BROJKE NE PADAJU /

U ovim hrvatskim bolnicama je situacija najkritičnija: 'Nadam se da ti poljski kreveti neće trebati'

Premijer Plenković je pozvao na punu mobilizaciju kako bi se u što kraćem roku cijepilo što više ljudi

22.4.2021.
18:35
VOYO logo

2885 novih slučajeva u protekla 24 sata i 46 umrlih, a sve je više teže oboljelih građana u bolnicama - stoga je premijer Plenković pozvao na punu mobilizaciju kako bi se u što kraćem roku cijepilo što više ljudi.

Da je moguće uključivanje i hrvatske vojske, dodaje ministar zdravstva - a mi smo, nakon što je Varaždin zatražio pomoć od Zagreba, istražili u kojim je hrvatskim bolnicama situacija najkritičnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki šesti pacijent je na respiratoru

U varaždinskoj bolnici pacijenata je manje nego u prošlom valu, ali zabrinjava broj onih na intenzivnom liječenju, svaki 6. pacijent je na respiratoru.

"Ono što zabrinjava ti bolesnici su puno mlađi, prosječna dob je 66 godina. Najmlađi ima samo 49. To je sve radno stanovništvo s najtežim oblicima bolesti", kazala je voditeljica Odjela za anesteziju i intenzivno liječenje OB Varaždin Renata Krbot

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve operacije koje nisu hitne odgađaju se, a spremni su otvoriti još jedan odjel intenzivne njege. Iz Zagreba je stiglo dodatnih 5 respiratora. Iz drugih bolnica došlo je 16 medicinskih sestara, očekuju još dva liječnika.

Image
MINISTAR ZDRAVSTVA /

Beroš na pitanje o opozivu: 'Čudi me ekstremna briga oporbe za zdravstveni sustav. Osjećam podršku Vlade i premijera'

Image
MINISTAR ZDRAVSTVA /

Beroš na pitanje o opozivu: 'Čudi me ekstremna briga oporbe za zdravstveni sustav. Osjećam podršku Vlade i premijera'

"Nadam se da poljski kreveti neće trebati"

U riječkom KBC-u jučer rekordan broj covid pacijenata od početka pandemije, čak 218. Danas dva manje. Pripremaju se i poljski kreveti.

"Ja se stvarno nadam da ti poljski kreveti neće trebati. Vodimo računa da imamo 40-ak kreveta slobodno, ali ako se desi najcrnji scenariji imamo i tu opciju. Ovo je s jedne strane upozorenje građanima da budu odgovorni i da s druge strane jamčimo sigurnost", kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić

Masovno cijepljenje

Na masovnom punktu za cijepljenje u Dubrovniku cjepivo koje stigne potroši se u jednom danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema ti hoćeš, nećeš, malo sam se jedino dvoumio oko vrste cjepiva", kaže Dubrovčanin Petar Matković. "Zadovoljna sam, bolje se cijepiti nego poslije liječiti", kaže Ana Bakić iz Dubrovnika. 

Županijski zavodi moraju biti spremni na dolazak većih količina cjepiva i masovnije cijepljenje svih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo organizirati cijepljenje 2 ili 3 puta tjedno. Ili ćemo pomaknuti na subotu pa ćemo onda cijeli dan od jutra do navečer", rekao je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan

"Mi smo spremni s našim kapacitetima napraviti 30 tisuća aplikacija tijekom tjedan dan. Ako je potrebno otvorit ćemo još jedno mjesto masovnog procjepljivanja", kazao je ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović. 

Masovnije cijepljenje  zahtijevat će dodatnu mobilizaciju i organizaciju.  Do sada je u Hrvatskoj potrošeno 80 % pristiglih doza cjepiva.

"Prema aktualnim podacima mi bismo trebali imati 3,1milijun doza cjepiva i to bi trebalo biti dovoljno da se procijepi od 50 do 55 posto stanovnika iznad 18 godina", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju će stizati 230 tisuća doza svakoga tjedna, a stiže i plan za cijepljenje prioritetnih skupina i početak treće faze cijepljenja.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo