U NOVINARSKOM DOMU / U Novinarskom domu o tome kako enzimima razgraditi bioplastiku i iskoristiti biomolekule iz poljoprivrednog otpada

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju organizira popularno-znansntveni skup 'Doprinos bioznanosti zelenoj tranziciji' s nekoliko predavanja i panel rasprava

21.5.2023.
18:30
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Kako bi se povećala svijest o važnosti molekularnih znanosti o životu u zelenoj tranziciji, Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju organizira popularno-znansntveni skup "Doprinos bioznanosti zelenoj tranziciji" u srijedu, 24. svibnja, od 14 sati do 18 sati u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

Održat će se čak četiri predavanja i panel rasprava. Sudjelovat će predavači, predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i privatnog sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva predavačica je prof. dr. sc. Dubravka Vitali Čepo sa zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koja će predstaviti svoja nedavna otkrića o djelotvornim metodama ekstrakcije biomolekula iz poljoprivrednog otpada kao vrijedne sirovine za potencijalnu ponovnu primjenu.

Prof. dr. sc. Božidar Šantek s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu pojasnit će potencijal bioplina, biodizela i bioetanola kao obnovljivih izvora energije za zelenu tranziciju u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
objavili detalje /

NASA lansirala balon veličine nogometnog stadiona. Ostvarili 15-godišnji cilj

Image
objavili detalje /

NASA lansirala balon veličine nogometnog stadiona. Ostvarili 15-godišnji cilj

Predavačica doc. dr. sc. Aleksandra Maršavelski s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, prikazat će svoja novija znanstvena dostignuća u razvoju enzima koji razgrađuju zagađaujuću bioplastiku, a radi se o novom problemu u već opterećenom okolišu.

Prof. dr. sc. Nenad Malenica s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu koji će govoriti o najnovijim tehnologijama biljnog genetičkog inženjerstva s mogućnostima u rješavanju izazova u proizvodnji hrane u okviru zelene tranzicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon predavanja uslijedit će moderirana panel rasprava u trajanju od 45 minuta o temi "Potencijal primjene znanstvenih spoznaja u zelenoj tranziciji u Hrvatskoj", a moderatorica je dr. sc. Marta Popović s Instituta Ruđer Bošković. Naposljetku će se zaključiti o potencijalu doprinosa molekularnih znanosti o životu u rješavanju ključnih pitanja za zelenu tranziciju i zelenu ekonomiju u Hrvatskoj.

Ovaj će se skup održati u sklopu aktivnosti "Znanost i društvo", a riječ je o temi važno,j ne samo za Komisiju Europske unije, nego i za budućnost cijele Europe u okviru "Europskog zelenog dogovora". Ulaz je slobodan, a popularno-znanstveni skup održat će se uz potporu Federation of European Biochemical Societies.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo