NOVI VAL POSKUPLJENJA / U Otočcu računi za vodu uvećani za 100 posto: 'Nema druge opcije nego da se trošak prelije na građane'

Rijeka i Zagreb čekaju potez države. Za sada su mirni, čini se, samo Dubrovčani i Osječani. Do kraja godine za njih nema poskupljenja

31.8.2022.
7:18
VOYO logo

Račun od kojeg boli glava! 980 kuna za vodu – gotovo pola njezine mirovine!

"Prije smo govorili hvala Bogu da nam je voda jeftina, kad odjedanput to naraslo i što sad?! Ništa, moraš platit i gotovo", kaže Ružica Dujmović iz Otočca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kubik vode u Otočcu ranije su plaćali 7 kuna, a sada 14 i pol.

"Život je katastrofa, preskup, ali šta ćeš, kako tko more, tako ore, tako kaže jedna stara izreka", kaže Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Val poskupljenja struje prelio se i na cijene vode. U gradu se pravdaju da nisu imali druge opcije.

Image
INFORMIRANOST I ZAŠTITA POTROŠAČA /

Vlada je zbog uvođenja eura izmijenila više desetaka Zakona. Hoće li spriječiti dodatna poskupljenja?

Image
INFORMIRANOST I ZAŠTITA POTROŠAČA /

Vlada je zbog uvođenja eura izmijenila više desetaka Zakona. Hoće li spriječiti dodatna poskupljenja?

"Ili podignuti cijenu vodnih usluga ili ugasiti pumpe, jer ne može komunalno poduzeće poslovati s ogromnim gubicima", kaže Goran Bukovac, gradonačelnik Otočca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račun za struju u odnosu na isti mjesec prošle godine, komunalnom poduzeću narastao je s 90 na 500 tisuća kuna.

"Komunalna poduzeća se moraju financirati iz prodaje vode, dakle ne smiju biti niti u plusu niti u minusu. Nema druge opcije nego taj trošak preliti na građane", kaže Mario Jergović, direktor Komunalca Otočac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim struje, većoj cijeni kumovale su i cijevi još iz doba Austro-Ugarske. Kvarovi su svakodnevica. Voda curi svuda, osim tamo gdje bi trebala.

"A najskuplju vodu u Hrvatskoj plaćamo, svako malo se to dogodi – na ovo ne može prati veš mašina i ništa, i ja sad moram čekati sat vremena da mi litra vode nateče", kaže Ružica Dujmović iz Otočca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skuplja voda od nedavno teče i Šibenčanima. I ovdje je za veće račune glavni krivac struja. Šibenski komunalac na električnu energiju godišnje je trošio 6 milijuna kuna, ove godine cifra se popela na 38 milijuna. Sve će to platiti građani.

"Neko domaćinstvo u stambenoj zgradi koje je plaćalo 237 kuna vodu, po novim cijenama taj izračun je 284 kune, što je povećanje cijene za 20 posto. Što se tiče domaćinstva u privatnim kućama, oni koji su trošili 257 kuna, sada će povećanje ići do 320 kuna, odnosno 25 posto", kaže Anita Vlaić, voditeljica Ureda direktora Vodovoda i odvodnje Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova poskupljenja, novo nezadovoljstvo. Najjeftiniju vodu u državi plaćaju Splićani – po kubičnom metru 13 kuna i 61 lipu. Cijena u Rijeci 16,54, u Zagrebu 17,18 i Osijeku 17,49. Najskuplju plaćaju stanovnici Crikvenice i Novog Vinodolskog 25 kuna i 4 lipe. Povećanje cijene vode neizbježno je i u ostatku zemlje.

"Sve analize pokazuju da to povećanje cijene se očituje kroz povećanje cijene same usluge vode negdje od 10 do 20 posto", kaže Željko Turk, predsjednik udruge gradova Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka i Zagreb čekaju potez države. Za sada su mirni, čini se, samo Dubrovčani i Osječani. Do kraja godine za njih nema poskupljenja.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo