U PRVOJ POLOVINI TJEDNA BIT ĆE IZNIMNO HLADNO: /

No, od četvrtka nam stiže promjena

Image

Vrijeme je i dalje vrlo hladno, a na Jadranu pretežno ili djelomice sunčano, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

9.1.2017.
8:00
VOYO logo

U unutrašnjosti promjenjivo, na zapadu i pretežno oblačno uz mjestimice slab snijeg, ponajprije u gorju. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, ujutro u Slavoniji i Baranji sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, ponegdje na udare i olujna bura i sjeverni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od -6 do 0, a na Jadranu između 0 i 5 stupnjeva.

U utorak promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja te uglavnom suho. Uz prolazno više oblaka vrlo malo snijega može pasti u Slavoniji i gorskim područjima, a kiše i susnježice na južnom Jadranu. Vjetar uglavnom slab, u Slavoniji umjeren istočnjak, a u gorju sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. I dalje vrlo hladno. Najniža jutarnja temperatura od -12 do -7, ponegdje i niža, na Jadranu od -6 do -1. Najviša dnevna između -9 i -4, na Jadranu od -1 do 4 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od četvrtka ipak toplije

U srijedu na kopnu djelomice ili pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, a malo kiše može pasti na južnom Jadranu. U četvrtak postupno naoblačenje, a prema kraju dana mjestimice može biti kiše, u gorju i snijega. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u četvrtak će okrenuti na jugozapadnjak. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura i tramontana, u četvrtak u okretanju na jugozapadnjak i jugo. Do četvrtka ujutro i dalje vrlo hladno, a zatim do kraja tjedna ipak ponešto toplije. Naime, dnevni maksimalac će u kopnenim krajevima biti nekoliko stupnjeva iznad ništice, dok će jutra i dalje biti okovana minusima.

Image
Image
Image
Image

Hrvatska okovana polarnom hladnoćom

Nedjeljno je jutro donijelo iznimno niske temperature zraka, i na kopnu i na obali. Nakon vedre noći najhladnije jutro je osvanulo u Slavoniji gdje se temperatura spuštala i ispod -22°C. U Kopačkom Ritu je izmjerena minimalna temperatura od -22,5°C, u Slavonskom Brodu -22,0°C, na aerodromu Osijek -20,8°C, a Zavižanu -20,2°C. U zapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti minimalne temperature su bile malo "više" od onih u Slavoniji i izmjereno je od -10 do -12°C. Razlog je naoblačenje tijekom noći koje je spriječilo jače noćno ohlađivanje, piše Crometeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na Jadranu su u nedjelju izmjerene vrlo niske temperature. Najzanimljiviji je podatak iz Dubrovnika gdje se temperatura u 7 sati ujutro spustila na -6,0 stupnjeva Celzijevih, a u 8 sati je izmjereno i -6,6°C. To je samo za 0,4°C manje od najniže temperature izmjerene u Dubrovniku u povijesti meteoroloških mjerenja tj. od 1961. godine. Apsolutni temperaturni minimum za Dubrovnik iznosi -7,0°C od 14. siječnja 1968. godine.

Na postaji Dubrovnik Ćilipi temperatura se spustila do -7 stupnjeva Celzijevih pa je tako subotnji apsolutni temperaturni rekord za najnižu temperaturu popravljen tj. snižen za još 0,7°C.

Ništa toplije niti u susjedstvu

Iznimno niske temperature se mjere i u okolnim zemljama. Neke temperature iz Srbije: Sjenica -27,1°C, Kopaonik i Leskovac -24,8°C, Požega Užička -23,0°C, Sombor -22,0°C, Vranje -21,8°C, Zlatibor -21,4°C…

Minimalne temperature iz Bosne i Hercegovine: Sokolac -28,4°C, Bjelašnica -26,4°C, Bugojno -26,0°C , Zenica -24,3°C, Sarajevo -22,2°C..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke minimalne temperature izmjerene u Crnoj Gori: Pljevlja -26,0°C, Žabljak -23,7°C, Cetinje -21,5°C. U Makedoniji se u Berovu temperatura spustila do -28 °C, a u Bitoli na -24,6°C.

U Sloveniji je izmjereno: Črnomelj -19,4°C, Kočevje -19,0°C, Kredarica -18,8°C, Ljubljana -15,4°C…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike