mendeš, voditelj pomorskih zbirki.

Uočili su brodove za spašavanje i na njima 712 promrzlih putnika. 

Prsluk za spašavanje s Titanica nalazi se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci zahvaljujući pomorcu iz Crikvenice, Josipu Caru. On je plovio na Carpathiji, tamo je radio kao konobar i nakon što su putnici bili na sigurnom, oni koji su preživjeli, on je uzeo ovaj prsluk za uspomenu. Josip Car dugo je ovaj prsluk držao kod sebe, on je bio u njegovoj obitelji, no kasnije je darovan muzeju. 

Plovidba na Carpathiji bila mu je posljednja. Nikad se više nije ukrcao na taj brod, s posadom lavljeg srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj se čuvaju tri medalje samih članova, odnosno, kod njihovih potomaka se čuvaju, koje su oni dobili zahvaljujući tom podvigu kojeg su napravili - spašavanju tih preko 700 putnika s Titanica", kaže Mendeš.

U travnju 1912. godine slavni Titanic i ukupno 1495 duša "progutalo" je more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo